Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 10. 2023,
13.01

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

Natisni članek

vlada seja Bojan Kumer Luka Mesec

Četrtek, 19. 10. 2023, 13.01

6 mesecev, 1 teden

V soboto uvajamo nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko. Kaj to pomeni v praksi? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

Vlada je danes sprejela odlok o uvedbi začasnega ponovnega nadzora na mejah s Hrvaško in Madžarsko. Nadzor bo Slovenija uvedla v soboto, so povedali na novinarski konferenci po seji vlade. Podrobnosti je danes v Luxembourgu pojasnil notranji minister Boštjan Poklukar. 

Policija bo ob uvedbi nadzora na mejah s Hrvaško in Madžarko uvedla 14 kontrolnih točk, in sicer 12 na hrvaški in dve na madžarski meji. Na teh bo prehod mogoč za vse, ki bodo izpolnjevali pogoje. Na ostalih mejnih prehodih bo prehod mogoč le za državljane EU. Čez nekatere točke na meji pa bodo z dovolilnicami lahko prehajali le obmejni prebivalci.

Poklukar je danes zagotovil, da bo nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko ljudem, ki živijo ob meji, omogočal normalno življenje. To pričakuje tudi od italijanskih oblasti, ki bodo od sobote izvajale nadzor na meji s Slovenijo. 

Marko Gašperlin, direktor uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave pojasnjuje: 

"Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar mora zdaj najprej izdati odredbo o določitvi mejnih prehodov z Republiko Hrvaško in Madžarsko, na katerih bo v obdobju trajanja začasnega ponovnega nadzora dovoljeno prehajati državno  Marko Gašperlin, GPU | Foto: Matic Prevc/STA Foto: Matic Prevc/STA mejo. Omenjena odredba je v pripravi in mora biti najpozneje v petek tudi objavljena." 
Policija se sicer intenzivno pripravlja na uvedbo nadzora na meji, tako s pripravo usmeritev in pravnih podlag kot tudi kadrovsko. Na meji s Hrvaško imajo je že postavljena ustrezna infrastruktura za nadzor, medtem ko bodo na madžarski meji to poskušali zagotoviti, denimo s postavitvijo šotorov.
Gašperlin je zatrdil, da bo policija v vsakem primeru z uvedbo nadzora poskušala čim manj "zagreniti" življenje prebivalcem ob meji. 
Tiste, ki se bodo znašli na napačnem mejnem prehodu, bo policija usmerila na prave, predvsem državljane tretjih držav. Med morebitnimi sankcijami, ki jih ima policija na voljo, je Gašperlin navedel opozorila, v določenih primerih pa tudi sankcije, skladne z zakonom o nadzoru državne meje.

Tri kategorije prehodov

1. Kontrolne točke; 12 na meji s Hrvaško in dve na meji z Madžarsko, kjer bo nadzor izvajala policija. Prehod na teh bo mogoč za vse potnike z izpolnjenimi pogoji tako za osebni kot tovorni promet. Za državljane tretjih držav bo prehod meje mogoč zgolj na omenjenih 14 točkah.

2. Prehodi, namenjeni izključno državljanom EU, kjer stalne prisotnosti policije ne bo, bo pa po potrebi.

3. Točke za obmejno prebivalstvo; znova bodo obudili odločbe za obmejne prebivalce, ki so imeli že v preteklosti dovolilnice in pravico do prehajanja meje na posebnih, maloobmejnih prehodih. To pravico bodo lahko znova uveljavljali z veljavnimi ali pretečenimi dokumenti ali če bodo na drug način dokazali, da so upravičeni do prehodov v okviru tega obmejnega prometa. Tudi tam bo policija izvajala nadzor glede na razmere.

