Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 10. 2020,
17.25

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,33

19

Natisni članek

Tomaž Gantar Franc Jurša Karl Erjavec DeSUS

Ponedeljek, 12. 10. 2020, 17.25

3 leta, 6 mesecev

Jurša: Erjavec je večkrat izrazil bojazen za našo stranko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,33

19

Karl Erjavec | Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša ni hotel razkriti, ali med kandidati za novega predsednika stranke podpira Karla Erjavca. | Foto Ana Kovač

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša ni hotel razkriti, ali med kandidati za novega predsednika stranke podpira Karla Erjavca.

Foto: Ana Kovač

Za mesto predsednika DeSUS so do zdaj prispele tri kandidature, čakajo pa še torkovo pošto, je povedal vodja poslancev DeSUS Franc Jurša. Nabora kandidatov Jurša ni hotel ocenjevati, prav tako ni hotel razkriti, koga bi podprl za predsednika stranke, je pa tako kot ministrski kandidat Jože Podgoršek izrazil željo, da bi poslanci in oba ministra enotno podprli enega kandidata.

Kot so že pojasnili v stranki DeSUS, za predsednika stranke za zdaj kandidirajo Karl Erjavec, Srečko Felix Krope in Dominik Šteiner. Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je danes dejal, da je še mogoče, da bi kakšna kandidatura prispela s torkovo pošto, če jo je kdo oddal v soboto, pa pošta ni bila odpravljena.

kongres stranke DESUS Karel Erjavec.
Novice Za predsednika DeSUS za zdaj tri kandidature

Jurša ni hotel razkriti, ali bo podprl Erjavca

Poslanska skupina tako v torek po njegovih besedah še ne bo govorila o kandidatih, želijo pa opraviti pogovor z vsakim od njih. Kot je dejal Jurša, bi si želel, da bi bili v poslanski skupini enotni pri podpori enemu kandidatu, ni pa gotovo, da se bo to zgodilo. Jurša je med drugim povedal, da ni vedel, da bo med kandidati tudi nekdanji predsednik stranke Erjavec. A ob njegovi kandidaturi ni bil posebej presenečen, saj je Erjavec, ko se je z njim pogovarjal, "večkrat izrazil bojazen za to stranko".

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša ni želel razkriti, ali bo med kandidati za predsednika DeSUS podprl nekdanjega prvega moža stranke Karla Erjavca. | Foto: STA , Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša ni želel razkriti, ali bo med kandidati za predsednika DeSUS podprl nekdanjega prvega moža stranke Karla Erjavca. Foto: STA ,

Ali bo sam Erjavca podprl, Jurša ni želel razkriti. Volitve so namreč tajne in bo to zadržal v tajnosti, volil pa bo tako, kot misli, da bo prav za stranko, je pojasnil. Na vprašanje, kaj bi vnovičen prihod Erjavca na čelo stranke pomenil za obstoj DeSUS v aktualni koaliciji, je Jurša odgovoril, da o tem, ali bo stranka v tej ali oni koaliciji, ne odloča en človek, ampak organi stranke in tudi poslanska skupina. "Če se bo to zgodilo, se bomo vsi skupaj usedli in se vnaprej pogovorili o delu," je dejal.

V DeSUS so za zdaj po njegovih besedah s tem, kar so dosegli v zdajšnji desnosredinski vladi, zadovoljni in pričakujejo, da se bo uresničilo, kar je zapisano v koalicijski pogodbi. Jurša je tudi prepričan, da se bodo po izvolitvi novega predsednika stranke v koaliciji spet pogovarjali o tem, ali naj bo na čelu urada za demografijo direktor ali pa morda minister brez resorja. Po odloku, ki ga je sprejela vlada, bo urad vodil direktor, prvotno pa je bilo predvideno, da bo na čelu urada minister brez resorja. Na vprašanje, ali sprememba ni bila usklajena z njimi, pa je odgovoril, da so se o tem pogovarjali, "odločali pa so na vladi".

upokojenci
Novice Urad za demografijo bo vodil direktor in ne minister

Podgoršek: Kandidat potrebuje enotno podporo poslancev in ministrov

Kandidat za ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek, ki naj bi na ministrskem mestu zamenjal nekdanjo predsednico DeSUS Aleksandro Pivec, je menil, da bo novi predsednik stranke, kdorkoli to že bo, imel zelo zahtevno nalogo, da "stranko poenoti, konsolidira, jo spravi nazaj v tirnice stare slave". Nekaj sprememb zagotovo bo, meni Podgoršek: "Ali govorimo tudi o kakršnemkoli posegu na mojo funkcijo, je pa verjetno danes povsem preuranjeno govoriti."

Na vprašanje, kako gleda na morebitno Erjavčevo vrnitev, pa je Podgoršek, ki je veljal za podpornika Pivčeve, odgovoril: "Stranka DeSUS si zasluži nekoga, ki obvlada politiko, ki bo sposoben nazaj zgraditi mostove, kjer so se ti porušili." Meni, da bi bilo prav, da bi se, če bo imenovan za ministra, skupaj s poslansko skupino in ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem uskladili pri podpori kandidatu. Prepričan je namreč, da stranka DeSUS, če jo želijo konsolidirati in poenotiti, v tem trenutku potrebuje enotno podporo poslancev in ministrov enemu kandidatu.

Ne spreglejte