Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Sreda,
24. 5. 2017,
20.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,85

3

Natisni članek

požar onesnaženje Vrhnika Kemis

Sreda, 24. 5. 2017, 20.20

6 let, 6 mesecev

Kaj in zakaj je zagorelo v Kemisu? In kaj pravi Bobinac? Objavljamo odgovore Kemisa in Gorenja.

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,85

3

Kemis | Foto STA

Foto: STA

Dober teden dni po požaru v sinjegoriškem Kemisu ostajajo neodgovorjena še številna vprašanja, ki skrbijo občane. Po tem, ko smo prejšnji teden na naša vprašanja od Gorenja, lastnika Kemisa, dobili le kratko pojasnilo, so nam tokrat v Kemisu podali več informacij o dogajanju med požarom, o dovoljenjih, o tem, kdaj bodo razkrili, kaj je gorelo. Po izredni skupščini Kemisa so se oglasili tudi iz Gorenja.

Dober teden dni po požaru v skladišču odpadkov podjetja Kemis (njegov lastnik je velenjsko Gorenje) so Vrhničani močno zaskrbljeni, kako onesnažena so tla na območju občine in tudi širše. 

Kemis smo prosili za odgovor na vrsto vprašanj, ki so nam jih občani zastavljali v zadnjih desetih dneh.

Kdo je prijavil požar

Vzrok požara še ni znan, okoliščine preiskujejo policisti. Kdo ga je sploh prijavil?

Na centru za obveščanje so nam povedali, da je njim prijavo požara posredovala policija. Tej je požar prijavil "eden izmed zaposlenih iz bližnjega podjetja", pozneje pa je na številko policije klicalo tudi več občanov, nam je pojasnila Maja Ciperle Adlešič z ljubljanske policijske uprave.

V Kemisu pa so nam pojasnili, da se je sprožil požarni alarm, na katerega se je odzvala varnostna služba. "V Kemisu fizično ob izbruhu požara ni bilo nikogar, a objekt je imel 24-urni protivlomni in požarni nadzor prek videokamer."

Požar se je razširil v dobrih desetih minutah, pravijo v Kemisu. Prvo prijavo je na policijo posredoval zaposleni v bližnjem podjetju. | Foto: Planet TV Požar se je razširil v dobrih desetih minutah, pravijo v Kemisu. Prvo prijavo je na policijo posredoval zaposleni v bližnjem podjetju. Foto: Planet TV

Je bil v požaru kdo poškodovan?

V izjavah za medije je bilo večkrat rečeno, da sta zdravniško pomoč po požaru poiskala dva gasilca. V Kemisu pravijo, da imajo le podatke o njihovih zaposlenih, med katerimi pa do danes ni nihče poročal o kakšnih zdravstvenih težavah. Iz Sintala, ki varuje objekt, pa so nam sporočili naslednje: "Po naših informacijah v dogodku ni bil poškodovan noben naš zaposleni." 

V UKC Ljubljana so nam dejali, da jim zakonodaja preprečuje, da bi nam podali informacijo o morebitnem sprejemu poškodovanih po požaru.

Kako se je požar lahko tako razširil?

Naše vprašanje: Ali je podjetje imelo delujoč sistem za samodejno gašenje v primeru samovžigov, ki so se po besedah direktorja Emila Nanuta občasno dogajali? Če da, zakaj tokrat ni pogasil požara? Če ne, zakaj ni deloval oziroma zakaj ga (glede na dejavnost in zavedanje o možnosti samovžigov) niste imeli?

Odgovor Kemisa: Objekt je imel 24-urni protivlomni in požarni nadzor. Nameščene so bile nadzorne kamere, IR-protivlomni senzorji s povezavo na varnostno službo Sintal. Skladišče je bilo opremljeno s požarnimi sistemi, in sicer senzorji za dim, imelo je termične senzorje in plamenske senzorje ter javljalnike hlapov. Sintal je opravljal tudi fizične obhode v skladišču.

Ob ravnanju z nevarnimi snovmi se lahko zgodijo tudi manjši požari. To je približno tako kot tedaj, ko varimo; tudi tedaj lahko preskoči iskra in sproži požar. Vendar so to obvladljive razmere, ker smo v takih primerih popolnoma pripravljeni. Začetni požari so se dogajali pri pripravi odpadkov (na primer mletju), zaposleni so bili usposobljeni za hitro in učinkovito posredovanje.

