Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 9. 2014,
13.02

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

programski svet Marko Filli

Torek, 9. 9. 2014, 13.02

1 leto, 5 mesecev

Jutri trenutek resnice za Natašo Pirc Musar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Programski svet RTV bo jutri ponovno glasoval o generalnem direktorju. Nataša Pirc Musar kljub več izgubljenim tožbam pravi: "Pravna bitka še ni končana." Marko Filli: "Stvar naj se čim prej konča."

Programski svet RTV bo v sredo nadaljeval glasovanje v obnovljenem postopku izbire novega generalnega direktorja RTV. V igri za ta položaj sta ostala le še Nataša Pirc Musar in Marko Filli, za izvolitev pa kandidat potrebuje absolutno večino vseh oziroma vsaj 15 glasov svetnikov.

Predsedujoči programskemu svetu Mitja Štular pravi, da bo jutri tako jasno, ali bo RTV vendarle dobil generalnega direktorja. "Če nobeden izmed kandidatov ne bo dobil ustrezne večine glasov, se bo postopek končal, sledil pa bo nov razpis."

Pirc Musarjeva izgubila več tožb … Nataša Pirc Musar, ki je bila aprila sprva izbrana za generalno direktorico RTV, a so pozneje zaradi že znanih okoliščin programski svetniki sklenili, da bodo o novem šefu RTV glasovali ponovno, je zaradi te odločitve programskega sveta na višje delovno in socialno sodišče vložila več tožb. A te so bile vse zavrnjene oziroma zavržene, na ljubljanskem okrožnem sodišču pa je bila po naših informacijah konec avgusta pravnomočno zavržena tudi njena zahteva, da bi se v sodni register vpisala kot zakonita zastopnica RTV Slovenija. Kot zakonitemu zastopniku se je namreč že pred njo uspelo vpisati Marku Filliju.

Zdaj je tudi jasno, da o sporu, ki nastaja okoli imenovanja generalnega direktorja RTV Slovenija, v nobenem primeru ne more odločati upravno sodišče. Vrhovno sodišče naj bi namreč julija potrdilo spomladi izdan sklep upravnega sodišča, da je za odločanje v zvezi z izbiro generalnega direktorja izrecno pristojno delovno in socialno sodišče.

… a ne obupava Čeprav sodišče ni ugodilo začasnim odredbam in o glavnem tožbenem zahtevku še ni odločeno, pa Pirc Musarjeva opozarja, da bitke še ni konec.

"Zame pravna bitka še ni končana. Delovno sodišče mi je v tej fazi odreklo pravico do sodnega varstva (menim, da neupravičeno), a so v sklepih zapisali, da to pravico vendarle lahko uporabim, ko bo obnovljen postopek končan. Zato bom počakala do srede, ko bodo programski svetniki ponovno odločali, in če ne bom izbrana oziroma če se bodo svetniki odločili, da bodo ponovili postopek v celoti, bom vložila zahtevo za začasno odredbo in tožbo." Pirc Musarjeva o jutrišnjih možnostih, da bi jo svetniki vendarle lahko potrdili, ne želi ugibati.

Filli: Naj se zgodba tako ali drugače konča Vršilec dolžnosti generalnega direktorja Marko Filli pa pravi, da bi rad, da se ta postopek konča.

"Vse skupaj se vleče že predolgo. Upam, da se bo ta zgodba jutri tako ali drugače končala. Seveda upam, da bodo svetniki izbrali mene, a če temu ne bo tako, bom njihovo odločitev spoštoval in sledil bo nov razpis."

Zaplet zaradi vmešavanja politike Kot je znano, se je zaplet v zvezi z izbiro novega šefa javnega zavoda zgodil aprila, ko se je kmalu po glasovanju izkazalo, da programski svetnik Matjaž Sterže sploh ne bi smel biti na tej funkciji in tudi ne bi smel glasovati, ker ni ustrezal pogojem zakona o RTV. Sterže je bil namreč leta 2010 predsednik pokrajinskega odbora stranke Zares in član sveta stranke Zares, ki je po statutarnih določilih najvišji organ stranke, zakon o RTV pa takšno članstvo v svojih določbah izrecno prepoveduje.

Pozneje je mandatno-volilna komisija državnega zbora še odločila, da poleg Steržeta v programskem svetu ne bi smel biti niti Miha Klun, ki po njihovem mnenju iz enakega razloga kot Sterže prav tako ne ustreza pogojem zakona o RTV.

Po tem, ko je državni zbor sklenil, da ne izpolnjujeta pogojev za članstvo v programskem svetu, je programski svet obnovil postopek, in sicer le glasovanje za novega generalnega direktorja.

Takrat sta se v zadnji krog uvrstila zdajšnji direktor Marko Filli in Nataša Pirc Musar (v začetku aprila je Musarjeva v zadnjem krogu premagala Ljerko Bizilj), a nobeden od njiju ni dobil potrebnih 15 glasov. Programski svet je pregledal tudi vsa preostala glasovanja programskega sveta, a glasovanje omenjenih članov na sprejete odločitve ni vplivalo.

Ne spreglejte