Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
29. 4. 2014,
9.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Zoran Janković Alenka Bratušek

Torek, 29. 4. 2014, 9.10

8 let

Jutarnji list: Janša za zapahe, Jankovićeva politična pot navzdol

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sodba v zadevi Patria bo imela velike politične učinke in zelo globoke posledice za slovensko politično sceno, piše Jutarnji list. Dodaja, da se Janez Janša morda (formalno) poslavlja z vrha SDS.

Višje sodišče je potrdilo kazen Janši. To pomeni, da se bo Janez Janša, "eden najbolj znanih disidentov v času nekdanje Jugoslavije, ko je bil zaradi objave dokumentov tedanje JNA obsojen na zaporno kazen, skoraj zagotovo ponovno znašel za zapahi", nadaljuje hrvaški časnik.

Sodba bo imela velike politične učinke in zelo globoke posledice za slovensko politično sceno. Neizbežno je namreč, da se mora zdaj tudi Janša, vsaj formalno, posloviti od položaja predsednika Slovenske demokratske stranke (SDS), ki jo vodi že dve desetletji. Za SDS bo takšen razplet pomenil največji izziv do zdaj in veliko vprašanje je, ali si bo stranka lahko opomogla pred volitvami, ki si sledijo kot po tekočem traku. Najprej evropske volitve 25. maja, zatem skoraj gotovo predčasne parlamentarne volitve, verjetno že na začetku leta, pojasnjuje časnik.

Kako se bodo volivci odzvali na novega politika SDS in njeni volivci do zdaj niso pokazali, da bi jih sodba na kakršenkoli način odvrnila od stranke. No, zdaj se bodo stvari temeljito spremenile, saj bo na čelo SDS verjetno prišel nov politik. Vprašanje je, kako se bo nanj odzvalo volilno telo in ali mu bo uspelo ohraniti vodilni položaj na desni sredini (kjer v "čakalnici" stoji Nova Slovenija) ali se bo "razblinil", kot se je to zgodilo z LDS po odhodu Janeza Drnovška, meni Jutarnji.

Janković začutil, da je Bratuškova ranljiva Jutarnji na dveh straneh pod skupnim naslovom Totalna politična kriza v Sloveniji piše še o dogajanju v Pozitivni Sloveniji. V članku Janković dobil vojno piše, da so se donosi na desetletne slovenske obveznice po zamenjavi vodstva PS zvišali, da ima ta pomemben indeks številne in daljnosežne posledice za položaj Slovenije na svetovnem finančnem trgu ter da takšen razvoj dogodkov skrbi slovensko javnost in bo zagotovo še dodatno povečal jezo na politike in politiko. Glavna tarča strupenih puščic bo ljubljanski župan Zoran Janković, ki je s svojo odločitvijo, da bo kandidiral za predsednika PS, sprožil plaz, ki je državo odnesel v novo politično krizo.

Janković Bratuškovo vrgel s prestola Bratuškovi, ki je po poročilu Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) prevzela vodenje vlade, je uspelo prestrukturirati bančni sektor, glavno težavo slovenskega gospodarstva. Ta je bil na robu propada. Jutarnji omenja, da je Bratuškova ustanovila t. i. slabo banko in sprejela nov proračun, ki je jasno pokazal, da gre njena vlada v boj za zmanjšanje javnega primanjkljaja. Finančni trgi so se odzvali pozitivno, nato pa se je zbudil Janković. Začutil je, da je Bratuškova ranljiva, in krenil v napad ter jo vrgel s prestola.

Janković se je uštel Za vrhunec cinizma velja njegov poziv Bratuškovi, naj ostane premierka. Povsem jasno je, da bi, če bi privolila v to, delo vlade upravljal Janković iz svoje pisarne ljubljanskega župana. Vendar se je uštel. V treh dneh po kongresu je najmanj 15 od 27 poslancev napovedalo, da zapuščajo stranko ali da bodo izstopili iz poslanske skupine. Nekateri med njimi so bili globoko prizadeti zaradi Jankovićevega puča.

Jankovićeva politična pot se bo zaradi te poteze zelo verjetno obrnila navzdol. Pokazal je, da je politika resen posel, za katerega uspeh v poslovnem svetu ni dovolj.

Nov razpored političnih moči Glede na to, kaj je premierka govorila pred kongresom PS, se zaveda, da bi kakršenkoli poskus matematičnega reševanja vlade zgolj podaljšal in poglobil politično krizo. Hkrati je že dokazala, da je oseba, ki drži svojo besedo, in verodostojna političarka, ki se zaveda, da bi kakršen koli poskus reševanja vlade zgolj podaljšal in poglobil krizo. Ne glede na to, kaj se bo zgodilo, je jasno, da bo Slovenija letos dobila novo vlado in morda tudi novo stranko, ki bi jo lahko vodila Alenka Bratušek. To bi pomenilo nov razpored moči na politični sceni, na kateri bi se lahko zgodil nov velik preobrat, in sicer da ključnih vlog ne bi več imela Janša in Janković, sklene Jutarnji list.

Večernji list: PS kot organizem s programiranim mehanizmom za samouničenje Pater familias (oče družine) se je vrnil na oblast, ki jo je nejevoljno predal Alenki Bratušek, pa piše Večernji list. Ni čudno, da se stranka Pozitivna Slovenija in s tem slovenska vlada treseta, dodaja in pojasnjuje, da je bila PS ustanovljena z zelo natančnim rokom trajanja, kot organizem s programiranim mehanizmom za samouničenje.

Na ustanovni skupščini stranke, ki bi morala unovčiti priljubljenost nekdanjega prvega človeka Mercatorja ter ljubljenca starih politikov in "stricev", je Janković napovedal, da bo stranka programska in trajala do konca šestega sklica državnega zbora. Tako tudi najnovejše dogodke in hitropotezno zamenjavo Bratuškove spremlja napoved programske smrti stranke, ki pa je, bizarno, najmočnejša stranka v Sloveniji.

Janković brezkompromisen, Bratuškova slaba voditeljica V dveh letih in pol obstoja stranke se je pater familias Janković pokazal kot brezkompromisen politik, Alenka Bratušek pa, čeprav je rešila Slovenijo pred prihodom trojke in grškim scenarijem, kot slaba voditeljica, ki pa – kar je še bolj tragično – nima podpore v lastni stranki, meni Večernji.

Janković se je težko sprijaznil s tem, da je bil prisiljen zapustiti prestol, saj je menil, da je kolateralna škoda Janševih korupcijskih škandalov. Da med Bratuškovo in Jankovićem ni ljubezni ter da je stanje pred kongresom stranke vse bolj napeto, se je pokazalo, ko sta se sprla na skupni večerji s parlamentarnimi predstavniki svoje stranke, še piše Večernji.

Ne spreglejte