"Kako je lahko kljub temu zagorelo? Požar se je razširil v dobrih desetih minutah, gasilci so prišli na mesto požara v slabih desetih minutah, a ga žal zaradi hitrosti širjenja ni bilo mogoče zamejiti bolj, kot jim ga je vseeno uspelo." 

Kemis je do požara izpolnil vse zahteve iz okoljevarstvenih dovoljenj, pravijo v podjetju. | Foto: STA , Kemis je do požara izpolnil vse zahteve iz okoljevarstvenih dovoljenj, pravijo v podjetju. Foto: STA ,

Je Kemis izvajal varnostne ukrepe, ki mu jih je naložila država?

Naše vprašanje: V zadnji dopolnitvi okoljevarstvenega dovoljenja je država po poročanju Dnevnika Kemisu naložila, da mora zagotoviti preventivno vzdrževanje in nadzor vseh naprav, skladiščiti različne vrste odpadkov ločeno in v posebnih rezervoarjih, poskrbeti za sistem požarne zaščite z ročnimi in avtomatskimi javljalniki ter "ustrezno ukrepati v primeru izrednih dogodkov z usposobljeno lastno ali zunanjo gasilsko reševalno enoto". Če katerega koli od teh ukrepov ni mogoče izvesti, mora podjetje objekt ali del objekta zapreti, so odločbo Arso povzeli pri Dnevniku. Ali je Kemis do požara te zahteve izpolnil? Če delno, katerih zahtev še ni izpolnil in zakaj ne?

Odgovor Kemisa: Kemis ima tri okoljevarstvena dovoljenja. V dovoljenju z dne 7. 6. 2013 so opredeljeni dovoljeni postopki obdelave odpadkov in dovoljena količina odpadkov. Poleg tega pa so predpisani monitoringi za izpuste v zrak, izpuste v vode in izpuste hrupa. Povedati je treba tudi, da je bila v obdobju pridobivanja tega dovoljenja tudi javna razgrnitev dovoljenja, na kateri je imela možnost zainteresirana javnost podati pripombe nanj.

Pri prvi spremembi dovoljenja z dne 15. 2. 2016 je bila umaknjena obdelava in sterilizacija infektivnih odpadkov iz zdravstva in veterinarstva, dodani so bili obdelava in mešanje trdnih nenevarnih odpadkov ter obdelava s stabilizacijo muljev.

Pri drugi spremembi z dne 27. 10. 2016 pa smo morali dovoljenje dopolniti zaradi spremembe zakonodaje (Uredba o vrsti dejavnosti in naprav, ki lahko povzročajo onesnaževanje okolja večjega obsega), ki je po novem zahtevala, da je za skladiščenje nevarnih odpadkov treba pridobiti okoljevarstveno dovoljenje za obratovanje naprave IED.

Dovoljene količine odpadkov na skladišču in količine odpadkov, ki jih lahko obdelujemo, se z nobeno dopolnitvijo niso spremenile. Kemis je do požara izpolnil vse zahteve, ki so omenjene v dovoljenjih.

Kemis obljublja, da bo v prihodnjih dneh objavil, kaj je bilo pred požarom v skladišču. "Takoj, ko bodo ti izsledki znani, jih bomo tudi posredovali javnosti," pravijo (na fotografiji delavci med sanacijo potoka Tojnica, ki je zaradi iztekanja požarne vode z nevarnimi primesmi močno onesnažen). | Foto: Andreja Lončar Kemis obljublja, da bo v prihodnjih dneh objavil, kaj je bilo pred požarom v skladišču. "Takoj, ko bodo ti izsledki znani, jih bomo tudi posredovali javnosti," pravijo (na fotografiji delavci med sanacijo potoka Tojnica, ki je zaradi iztekanja požarne vode z nevarnimi primesmi močno onesnažen). Foto: Andreja Lončar

Zakaj dokumentacije niso hranili v ognjevarnih prostorih? 

Naše vprašanje: Direktor Emil Nanut je v zadnjih dneh večkrat dejal, da jim je vsa dokumentacija o skladiščenih odpadkih zgorela. Zakaj podjetje ni zagotovilo "ognjevarnega" prostora za hrambo podatkov o skladiščenih snoveh?

