Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
16. 3. 2021,
10.52

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

74

Natisni članek

cepljenje Koronavirus okužba Bojana Beović

Torek, 16. 3. 2021, 10.52

3 leta, 1 mesec

Beovićeva: Skrbno spremljamo neželene dogodke

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

74

Bojana Beović | Foto STA

Foto: STA

"V Sloveniji trombemboličnih dogodkov po cepljenju zaenkrat nismo zabeležili, skrbno pa spremljamo neželene učinke po cepljenju pri nas in poročila Evropske agencije za zdravila (EMA), ki analizira take dogodke iz drugih držav," je na novinarski konferenci o težavah pri cepljenju s cepivom AstraZenece dejala vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović. Podpira idejo, da se po pozitivnem mnenju EMA najprej cepi slovenski politični vrh.

V ponedeljek so v Sloveniji opravili 4.842 PCR-testov in 47.109 hitrih antigenskih testov na okužbo z novim koronavirusom in ob tem potrdili 918 okužb. Delež pozitivnih testov je bil v ponedeljek 19-odstoten, kar je 6,4 odstotne točke več kot v nedeljo.

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb znaša 716 in je višje kot v preteklih dneh. V bolnišnicah se zdravi 451 bolnikov, od tega jih 83 potrebuje intenzivno zdravljenje. Umrli so trije covidni bolniki.

Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah
Novice V ponedeljek potrdili 918 novih okužb s koronavirusom #video

Štirinajstdnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev znaša 493, včeraj 486. Najvišja sedemdnevna incidenca je na Goriškem.

Med občinami glede na včeraj potrjene nove okužbe izstopajo Ajdovščina (18), Nova Gorica (15), Celje (54), Žalec (30), Novo mesto (24), Kranj (22), Koper (41), Ljubljana (104) in Maribor (45).

Beovićeva: Po znanih podatkih je cepivo varno

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je uvodoma pojasnila, da so bila cepiva proti novemu koronavirusu pred široko uporabo preizkušena v obsežnih kliničnih raziskavah, v katere je bilo vključenih več deset tisoč ljudi. Skrbno spremljajo neželene dogodke. Ker so nekateri redkejši, jih opazijo šele, ko cepivo prejme, na primer, milijon ljudi.

"Pri številnih prijavljenih neželenih dogodkih vzroka oziroma vzročne povezave s cepljenjem ni mogoče neposredno določiti. Evropska agencija za zdravila (EMA) poudarja, da korist cepljenja presega nevarnost cepljenja, zato naj se cepljenje nadaljuje, medtem pa se bo nadaljevala tudi analiza zapletov," je poudarila.

Janez Poklukar
Novice Slovenija bo začasno ustavila cepljenje z AstraZeneco

Pojasnila je, da število zapletov z nevarnimi strdki ne presega siceršnje pogostnosti nevarnih strdkov v populaciji. Po zdaj znanih podatkih je bilo v Evropi po njenih besedah 37 dogodkov z nevarnimi krvnimi strdki v časovni povezavi s cepljenjem pri 17 milijonih ljudeh. V Evropi so doslej zaznali dva dogodka z nevarnimi krvnimi strdki na milijon cepljenj, sicer pa je pogostnost hudih strdkov tri na tisoč ljudi na leto po nedavni ameriški raziskavi. Dodala je, da so strdki pogostejši pri starejših ljudeh.

V Sloveniji trombemboličnih dogodkov še niso zaznali

Tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je mnenja, da cepljenja ni treba ustaviti, da pa so seveda potrebne analize opozorilnih primerov in da razume varnostno držo evropskih držav. Pogostnost zapletov je majhna, prav tako ni za zdaj nobenih dokazov o povezavi pojava strdkov s cepljenjem. To samo po sebi govori proti temu, da bi bilo treba cepljenje ustaviti.

"Stališče posvetovalne skupine za cepljenje glede cepljenja z AstraZeneco ostaja nespremenjeno. Po znanih podatkih je cepivo varno. Pogostnost trombemboličnih dogodkov po dosedanjih ocenah ne presega pogostnosti v splošni populaciji. V Sloveniji takih dogodkov zaenkrat nismo zabeležili, skrbno pa spremljamo neželene učinke po cepljenju pri nas in poročila EMA, ki analizira take dogodke iz drugih držav," je dejala.

Koronavirus v Srbiji
Novice Na Balkanu nov val okužb, narašča tudi število smrti

Kljub temu pa razume, da se je ministrstvo za zdravje pridružilo previdnostnemu ukrepu številnih evropskih držav in do rezultata analize, ki jo opravlja EMA, uporabo cepiva zadržalo. "Previdnostni ukrep ministrstva je sporočilo prebivalcem Slovenije in drugih držav, da so cepiva pod nadzorom in da je cepljenje, če bo taka tudi odločitev evropske agencije, res varno," je dejala.

Povedala je še, da je posvetovalna skupina že pred dvema tednoma predlagala, da bi kronične bolnike cepili po bolnišnicah, a se to za zdaj ni zgodilo.

Beovićeva navdušena nad idejo cepljenja političnega vrha s cepivom AstraZenece

Na novinarsko vprašanje, kako bo posvetovalna skupina državljane prepričala o varnosti cepljenja s cepivom AstraZenece, je Beovićeva odgovorila, da bi bilo dobro, če bi se po pozitivnem mnenju EMA najprej cepil slovenski politični vrh in tudi vsi prepoznani, ki se ukvarjajo s cepljenjem. S tem bi dali pozitivno sporočilo ljudem glede zaupanje v cepljenje.

Zaenkrat se ne priporoča, da bi za drugi odmerek pri tistih, ki so že prejeli prvi odmerek cepiva AstraZenece, dali kakšno drugo cepivo. Razmak med obema odmerkoma cepiva AstraZenece znaša devet do 12 tednov, dotlej pa bo že jasno, ali so tromembolični zapleti povezani s cepivom.

Aspirin ima tudi neželene učinke

Beovićeva ne svetuje, naj ljudje po cepljenju vzamejo aspirin, ki preprečuje strjevanje krvi. Tudi aspirin ima neželene učinke, nekritično jemanje tega zdravila vnaprej pa bi bilo lahko nevarno, saj so med prijavljenimi primeri motenj strjevanja krvi po cepljenju tudi taki, ko gre za krvavitve, ne pa strdke. Ravno ta heterogenost prijavljenih primerov po njenem mnenju kaže, da v resnici nimajo povezave s cepljenjem.

Če EMA v četrtek ne bo dala pozitivnega mnenja varnosti cepiva AstraZenece, pa bo treba namesto tega cepiva uporabiti druga cepiva. V tem mesecu se že pričakujejo večje dobave cepiva Pfizer, prihaja tudi cepivo Johnson & Johnson.

Sicer pa je bilo doslej v Sloveniji zabeleženih šest smrti, ki so časovno povezane s cepljenjem. Tiste, ki so jih odslej uspeli analizirati, niso pokazale nobene smiselne povezave s cepljenjem, je zagotovila Beovićeva.

Ne spreglejte