Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 10. 2014,
8.39

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Matic Vidic Novo mesto

Sreda, 1. 10. 2014, 8.39

4 leta, 10 mesecev

Kaj lahko ponudi Matic Vidic, najmlajši kandidat za novomeškega župana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Novo mesto mora imeti svojo identiteto tako na ravni Slovenije kot v evropskem prostoru. Ta identiteta bo v mojem mandatu gospodarstvo, je dejal najmlajši kandidat za župana Novega mesta.

Najmlajši kandidat za novomeškega župana se na volitve podaja s podporo Slovenije za vedno. Prednostne naloge 27-letnega podjetnika Matica Vidica bodo med drugim zeleni taksiji namesto zdajšnjih dragih avtobusov in tri brvi čez reko Krko.

Kaj menite o trenutnih razmerah oziroma stanju v občini Novo mesto? Stanje je zaspano. Ni novih projektov, vizije, tudi volje za premike ni bilo. Vse to je posledica zgolj političnih interesov, predvsem pa kadrovanj.

Katere bodo vaše prednostne naloge, ki se jih boste lotili kot župan? Pitna voda, uvedba zelenih taksijev, zaposlitev strokovnega kadra, Podbreznik – inovativno in raziskovalno središče V – Evrope in s tem povezan gospodarski turizem, tri brvi čez reko Krko.

Kje menite, da so neizkoriščene priložnosti in prednosti Novega mesta? Neizkoriščene priložnosti so na področju gospodarstva, kjer ni narejenega nič. Z brezplačnim komunalnim prispevkom, cenejšimi zemljišči in okoljem, ki ponuja podporo pri razvoju in inovacijah, je treba privabiti vlagatelje.

Kako boste reševali težave s proračunom in zagotovili denar za izvedbo projektov? S kohezijskim skladom, ki predvideva za MONM pod sklopom Urbano 11 milijonov evrov, in državnimi sredstvi za dokončanje objektov v nacionalnem interesu (Narodni dom, veledrom), preostalimi evropskimi sredstvi ter z racionalizacijo proračuna MoNM bomo prihranili do dva milijona evrov.

Kako se boste lotili romske problematike? Kje vidite morebitne rešitve? Predvsem me zanima težava, ki se pojavlja v osnovnih šolah, kjer zahtevajo enakomernejšo porazdelitev romskih otrok. Če bodo starši imeli službo, se ne bodo ukvarjali s kriminalom, otroci ne bodo doma in imeli bodo pozitiven zgled. Službo bomo zagotovili prek javnih del za urejanje in čiščenje okolice. Za razvoj etike in morale med Romi bomo s pomočjo Škofije Novo mesto v romskih naseljih postavili sakralni objekt, kjer bodo izvajali pastoralo. V šoli bomo uvedli romske pomočnike, ki bodo skrbeli za romske otroke. Tako bodo preostali otroci nemoteno spremljali pouk.

Univerza v Novem mestu je zagotovo nekaj, česar si ljudje še posebej želijo, saj bo to prineslo svež veter v Rudolfovo mesto. Kako nameravate pospešiti aktivnosti za njeno ustanovitev? Mislim, da je pred univerzo treba še okrepiti gospodarstvo in jo nasloniti na potrebe, ki jih bo kazalo gospodarstvo. Novo mesto mora imeti svojo identiteto tako na ravni Slovenije kot v evropskem prostoru. Ta identiteta bo v mojem mandatu gospodarstvo. Zato tudi mora univerza podpirati to identiteto.

Pogovarjala sem se z nekaterimi občani, ki so poudarili, da staro mestno jedro počasi, a vztrajno umira. Kakšni bodo vaši ukrepi za oživitev mestnega jedra? Glavni trg: treba je zmanjšati promet, to bomo naredili z preureditvijo prometnega režima, in sicer enosmerno iz smeri Novega trga prek Rozmanove ulice do Glavnega trga, izvoz pa prek Kandijskega mostu. S tem bomo za dve tretjini zmanjšali promet in pridobili manj moteči obvoz ob prireditvah mimo Apt, tržnice in Sokolskega doma.

Nadkriti prireditveni prostor bi bil lahko na območju od Hiše kulinarike, vodnjaka do rotovža. Obrtnikom in trgovcem bi ponudili razpis za prvo leto brezplačne najemnine lokala na Glavnem trgu. Sofinancirali bi prekritje objektov in ureditev pročelij. Do konca je treba izvesti projekt tržnice, obnoviti Sokolski dom in ga preurediti v mladinski center. Stavbe ne bodo rešile Glavnega trga, zato jih je treba napolniti z vsebino, ki jo premorejo novomeški kulturni, umetniški in mladinski ustvarjalci ter preostala zainteresirana javnost.

Ne spreglejte