Odgovor Kemisa: Varnostne kopije so bile shranjene v požarno varni serverski sobi, ki je imela dobo zaščite dve uri. Gašenje požara je trajalo štiri ure in soba žal ni zdržala. Poslovni del dokumentacije imamo shranjen v oblaku, podatke, ki smo jih izgubili, pridobivamo iz državnih informacijskih sistemov ter od poslovnih partnerjev iz tujine.

Ali in kdaj bo Kemis objavil, kaj je gorelo?

Naše vprašanje: Arso nima podatka, kaj je na dan požara skladiščil Kemis. Ali že lahko natančneje poveste, katere snovi so se nahajale v skladišču oziroma ali boste to sporočili javnosti in, če da, kdaj?

Odgovor Kemisa: Na dan, ko je zagorelo, so bili v našem skladišču odpadki, s katerimi ravnamo in imamo za to vsa okoljevarstvena soglasja.  Vsi podatki bodo na voljo v kratkem, rešujemo jih iz obstoječih dostopnih baz. Pričakujemo, da bomo zbiranje končali v prihodnjih dneh in o podatkih obvestili vse zainteresirane.

V vmesnem času smo na naši spletni strani objavili podatke o zalogah na dan 31. 12. 2016, vendar ob tem opozarjamo, da prisotnost in količine skladiščenega materiala variirajo in spodnji podatki ne pomenijo številk za dan 15. 5. 2017.

Seveda je odpadke, ki smo jih skladiščili, težko sistematizirati v skupine – gre pa za različne kisline, organska topila, barve, lake, embalažo, ki je vsebovala nevarne snovi, oljne filtre in zaščitne obleke z nevarnimi snovmi, alkalne in druge baterije ter akumulatorje, zdravila, pesticide, fluorescentne žarnice in predmete, ki vsebujejo živo srebro, jedilna olja, zavrženo električno in elektronsko opremo, ki vsebuje nevarne snovi …

Ne skrivamo ničesar,  lahko pa povemo samo tisto, kar vemo. Torej ne moremo z javnostjo deliti podatkov, ki jih še sami nimamo. Resnično prosim za razumevanje, da Kemis ne more dajati podatkov na temelji špekulacij in da smo pri pridobivanju podatkov odvisni od drugih institucij, ki zdaj izvajajo meritve in raziskave o vplivih požara na okolje. Takoj ko bodo ti izsledki znani, jih bomo tudi posredovali javnosti.

Vrhniški župan Stojan Jakin je na sejo občinskega sveta, ki bo prihodnji torek, povabil tudi predstavnike Gorenja, a teh tja ne bo. | Foto: STA , Vrhniški župan Stojan Jakin je na sejo občinskega sveta, ki bo prihodnji torek, povabil tudi predstavnike Gorenja, a teh tja ne bo. Foto: STA ,

So koga obvestili, da so prejemali prepovedani in strupeni atrazin? 

Analiza vzorcev iz potoka Tojnica je pokazala, da je bil v skladišču hranjen prepovedani herbicid atrazin

Naše vprašanje: Ali popišete, kdo vam preda katere snovi? Če da, katere podatke zahtevate od tistih, ki vam predajo odpadke? 

Odgovor Kemisa: Odpadne pesticide in njihovo embalažo prevzemamo od povzročiteljev odpadka v sklopu skupnega Načrta ravnanja z odpadnimi fitofarmacevtskih sredstev. Vrste pesticidov ne preverjamo, ker gre za odpadek, ampak jih pripravimo za sežig v sežigalnici nevarnih odpadkov.

Naše vprašanje: Ali ste o hrambi herbicida obvestili Arso? Ali je ta vedel, kdo je herbicid prinesel? Ali je o tem glede na to, da gre za prepovedan herbicid, kdaj poizvedoval?

Odgovor Kemisa: Tovrstni odpadki prihajajo k nam prek komunalnih podjetij. Naše podjetje ima dovoljenje za prevzemanje tovrstnih odpadkov. Pri odpadkih so klasifikacije drugačne kot pri izdelkih in so za tovrstne odpadke zbrane pod številko odpadka 20 01 19* in 02 01 08*. Pri odpadkih se velikokrat dogaja, da odpadek ni več pakiran v originalni embalaži, temveč se zgodi, da so odpadki pakirani celo v embalažo, ki je bila prej namenjena za prehrano (npr. plastenke od pijače).

Naše vprašanje: "Presenečeni smo tudi sami, tega herbicida ne bi smelo več biti. Njegov izvor bomo vsekakor raziskali," so nam v ponedeljek o najdbi atrazina povedali na Arso. Ali ste od njih že prejeli kakšno poizvedbo?