"Moja usmeritev generalnemu direktorju policije je bila, da ljudem, ki živijo ob meji, zagotovijo normalno življenje in normalen prehod meje. Se pa že vnaprej opravičujem vsem državljankam in državljanom in vsem prebivalcem Slovenije, da bodo zaradi tega ukrepa večkrat ustavljeni, da bodo morali pokazati dokumente, kajti teroristična grožnja je v Evropi vseeno visoka," je po današnji odločitvi vlade, da Slovenija uvede nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko, povedal minister Poklukar.

hrvaška meja
Novice Italija v nadzor meje s Slovenijo, ta v nadzor meje s Hrvaško in Madžarsko

Da bo Slovenija ukrepe prilagajala ljudem, ki živijo ob meji, je minister Poklukar davi zagotovil tudi hrvaškemu kolegu Davorju Božinoviću. Ta ne pričakuje, da bo Slovenija na meji s Hrvaško izvajala strog nadzor. Dodal je še, da so mešane patrulje slovenske in hrvaške policije, o katerih sta se z ministrom Boštjanom Poklukarjem dogovorila septembra, pripomogle k zmanjšanju števila prehodov meje med Hrvaško in Slovenijo.

Italija naj omogoči normalen pretok ljudi ob meji

Podobno Poklukar pričakuje od italijanskih oblasti, ki bodo prav tako v soboto uvedle nadzor na meji s Slovenijo.

"Danes sem italijanskemu ministru Matteu Piantedosiju še enkrat povedal, da želim, da Republika Italija v mejnih kontrolah na notranji meji z Republiko Slovenijo zagotovi normalen pretok ljudi, ki živijo ob meji," je poudaril. V obdobju zaprtja meje zaradi pandemije covid-19 je bilo namreč življenje ob meji "nevzdržno".

Vsi trije ministri bodo sicer o tem govorili tudi na tristranskem srečanju v Trstu v začetku novembra.

Začasni nadzor mej s Hrvaško in Madžarsko

Vlada je danes sprejela odlok o uvedbi začasnega ponovnega nadzora na mejah s Hrvaško in Madžarsko. Uvedla ga bo v soboto, sprva za deset dni z možnostjo podaljšanja. Za to se je odločila zaradi povečane teroristične grožnje, s čimer je svojo odločitev o uvedbi nadzora na meji s Slovenijo utemeljila tudi Italija.

Po neuradnih informacijah naj bi po uvedbi sistematičnega nadzora na slovenski meji s Hrvaško in Madžarsko državljani EU normalno prehajali čez vse prehode, medtem ko naj bi državljani 3. držav mejo prehajali izključno preko 12 cestnih prehodov na meji s Hrvaško in dveh cestnih prehodov na meji z Madžarsko ter 8 železniških prehodov, kjer bodo selektivne kontrole policistov. 

Migracije prek slovenske meje kaplja v morje

V sredo je Italija sporočila, da bo v soboto uvedla nadzor na meji s Slovenijo, in sicer najprej za deset dni z možnostjo podaljšanja. O tem je v torek zvečer notranjega ministra Boštjana Poklukarja obvestil njegov italijanski kolega Matteo Piantedosi, ki je zaradi spremenjenih razmer v Evropi in na Bližnjem vzhodu kot bistvo tega začasnega ukrepa navedel preprečevanje terorizma in organiziranega kriminala.

Kot je dodal italijanski zunanji minister Antonio Tajani, so se za nadzor na meji s Slovenijo odločili, da v državo ne bi mogli vstopiti morebitni teroristi, ki bi prispeli po balkanski poti.

Našo državo je bržkone ravno ta poteza spodbudila k uvedbi nadzora na meji s Hrvaško in Italijo, saj naj bi se bali, da bi postali zadnja postaja na tako imenovani balkanski begunski poti.

Po statistiki italijanskega notranjega ministrstva ima sicer država z migracijami na kopenski meji zanemarljive težave v primerjavi s težavami, ki jih ima na morski meji. V Italijo se je letos do sredine oktobra izkrcalo kar 140 tisoč beguncev, kar pomeni 85-odstotni porast v primerjavi z oktobrom lani. Po drugi strani so policisti v regiji Furlanija-Julijska krajina letos zabeležili 16 tisoč nezakonitih prehodov meje, kar pomeni le dobrih 10 odstotkov vseh nezakonitih prehodov.

