Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 3. 2015,
21.44

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Miro Cerar

Petek, 13. 3. 2015, 21.44

6 let, 7 mesecev

Kabinet: Premier Cerar ni potreboval soglasja delodajalca za predavanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednik vlade Miro Cerar je dejal, da je imel za svetovanja zunaj fakultete soglasje delodajalca. Na pravni fakulteti soglasja nimajo, v kabinetu pa pravijo, da to ni bilo potrebno.

Na vprašanje, ali je imel pisno ali ustno soglasje pravne fakultete, kjer je bil redno zaposlen, za delo zunaj delovnega časa, je predsednik vlade Miro Cerar v četrtek odgovoril: "Da, fakulteta, torej pravna fakulteta, je ves čas vedela, da dodatno svetujem, ne nazadnje je bilo to javno znano. V popoldanskem času sem bil stalno prisoten tudi v državnem zboru. Občasno sem tudi nastopal kje na kakšnih predavanjih, ki so bil plačana. Fakulteta je ves čas vedela za mojo dejavnost in ves čas sem imel njihovo soglasje, tako da o tem ni bilo dvoma."

Na pravni fakulteti so novinarki Financ Petri Sovdat dejali, da v Cerarjevi personalni mapi soglasja ni, a da to nič ne pomeni, saj morajo preveriti, ali bi moralo biti ali pa je kje drugje. "Kakor kaže za zdaj, ni bilo dejavnosti, za katero bi dr. Miro Cerar potreboval pisno soglasje," pa so svoj odgovor Financam naknadno dopolnili na fakulteti.

V kabinetu so danes za časnik zapisali, da je imel Cerar za opravljanje svoje dejavnosti v okviru s. p. in d. o. o. soglasje pravne fakultete, ki je bila s tem seznanjena. V odgovoru pa so dodali, da za dejavnost, ki jo je premier opravljal v okviru s. p. in d. o. o., pisno soglasje ni potrebno. Kot so za Finance še pojasnili v kabinetu, za ustanavljanje s. p. in d. o. o. soglasje ni potrebno, razen če bi bila dejavnost v nasprotju z zakonsko določeno konkurenčno prepovedjo. "Ob tem dodatno pojasnjujemo, da dr. Miro Cerar nikoli ni opravljal dejavnosti zunaj matične fakultete, ki bi bile v nasprotju s pogodbo o sklenitvi delovnega razmerja," so za Finance še zapisali v kabinetu.

Zakon o delovnih razmerjih sicer določa, da med trajanjem delovnega razmerja delavec brez pisnega soglasja delodajalca za svoj ali tuj račun ne sme opravljati del ali sklepati poslov, ki spadajo v dejavnost, ki jo dejansko opravlja delodajalec, in za delodajalca pomenijo ali bi lahko pomenili konkurenco. Novinarka Financ Petra Sovdat ob tem dodaja, da je Cerar tudi predaval, kar pa je – kot je zapisala – konkurenčna dejavnost njegovi tedanji zaposlitvi.

Ne spreglejte