Odgovor Kemisa: Teh podatkov podjetja, ki se ukvarjamo z zbiranjem odpadkov, nimamo, saj, kot smo že omenili, odpadki prihajajo do nas združeni od različnih fizičnih oseb prek komunalnih podjetij. To je ravno tako kot pri salonitkah, ki vsebujejo azbest. Azbest je v proizvodnji že dolgo prepovedan, vendar je še veliko streh pokritih s takšno kritino in se zato pojavi med odpadki.

V Gorenju pravijo, da ne morejo posegati v operativno vodenje družbe, so pa od vodstva Kemisa zahtevali, da odprto komunicira z lokalno skupnostjo. | Foto: Bor Slana V Gorenju pravijo, da ne morejo posegati v operativno vodenje družbe, so pa od vodstva Kemisa zahtevali, da odprto komunicira z lokalno skupnostjo. Foto: Bor Slana

Bo predstavnik Gorenja na seji občinskega sveta na Vrhniki? 

Naše vprašanje: Ali ste povabljeni na sejo občinskega sveta občine Vrhnika, ki bo 30. maja? Če da, ali se bo predstavnik Gorenja udeležil seje in zakaj (ne)?

Odgovor Kemisa: Da, iz Kemisa bo na seji prisoten direktor.

"Gorenje v skladu z načeli korporativnega upravljanja ne more posegati v operativno vodenje družbe Kemis, kamor spadata tudi ukrepanje in komuniciranje ob tej nesreči." 

Gorenje sklicalo izredno skupščino Kemisa

Gorenje, ki lastniško obvladuje družbo Kemis, je danes izvedlo izredno skupščino družbe Kemis. Seznanilo se je s poročilom direktorja družbe Emila Nanuta o trenutnem stanju in ukrepih, ki se izvajajo v zvezi s sanacijo.

"Gorenje je vodstvu Kemisa zagotovilo, da bo tudi v prihodnje sodelovalo in podpiralo Kemis pri nadaljnjih ukrepih za ustrezno sanacijo okoljskih in poslovnih posledic požara, tudi zato, ker sta lokacija in podjetje Kemis objekt državnega pomena za ravnanje z nevarnimi odpadki gospodinjstev, zdravstva in industrije," sporočajo iz velenjskega podjetja v delni državni lasti.

Vodstvu Kemisa so naložili, da "tudi vnaprej aktivno sodeluje z vsemi pristojnimi institucijami pri proučevanju vzrokov in posledic dogodka ter še naprej odprto komunicira z vsemi deležniki in zainteresiranimi javnostmi, še posebej z lokalno skupnostjo". Kljub temu, da je Kemis kot gospodarska družba ob tej nesreči doživel veliko poslovno škodo, tako Kemis kot Gorenje namreč, kot sporočajo, "razumeta veliko zaskrbljenost prebivalcev ob tej nesreči in si bosta še naprej prizadevala za čimprejšnjo odpravo njenih posledic". 

Se bo predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac odzval?

Naše vprašanje: Ali se bo Gorenje kot lastnik Kemisa oziroma predsednik uprave Franjo Bobinac odzval na ugotovitve inšpekcijskih pregledov ter analiz Arsa, ko bodo ti znani?

Odgovor Kemisa: Kot že rečeno, Gorenje pozorno spremlja dogajanje, je in bo tudi v prihodnosti seznanjeno z vsemi rezultati. Vse aktivnosti, povezane s sanacijo posledic požara in torej tudi obveščanje javnosti je in mora biti v rokah vodstva Kemisa.

Kako se nadaljuje sanacija? 

Naše vprašanje: Kako se nadaljuje sanacija? Katere aktivnosti trenutno izvajate? Ali je Kemis že prejel odločbo katere od inšpekcijskih služb? Če da, kakšne so ugotovitve?

Odgovor Kemisa: Trenutno se na objektu izvajajo ocene posledic dogodka. Ti podatki nam bodo pomagali, da bomo lahko natančno določili vpliv požara in potek sanacije dogodka. Načrt sanacije še ni izdelan, ker niso še zbrani ustrezni podatki. Glavni korak načrta sanacije bodo izpraznitev pogorišča, demontaža poškodovanega dela objekta, rekonstrukcija objekta.

Odločbe inšpekcijskih služb še nismo prejeli.

Ne spreglejte