Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 6. 2017,
13.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,35

5

Natisni članek

Zdenka Čebašek-Travnik Zdravniška zbornica Slovenije UKC Ljubljana

Torek, 13. 6. 2017, 13.40

6 let, 6 mesecev

Kaj o napačnih diagnozah v UKC Ljubljana pravi Čebašek-Travnikova?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,35

5

Zdenka Čebašek Travnik | Foto STA

Foto: STA

"Ta mesec bo zbornica začela izvajati nadzor zaradi smrti 14-letnega pacienta na pediatrični kliniki UKC Ljubljana. Rezultati nadzora bodo predvidoma znani jeseni," pravi predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pa je "zelo zaskrbljena in ogorčena, zato ker se nerazčiščeni in slabi medsebojni odnosi rešujejo na plečih otrok, pacientov, in njihovih staršev".

Kot je dejala Čebašek-Travnikova, bo zbornica imenovala tudi komisijo, ki bo raziskala primer dveletne deklice in še en primer s področja otroške kardiologije na UKC Ljubljana. Po njenih besedah vodja pediatrije Rajko Kenda ni med zdravniki, ki bi jih preiskovala zbornica.

Zdravnica zapisovala domnevne napake kolegov

"V UKC Ljubljana so nas prosili tudi za presojo zadeve, v kateri je ena zdravnica načrtno zapisovala domnevne spodrsljaje kolegov. UKC je pridobil strokovno mnenje specialistke z drugega oddelka, ki pravi, da napak ne vidi, a je strokovna direktorica na zbornico vseeno poslala prošnjo, da presodimo v zadevi," je še povedala.

Pred kratkim so prejeli tudi prošnjo strokovne direktorice UKC Ljubljana Marije Pfeifer k nadzoru nad več domnevno spornimi primeri zdravljenja na kliniki. Ena od mladih zdravnic Ines Hribernik naj bi namreč vodjo službe za kardiologijo na pediatrični kliniki Tomaža Podnarja prijavila zaradi mobinga, ob tem pa podala seznam okoli 20 otrok, ki jih Podnar ni ustrezno zdravil.

Pri tem je vodstvo UKC sicer prejelo strokovno mnenje zdravnice z drugega oddelka, ki ni ugotovila kakšnih napak pri zdravljenju. Vseeno pa je Pfeiferjeva primer predala zbornici, je povedala Čebašek-Travnikova.


Preberite še:
Alojz Ihan: Bolniki so postali žetoni v pokru vodilnih za položaje v UKC
Rajko Kenda: Dogaja se mi krivica

Smrt 14-letnika v bolnišnici: vodstvu bolj kot bolniki pomembne funkcije?


Kolar Celarčeva: Vodstvo ni naredilo dovolj za reševanje razmer

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je nazadnje pojasnilo o razmerah zahtevala konec maja, direktor UKC Ljubljana Andraž Kopač pa ji je prek elektronske pošte zatrdil, da je vse v redu, je povedala Kolar Celarčeva.

Potrdila je, da je ministrstvo za zdravje 25. maja prejelo pobudo staršev o izrednem upravnem nadzoru na pediatrični kliniki. Od vodstva UKC in pediatrične klinike so zato zahtevali dodatna pojasnila o razmerah v službi za kirurgijo pediatrične klinike za obdobje od septembra 2016 do junija letos.

Milojka Kolar Celarc | Foto: STA , Foto: STA , Želeli so tudi pojasnila, kakšne ukrepe je vodstvo sprejelo glede slabih odnosov na kliniki. Celotno dokumentacijo so posredovali svetu zavoda in ga pozvali, naj jo prednostno obravnava.

Predsednik sveta UKC Ljubljana Tomaž Glažar je dejal, da se bodo v petek na seji pod točko razno dogovorili, kdaj bodo to obravnavali. Tema je po njegovih navedbah tako zahtevna, da jo morajo obravnavati na ločeni seji. Kot pravi, bodo na njej zagotovo odločali o odgovornosti vodstva, ne more pa še napovedati, ali bodo sprejeli kakšne ukrepe, saj da so kolektivni organ, ki se skupaj odloča.

Že drugič so pozvali tudi Zdravniško zbornico Slovenije k izvedbi izrednega zunanjega strokovnega nadzora nad delom kardiologov na pediatriji v Ljubljani, ki jih starši omenjajo v svojem pozivu. Na ministrstvu pričakujejo, da bo zbornica ta poziv obravnavala prednostno in jih tudi sproti obveščala o rezultatih tega nadzora.

Predsednico zbornice Čebašek-Travnikovo bo ministrica tudi pozvala, naj v okviru svojih pristojnosti obravnava tudi odnose med svojimi člani zdravniki, posebej v konkretnem primeru.

Ob tem je Kolar Celarčeva zagotovila, da na ministrstvu zelo intenzivno iščejo rešitve in bodo tudi v prihodnje storili vse, da se zadeva razreši v dobro otrok. O ukrepih bodo sproti obveščali javnost, je še dejala.

Ne spreglejte