Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 4. 2022,
20.20

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

7

Natisni članek

Rusija plin

Četrtek, 28. 4. 2022, 20.20

1 leto, 11 mesecev

Kaj bo s plinom v Sloveniji? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

7

Vlada je z uredbo še za tri mesece podaljšala veljavnost znižanih trošarin na energente, in sicer na elektriko ter pogonska goriva, kurilno olje in zemeljski plin za ogrevanje. Ukrep bo veljal do 31. julija. Še vedno čakamo, ali bo ministrski zbor podaljšal regulacijo cen večine pogonskih goriv, za to je časa še dva dni. Če vlada tega ne bo storila, bi lahko cena bencina 1. maja presegla 1,60 evra za liter. Cena dizla bi glede na podaljšanje obdobja znižanih trošarin medtem lahko znašala 1,82 evra. Razmere na trgu glede dobave plina pa se še zaostrujejo. Rusija je včeraj zaustavila dobavo zemeljskega plina Poljski in Bolgariji. Ruski plin še naprej teče v Avstrijo, od koder ga Slovenija uvaža. Ali lahko Rusija tudi nam "zapre pipo"?

Kremelj je po uvedbi sankcij proti Rusiji državam EU že pred več kot mesecem zagrozil s prekinitvijo dobave plina, če ga ne bodo plačevale v rubljih z ruskih računov. Energetski velikan Gazprom se je za včerajšnjo ustavitev dobav plina Poljski in Bolgariji odločil, ker ga nista plačevali v ruski denarni valuti. Razlog za prekinitev dobav naj bi bil tudi odgovor na sovražna dejanja proti Rusiji. Vodstvo EU se je ob tem ostro odzvalo.

"Gazpromova enostranska odločitev o ustavitvi dobave plina nekaterim državam članicam EU je nova provokacija Kremlja. A ni presenečenje, da Kremelj uporablja fosilna goriva, da bi nas izsiljeval," je povedala Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije.

Novice Žalostni prizori iz Ukrajine: tako so se poslovili od mame in dojenčice

Rusko izsiljevanje obsodil tudi ukrajinski predsednik

"Ta teden je rusko vodstvo sprožilo nov val energetskih izsiljevanj Evropejcev. Odločitev, da prekinejo dobavo plina Poljski in Bolgariji, je le še en argument, ki potrjuje, da ne more več nihče v Evropi upati, da bi lahko ohranil normalno gospodarsko sodelovanje z Rusijo," je povedal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Zaradi prekinitve dobave plina pa čutijo posledice tudi druge evropske države. Cene plina v Evropi so včeraj poskočile za kar 21 odstotkov. Ali bi Slovenijo, ki največ plina uvozi iz Rusije, moralo skrbeti?

"Nikoli ni razloga za paniko, vedno je razlog za rešitve. Zdaj imamo pol leta časa, do nove kurilne sezone, da se pripravimo. Kako? Eno je zmanjšati rabo energije v gospodinjstvih, torej poskrbeti za izolacijo, spremembo bivalnih navad, se pravi, ne zapravljati za energijo," je povedal energetski strokovnjak Matjaž Valenčič. "Jasno pa je, da vojno v Ukrajini čutimo vsi," je dodal.

Gazprombank
Novice Vplivni bankir pobegnil iz Rusije. Trdi, da Moskva pobija preglasne oligarhe.
Novice Burno dogajanje na moskovski ulici, odjeknilo več eksplozij

Dvajset odstotkov energije se lahko privarčuje samo s spremembo bivalnih navad.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je zatrdil, da Slovenija ruskega plina ne bo plačevala v rubljih. Opozoril je na potrebo po vzpostavitvi večje energetske neodvisnosti. V začetku aprila je obiskal plinski terminal Krk, še pred tem pa se je z Italijani dogovarjal o ponovnem uvozu alžirskega plina in o dobavi plina tudi iz Katarja.

"Slovenija je naredila strateško napako, ker se je vezala pretežno na enega dobavitelja plina. Pred desetimi leti smo preklicali pogodbo z Alžirijo, takrat smo torej nehali dobivati plin z juga, potem pa pred sedmimi leti nismo pristopili h gradnji plinskega terminala za utekočinjen zemeljski plin v Kopru, energetsko dovoljenje je bilo izdano, ampak to je bilo tudi vse. In nismo pristopili h gradnji terminala na Krku oziroma plinski povezavi od Krka proti Sloveniji," je še dodal Valenčič. "Predvsem od države je odvisno, ali bo trenutno krizo energentov uporabila kot dolgoročno rešitev za trajnostno energijo," je dodal.

Ne spreglejte