Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 12. 2023,
16.16

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

brezdomci

Sobota, 23. 12. 2023, 16.16

4 mesece

Kaj bo z dnevnim centrom za brezdomce? Uršulinke na sestanek z ministrom Mesecem.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25
brezdomec brezdomci | Center za brezdomce v Ljubljani na Kongresnem trgu brezdomcem nudi hrano, higieno in oblačila. | Foto Bor Slana

Center za brezdomce v Ljubljani na Kongresnem trgu brezdomcem nudi hrano, higieno in oblačila.

Foto: Bor Slana

Redovna skupnost uršulink je prepričana, da se bo glede dnevnega centra za brezdomce, ki ga upravlja Društvo prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote, našla rešitev, ki bo sprejemljiva za vse. Glede problematike jih je na sestanek neuspešno vabilo ministrstvo za delo, uršulinke pa so zaradi obveznosti predlagale sestanek v novem letu.

Center za brezdomce v Ljubljani, ki na Kongresnem trgu brezdomcem nudi hrano, higieno in oblačila, upravlja Društvo prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote, ki mu red uršulink, ki ima prostore v lasti, pogodbe za brezplačen najem ni podaljšalo, je oktobra letos poročala Družina.

Sestanek z ministrstvom najverjetneje po novem letu

Ministrstvo za delo na čelu z ministrom Luko Mesecem je redovno skupnost uršulink pozvalo, naj v duhu prihajajočih praznikov Dnevnemu centru za brezdomce v Ljubljani zagotovi nemoteno delovanje na obstoječi lokaciji tudi v prihodnje, so v petek sporočili z ministrstva.

Navedli so, da so v teh dneh zaman iskali termin za sestanek s skupnostjo uršulink, da bi skupaj našli rešitev, ki bi omogočila nadaljnjo skrb za brezdomne osebe v središču Ljubljane in zagotovila obstanek Centra za brezdomce na obstoječi lokaciji vsaj do konca zime.

"Uršulinke smo v teh dneh v polnosti vključene v organizacijo enega največjih mladinskih dogodkov v Ljubljani – Evropsko srečanje mladih, kjer pričakujemo več tisoč mladih romarjev iz vse Evrope. Zato smo ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti tudi predlagale, da se sestanemo v začetku prihodnjega leta. Odgovor na predlog še čakamo," so sporočile uršulinke Rimske unije.

Zanimanje ministra Luka Meseca glede prostorov za brezdomce jih sicer veseli, saj je vprašanje brezdomcev v središču Ljubljane končno dobilo pozornost ustreznih deležnikov. "Z upanjem pričakujemo to srečanje, ki bo gotovo obogateno s predlogi ministra in njegove ekipe za razrešitev razmer," so poudarile.

Kot so dodale, del svojih prostorov že 17 let brezplačno najemajo Društvu prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote in njihovemu dnevnemu centru za brezdomce, ter so še vedno prepričane, da se bo ob pomoči vseh relevantnih deležnikov našla rešitev, ki bo sprejemljiva za vse strani.

Uršulinke: Ne gre za nenadno in nepričakovano odločitev

"Še posebej glede na to, da so nastale razmere plod dolgega procesa, ki se je začel že pred enajstimi leti ter nikakor ne predstavlja nenadne in nepričakovane odločitve, kot bi nekateri radi to predstavili v preteklih dneh," so poudarile.

Zaradi interesov nadaljnjega razvoja dogodkov v javnosti dogajanja ne bodo komentirale, dokler se ne sestanejo s predstavniki ministrstva, so še sporočile.

Brezdomci
Novice Kraljev ulice v Ljubljani vse več. Kdo jim pomaga?
Ne spreglejte