Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 10. 2017,
16.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Zakon o tujcih

Torek, 17. 10. 2017, 16.04

6 let, 6 mesecev

Poslanci sprejeli sporno novelo zakona o tujcih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Državni zbor. Parlament. | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Državni zbor je sprejel novelo zakona o tujcih, ki med drugim uvaja enotno dovoljenje za prebivanje in delo zaradi opravljanja sezonskega dela. Državni zbor je sprejel tudi novelo zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev, ki med drugim ureja izdajo dovoljenja za sezonsko delo, daljše od 90 dni, ter možnost premestitve delavcev iz tretjih držav znotraj skupine kapitalsko povezanih družb.

Po besedah ministrice za notranje zadeve Vesne Györkös Žnidar novela olajšuje delo sezonskih delavcev. Med drugim ureja enotno dovoljenje za prebivanje in delo zaradi opravljanja sezonskega dela, daljšega od 90 dni. To dovoljenje se izda na podlagi podanega soglasja zavoda za zaposlovanje. Za obdobje, krajše od 90 dni, zavod izda dovoljenje za sezonsko delo.

S prenosom direktive o pogojih za vstop in prebivanje državljanov tretjih držav v okviru premestitve znotraj podjetja novela določa pogoje za izdajo enotnega dovoljenja za osebe, premeščene znotraj iste skupine kapitalsko povezanih družb, ki prihajajo iz družbe s sedežem v tretji državi, v podjetje s sedežem na območju EU.

Po enem letu se mu bo lahko pridružila družina

Novela uvaja tudi možnost, da lahko osebe, ki jim je prenehal status mednarodne zaščite po zakonu, ki ureja mednarodno zaščito, in osebe s priznano subsidiarno zaščito pod pogoji, določenimi v zakonu, zaprosijo za pridobitev dovoljenja za prebivanje po določbah zakona o tujcih.

Tujcu, ki mu je bila priznana subsidiarna zaščita za več kot eno leto, novela daje pravica do združitve z družino, osebi, ki ima priznano subsidiarno zaščito za eno leto, pa takrat, ko ji je zaščita podaljšana.

Na predlog koalicije so bile na odboru za notranje zadeve v predlog novele dodane določbe, po katerih tujec ne bi mogel pridobiti dovoljenja za začasno prebivanje, če bi se vpisal v osnovnošolsko ali srednješolsko izobraževanje, a je nato koalicija do obravnave na plenarni seji DZ vložila dopolnilo, po katerem bi se ta omejitev črtala. Dopolnilo je bilo sprejeto.

delavci Avstrija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Sprejeli tudi novelo za ureditev zaposlitev sezonskih delavcev

Novela s prenosom evropske direktive o pogojih za vstop in bivanje državljanov tretjih držav zaradi zaposlitve sezonskih delavcev na novo ureja izdajo enotnega dovoljenja za prebivanje in delo zaradi opravljanja sezonskega dela, daljšega od 90 dni. To dovoljenje se bo izdalo na podlagi podanega soglasja zavoda za zaposlovanje. Za obdobje, krajše od 90 dni, bo zavod izdal dovoljenje za sezonsko delo, kar je urejeno že po veljavnem zakonu.

S prenosom direktive o pogojih za vstop in prebivanje državljanov tretjih držav v okviru premestitve znotraj podjetja bodo določeni pogoji za izdajo enotnega dovoljenja za osebe, premeščene znotraj iste skupine kapitalsko povezanih družb, ki prihajajo iz družbe s sedežem v tretji državi, v podjetje s sedežem na območju EU.

Ne spreglejte