SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kaj morate vedeti o ribarjenju v hrvaškem morju?

4

termometer

 | Foto:
Dovoljenje za ribarjenje v hrvaškem morju stane osem evrov na dan, v svojo posodo pa lahko nalovite pet kilogramov rib. Podobna pravila veljajo tudi za ribolov v slovenskih vodah.

Ribarjenje je za nekatere veliko več od ujetja rib. Gre za zaokroženo doživljanje bivanja v naravi, sobivanje, stik z elementarnim, ko imaš veliko časa za razmišljanje. Med poletnimi meseci priljubljena aktivnost na Hrvaškem sicer spada pod okrilje ministrstva za kmetijstvo.

Mlajši od 14 let ribarijo brez omejitev Pravila razmejujejo rekreacijski in športni ribolov, navaja Jutarnji list, za obe vrsti ribolova pa potrebujete dovolilnico, izjema so mlajši od 14 let. Mladoletniki namreč lahko ribarijo brez kakršnihkoli omejitev.

Dnevna dovolilnica sicer stane osem evrov, letna pa 65 evrov. Posebne ugodnosti veljajo za invalide domovinske vojne, saj letna dovolilnica stane 13 evrov, enako vsoto bodo odšteli upokojenci oziroma starejši od 60 let.

Osebe, starejše od 65 let, ki živijo na otokih, imajo pravico do brezplačne dovolilnice. Pomembno je poudariti, da so do letne dovolilnice upravičeni le državljani Hrvaške, dovoljena dnevna količina ulova pa je pet kilogramov.

Ulova ribiči ne smejo prodajati Gre za ulov, ki ga lahko ribiči uporabijo zgolj za lastno prehrano, saj teh rib ne smejo prodajati. Ribarite lahko na celotnem ribolovnem območju na Jadranskem morju, razen pri objektih kulturnega pomena, 200 metrov od vzgajališča rib in 100 metrov od školjčišč, v pristaniščih in na plažah, in sicer med turistično sezono.

Na ministrstvu turiste, ki so precej zainteresirani za ribarjenje, posebej opozarjajo, da mora biti ulov na primer tuna posebej nadzorovan. Če lovite z ostmi, tega ne smete početi z ladje, ki ima na dnu steklo z vgrajeno umetno razsvetljavo. Med ribolovom se lahko plovilo premika le z vesli, opozarjajo na ministrstvu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin