Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 3. 2023,
18.11

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

8

Natisni članek

migracije prosilci za azil trg dela Zakon o tujcih

Četrtek, 9. 3. 2023, 18.11

1 leto, 1 mesec

To so spremembe glede zaposlovanja tujcev v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

8

Novinarska konferenca Iniciative prosilcev za azil | Predlog novele prinaša tudi določbo, s katero bi lahko prosilci za azil pravico do prostega dostopa na slovenski trg dela uveljavljali že po treh mesecih od pridobitve statusa prosilca za azil.  | Foto Ana Kovač

Predlog novele prinaša tudi določbo, s katero bi lahko prosilci za azil pravico do prostega dostopa na slovenski trg dela uveljavljali že po treh mesecih od pridobitve statusa prosilca za azil.

Foto: Ana Kovač

Vlada je na današnji seji obravnavala predlog novele zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev, ki prinaša poenostavitve pri zaposlovanju tujcev. Pred potrditvijo ga bo v petek obravnaval še Ekonomsko-socialni svet (ESS), nato pa ga bo vlada predvidoma potrjevala na dopisni seji, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

S predlogom novele, za katerega vlada predlaga obravnavo po nujnem postopku, naj bi med drugim olajšali postopke zaposlovanja tujcev v zdravstvu in socialnih storitvah, s čimer bi naslovili problematiko pomanjkanja delavcev.

Zaposlovanje tujcev v javnem sektorju

Po predlogu bi lahko tujec v času veljavnosti enotnega dovoljenja zamenjal delodajalca, delovno mesto ali pa se zaposlil pri več delodajalcih le na podlagi soglasja zavoda za zaposlovanje, pisne odobritve upravne enote pa ne bi več potreboval.

Novinarska konferenca Iniciative prosilcev za azil
Novice Prosilci za azil zahtevajo izenačitev z begunci iz Ukrajine

Za tujce, ki se bodo zaposlovali v državnem oziroma javnem sektorju, se ta zakon ne bi uporabljal, s čimer želi vlada nasloviti pomanjkanje kadrov. Ta težava je posebej pereča na področju zdravstva in socialnih storitev. Ker so postopki na zavodu za zaposlovanje po navedbah vlade zahtevni zaradi ugotavljanja izobrazbe, jezikovnega znanja in usposobljenosti tujcev, zavod po predlogu za zaposlitve v javnem sektorju ne bi podajal soglasij.

Skrajšanje dostopa prosilcev za azil na trg dela

Predlog novele prinaša tudi določbo, s katero bi lahko prosilci za azil pravico do prostega dostopa na slovenski trg dela uveljavljali že po treh mesecih od pridobitve statusa prosilca za azil. Po veljavnem zakonu imajo prost dostop na trg dela po devetih mesecih.

Sanja Ajanović Hovnik
Novice Ajanović Hovnikova o migracijski strategiji: Balkanski bazen se je praktično izpraznil
ustavno sodišče
Novice Ustavno sodišče razveljavilo del zakona o tujcih. Sodnik Jaklič spregovoril o pritiskih.
Državni zbor. Parlament.
Novice Poslanci sprejeli sporno novelo zakona o tujcih
Ne spreglejte