Podrobnosti nadzora na italijanski meji še nejasne

Za zdaj še ni jasno, kakšen bo režim sistematičnega nadzora italijanskih oblasti na slovenski meji. Krovni organizaciji Slovencev v Italiji, Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) in Svet slovenskih organizacij (SSO), sta sporočili, da nadzor na meji verjetno ne bo vplival na slovensko manjšino v Italiji. Skupaj z novogoriškim županom Samom Turelom pa so se izrekli proti zaprtju meje kot v času pandemije covid-19.

Predsednica SKGZ Ksenija Dobrila je pojasnila, da je nadzor na meji vzpostavljen že kar nekaj časa zaradi problematike tako imenovane balkanske poti in vstopa migrantov v Italijo.

"Domnevamo, da bodo ta nadzor zdaj tudi v resnici formalno izvajali. Če se bo nadzor udejanjal v dosedanjih oblikah, ne bo vplival na življenje slovenske narodne skupnosti v Italiji kot tudi po vsej verjetnosti ne bo ustavil stalnega toka pribežnikov, ki bežijo iz vojnih žarišč in zaradi drugih težkih družbenih okoliščin, v iskanju boljše prihodnosti. Težko bo nadzor na meji tudi zaustavil ali omejil pojavnost terorizma," je menila.

"Nadejamo se, da ne bo najnovejša oblika nadzora primerljiva z zaporo meja izpred nekaj let v obdobju pandemije covid-19, ko so vsakovrstne zapreke in mreže na mejnih prehodih ter vrsta zapletenih predpisov v resnici ovirali prosti pretok ljudi. Ne želimo si več take izkušnje, ker je bilo takrat življenje ob meji izjemno težko," je še dodala.

Novogoriški župan Turel je medtem sporočil, da se je po napovedi uvedbe nadzora na meji pozanimal o varnostnem stanju na Goriškem na novogoriški policijski upravi, kjer so mu povedali, da ne zaznavajo povečanega števila migrantov, pa tudi ne povečanih kriminalnih aktivnosti, ki bi bile povezane z migranti.

"V goriškem prostoru smo že iz zgodovinskih razlogov in čisto življenjskih povezav med prebivalci občutljivi na vsa vprašanja, povezana z uvajanjem mejnega nadzora. Kaj ta pomeni, nas spominja še zelo sveža in boleča izkušnja zaprtja meje v času epidemije," je dejal. Opozoril je, da kakršnokoli uvajanje restriktivnih ukrepov na meji posega v vsakdan prebivalcev v somestju obeh Goric, pa tudi širšega čezmejnega prostora.

Vse več držav v schengenskem območju z nadzorom na meji

V skladu s schengenskimi pravili mora država schegenskega območja o uvedbi nadzora na notranji schengenski meji obvestiti tudi Bruselj.

Andrej Plenković
Novice Plenković: Uvedba mejnega nadzora mora biti skrajni ukrep

Zaradi migracijskega pritiska in zaradi razmer na Bližnjem vzhodu je več držav EU v zadnjem času uvedlo ali se je odločilo za podaljšanje nadzora na notranjih schengenskih mejah. Med njimi je Avstrija, ki nadzor na meji s Slovenijo izvaja že od leta 2015 in ga je pred kratkim podaljšala še za pol leta.

Stanje v schengenskem območju je sicer ena od osrednjih tem današnjega zasedanja notranjih ministrov članic EU v Luxembourgu, ki se ga udeležuje tudi notranji minister Boštjan Poklukar.

Meja
Novice Vlada danes o uvedbi nadzora na mejah s Hrvaško in Madžarsko
Ne spreglejte