Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 11. 2021,
13.14

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,64

44

Natisni članek

pogodba Slovenska tiskovna agencija Uroš Urbanija Igor Kadunc

Ponedeljek, 8. 11. 2021, 13.14

2 leti, 5 mesecev

Urbanija in Kadunc podpisala pogodbo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,64

44

stanovinarska. urbanija. kadunc | "Vse vsebine morajo biti brezplačno dostopne vsem pod enakimi pogoji," je povedal Uroš Urbanija. | Foto STA

"Vse vsebine morajo biti brezplačno dostopne vsem pod enakimi pogoji," je povedal Uroš Urbanija.

Foto: STA

Igor Kadunc, novi direktor Slovenske tiskovne agencije (STA), in direktor vladnega urada za komuniciranje Uroš Urbanija sta danes podpisala Pogodbo o opravljanju javne službe STA v letu 2021. 

"Veseli me, da nam je uspelo podpisati pogodbo, ki bo omogočila normalno financiranje in dejavnost STA. Pred nami je izziv, da uredimo nedorečene stvari. Recimo, kar zadeva fotografije. Pripraviti moramo ustrezen načrt za prihodnje leto. Mislim, da je v interesu vseh, da imamo dobro tiskovno agencijo, ki je zaradi majhnosti trga podprta tudi z javnim denarjem," je povedal Igor Kadunc.  

"Ta podpis ni ne zmaga ne poraz nikogar. Je osnova, da lahko STA dobi vsa sredstva, ki so ji jih namenili poslanci DZ," je Kadunc navedel v dodatni izjavi. Poudaril je, da je bila od prvega dne njegovega dela, ko je pred dobrim tednom dni zasedel mesto v. d. direktorja agencije, razrešitev akutne problematike njegova prioriteta.

Veselinovič: Ukom se je očitno končno sprijaznil z dejstvom, da mu zakonodaja nalaga financiranje STA
Nekdanji direktor STA Bojan Veselinovič ob današnjem podpisu pogodbe med STA in Ukomom meni, da je pravi "vsak korak, ki STA odmika od stečajnega brezna". Ostro zavrača trditve, da je prejšnje vodstvo zaposlene izkoriščalo pri izigravanju zakonodaje. Se je pa Ukom očitno končno sprijaznil, da mu zakonodaja nalaga financiranje STA, ugotavlja.
Veselinovič je agencijo vodil 12 let, nato pa konec septembra po neuspešnih pogajanjih z direktorjem Ukoma Urošem Urbanijo pred koncem mandata odstopil. Kot je tedaj pojasnil, ni mogel pristati na pogoje, "s katerimi predstavnik vlade izsiljuje plačilo za javno službo", ki jo je Slovenska tiskovna agencija opravljala brezplačno celo letošnje leto.

Ocenil je tudi, da so v minulih mesecih mnogi izkazovali interes, da bi STA delala nemoteno, "okoli tega je bilo mnogo razmišljanj, potez, ki so bile bolj ali manj posrečene". "Predvsem se je želelo spremeniti koncept, po katerem je STA minula leta dobivala denar iz državnega proračuna kot podporo za opravljanje javne službe in delovanje na sicer zelo omejenem trgu. Koncept, ki ga je uveljavila vlada z uredbo o opravljanju javne službe STA, pa predvideva, da naj bi STA ta denar dobila za opravljane storitve. Ob tem pa se zdi, da za to ni povsem ustrezne zakonske osnove. Zato STA preverja ustreznost opredelitev iz uredbe," je spomnil Kadunc.

Kadunc: Čaka nas veliko dela 

Dodal je še, da je zaveza, ki jih je s podpisom pogodbe za letos sprejela STA, "niso takšne, da jih ne bi mogla izpolniti". "Vse skupaj je seveda pomembno gledati v perspektivi. Če je STA danes pomembna, bo po mojem mnenju v prihodnosti še bolj. Da bo ta pričakovanja lahko izpolnila, jo čaka še veliko dela. Tudi mene, ki mi je zaupana čast, da jo vodim," je še navedel Kadunc.

"Vodstvo je zaposlene izkoriščalo v obupnih poskusih"

 "Pogodba sloni na določilih zakona o Slovenski tiskovni agenciji. Objavljati mora povzetke v slovenskem in angleškem jeziku,  pripravljati mora tudi radijske novice, fotografije z najpomembnejših dogodkov ter objavljati celotne vsebine, ki zajemajo tudi narodne manjšine in Slovence v zamejstvu. Vse vsebine morajo biti brezplačno dostopne vsem pod enakimi pogoji. Upam, da je to pozitivno sporočilo ne le za medije, ki koristijo te vsebine, ampak tudi za vse zaposlene. Bilo je nesprejemljivo, da je nekdanje vodstvo zaposlene izkoriščalo v obupnih poskusih, da bi se izigravala ta zakonska določila," pa je dejal Uroš Urbanija

Kot je še povedal Urbanija, je s pogodbo opredeljeno, da STA dobi za letos 2,028 milijona evrov, kolikor predvideva njen poslovni načrt.

Agencijo je zapustilo precej zaposlenih

STA sicer letos javno službo opravlja brez državnega plačila. Stečaju se ji je doslej uspelo izogniti tudi s pomočjo prodaje treh terjatev in s pomočjo sredstev donacijske kampanje Društva novinarjev Slovenije Za obSTAnek. Kljub temu se je znašla v hudi finančni stiski, zaradi negotovih razmer pa jo je v preteklih mesecih zapustilo precej zaposlenih. "Zapustila nas je vrsta odličnih sodelavcev, agonija je ogrozila kakovost agencijskega servisa, ki ga zagotavljamo javnosti, ustavila številne razvojne projekte in nas nenazadnje psihično izčrpala," so navedli.

Zaposleni pozdravljajo podpis pogodbe

Agencija bo tako prejela sredstva, ki ji pripadajo po dveh zakonih, a določene rešitve po njihovih besedah ostajajo sporne. Tako še vedno menijo, da bi lahko posredno vplivale na uredniško avtonomijo in poslabšale finančni položaj agencije, sploh če bi to pomenilo trajno spremembo poslovnega modela. Če se bodo spremembe izkazale za škodljive, bodo vztrajali pri ustreznih popravkih, ki jim bodo omogočili nemoteno in kakovostno delo, so zagotovili.

Pričakujejo, da so tovrstni povsem nepotrebni pritiski na STA končani. Vsa svoja prizadevanja bodo še naprej vlagali v zagotavljanje kakovostnega in neodvisnega obveščanja ter ohranitev avtonomije STA, so še zapisali v sporočilu, ki so ga podpisali svet delavcev, uredniški kolegij, sindikat novinarjev in zastopstvo uredništva STA.

Igor Kadunc
Novice Kadunc in Urbanija iščeta rešitve za nemoteno delovanje STA
Igor Kadunc
Novice Nadzorniki: Igor Kadunc prevzema vodenje STA. Bo tudi direktor RTV Slovenija?
Igor Kadunc
Novice "Višja raven" francoščine Igorja Kadunca: bere počasi, piše samo delno pravilno
Ne spreglejte