SiolNET. Novice Slovenija
0,33

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Urad za demografijo bo vodil direktor in ne minister

0,33

termometer

upokojenci
Foto: Thinkstock

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela nov odlok o ustanovitvi in nalogah urada za demografijo. V njem je zapisano, da bo urad vodil direktor, ki je za delo urada odgovoren vladi. To je novost, saj je doslej veljalo, da bo urad vodil minister brez resorja iz vrst DeSUS. Določeno je tudi, da se začne odlok uporabljati 15. januarja 2021.

Ustanovitev urada za demografijo je koalicija predvidela v koalicijski pogodbi in določila, da odgovornost za njegovo vodenje prevzame DeSUS. Z avgusta sprejetim odlokom pa je vlada določila, da bo urad vodil minister brez resorja, navaja STA.

Janša si želi, da bi bili vsi predsedniki strank v vladi

S tem bi DeSUS dobila še tretjega ministra v vladi Janeza Janše, pri čemer so predvsem v NSi opozarjali na po njihovem ne nujno najbolj pravično razdeljena razmerja moči med koalicijskimi partnericami. Še več, po odhodu Aleksandre Pivec iz vrha DeSUS in mesta kmetijske ministrice in podpredsednice vlade, minister za zdravje Tomaž Gantar, ki začasno vodi stranko, pa ne namerava kandidirati za predsednika stranke, se je govorilo o možnosti, da bi vodenje urada za demografijo kot minister prevzel novi predsednik DeSUS. Znano je namreč, da si premier Janez Janša v vladi želi predsednike koalicijskih partneric, poroča STA.

V DeSUS se sicer danes izteče rok za oddajo kandidatur za mesta predsednika stranke na prihajajočem izrednem kongresu. Do petka je bila vložena le kandidatura nekdanjega predsednika Karla Erjavca, pokrajinski odbor Podravje pa je napovedal podporo Srečku Felixu Kropetu.

Prvotni odlok o ustanovitvi urada za demografijo je sicer že veljal, določal pa je le, da akt o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest v uradu sprejme minister brez resorja v desetih dneh po svojem imenovanju in ga pošlje vladi v soglasje. Tako je bilo sklepati, da bo urad z delom začel po tistem, ko bo dobil novega ministra. V današnjem odloku, s katerim je avgustovski prenehal veljati, pa piše, da se bo začel uporabljati 15. januarja 2021, še piše STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin