Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 4. 2014,
12.15

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Zoran Janković Janez Janša Janez Janša

Petek, 25. 4. 2014, 12.15

8 let, 2 meseca

Kaj čaka Slovenijo, če zmaga Janković in Janšo pravnomočno obsodijo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V dneh pred prvim majem se zdi, da je usoda Slovenije in državljanov odvisna predvsem od razpleta dveh dogodkov: od kongresa Pozitivne Slovenije in od sodbe višjega sodišča v zadevi Patria.

V obeh primerih nastopata osebi, ki ju bremenijo sumi korupcije. Zmaga Zorana Jankovića na današnjem kongresu Pozitivne Slovenije visi pod grožnjo, da bo v tem primeru padla vlada. Tako napovedujejo predsedniki koalicijskih strank, ki so koalicijsko pogodbo sklenile s premierko Alenko Bratušek.

11 postopkov zoper Jankovića? Zoper Jankovića Nacionalni preiskovalni urad vodi sklop preiskav, ki so med seboj tudi prepletene, po naših informacijah naj bi bilo teh postopkov 11, v enem primeru je vložena obtožnica.

Janez Janša pa je v pričakovanju sodbe višjega sodišča v zadevi Patria. Kot je znano, mu zaradi domnevnega koruptivnega dejanja grozita dve leti zapora, na kolikor je bil obsojen na prvi stopnji.

Kaj čaka Slovenijo oziroma državljane, če Janković postane predsednik stranke PS, katere ustanovitelj je, in če Janez Janša v prihodnjih dneh doživi hladno prho in višje sodišče potrdi sodbo okrajne sodnice Barbare Klajnšek, smo povprašali nekaj analitikov.

Makarovič: Koalicija bi kljub zmagi Jankovića v neki obliki verjetno ostala skupaj Matej Makarovič, izredni profesor in dekan Fakultete za uporabne družbene študije v Novi Gorici, je prepričan, da je v javnosti prisoten napačen vtis, ki precenjuje pomen obeh teh morebitnih dogodkov.

"Jankovićeva izvolitev sicer poveča verjetnost padca vlade in tudi predčasnih volitev, vendar pa je treba tudi močne in načeloma zavezujoče trditve Bratuškove in njenih zaveznikov jemati predvsem kot obliko pritiska na članstvo PS, naj ne podpre Jankovića," meni Makarovič.

V primeru njegove izvolitve se mu zdi še najbolj verjeten scenarij, po katerem PS sicer razpade, vendar pa zdajšnja koalicija v neki obliki vendarle ostane skupaj ob Jankovićevi podpori in v imenu tako imenovane politične stabilnosti.

"Pravnomočna obsodba Janše ne bi prinesla kakšnih večjih premikov v javnosti, saj njen del tako ali tako že brez pravnomočne sodbe verjame v njegovo krivdo, drugi del pa bi tudi v primeru take sodbe še naprej verjel v njegovo nedolžnost. Kljub temu bi bila SDS v primeru obsodbe verjetno prisiljena v ospredje postaviti kakšno novo osebnost, kar bi za stranko in tako imenovani desni blok po eni strani pomenilo tako določeno tveganje v smislu notranje stabilnosti kot tudi določene nove priložnosti," pojasnjuje Makarovič.

Levici bi bolj ustrezalo zastaranje postopka, saj bi nad Janšo tako ostal sum korupcije Prepričan je, da bi t. i. levici kljub kratkoročnemu zmagoslavju ob morebitni Janševi obsodbi politično dolgoročno gotovo bolj ustrezala vrnitev postopka na prvo stopnjo in nato zastaranje, saj bi tako Janša ostal brez možnosti, da nedolžnost dokaže prek vrhovnega ali evropskega sodišča in bi ga sum poskusa korupcije tako vedno spremljal.

Gustinčič: Bratuškova lahko preseneti Jurij Gustinčič, upokojeni novinar in politično komentator, meni, da bi v primeru takšnega scenarija dobili zelo nenavadno situacijo. "Morda pravnomočna obsodba Janše zanj ne bi pomenila konca kariere, zagotovo pa menja situacijo v stranki. Če bi Janković danes zmagal na kongresu, obstajajo napovedi, da bo padla vlada. A pri teh napovedih je treba biti previden, ker bi se lahko zadeva tudi obrnila, zato si ne bi upal trditi, da bo vlada padla," meni Gustinčič.

Po njegovem mnenju je do zdaj javnosti neznana Alenka Bratušek že presenetila s svojo odločnostjo kot predsednica vlade, zato lahko preseneti tudi zdaj. Vprašanje je tudi, dodaja, ali se bo držala napovedi, da bo v primeru, da izgubi, odšla.

Tudi če bi bil Janša pravnomočno obsojen, pa stranka SDS ne bi utrpela prevelikega šoka, je prepričan sogovornik: "Mislim, da bo še vedno ostala močna stranka, ne vem pa, kdo bi jo v primeru pravnomočne obsodbe lahko vodil."

Glede morebitne zmage Jankovića na današnjem kongresu pa Gustinčič meni, da bo Janković sodeč po karakterju vztrajal do konca tako v primeru, da izgubi ali zmaga.

Miro Kline: Proces razkroja države bo še hitreje tekel naprej Miro Kline s Fakultete za družbene vede pa je prepričan, da bosta oba dogodka ”padla v črno luknjo”, v zatišje praznikov, med katerimi se bodo ljudje umaknili politiki, se zaprli v svoje domove, odlšli na dopuste na morje, v gore ali na obiske k sorodnikom in prijateljem.

”Politiki bodo v zakolisju sonca, tišine miru še naprej preštevali svoje in njihove ter intenzivno ustvarjali svoje agende, s katerimi se bodo skušali polastiti ali ohraniti oblast. Vsi so isti, isti, isti... Za državljane Slovenije se ne bo prav nič spremenilo. Le proces razkroja države bo še s hitrejšim tempom tekel naprej, ne glede na to, kdo bo izgubljal in kdo bo vladal," je za PlanetSiol.net povedal Kline.

Ne spreglejte