SiolNET. Novice Slovenija
1,93

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada ukinila urad za demografijo. Nov šef bo Luka Mesec.

1,93

termometer

Luka Mesec | Ministrstvo za delo, ki ga vodi Luka Mesec, bo prevzelo poslanstvo in tudi zaposlene na uradu za demografijo. | Foto: Ana Kovač
Ministrstvo za delo, ki ga vodi Luka Mesec, bo prevzelo poslanstvo in tudi zaposlene na uradu za demografijo. Foto: Ana Kovač

Vlada je na današnji seji izdala odlok o ukinitvi urada za demografijo, ki je začel delovati jeseni 2021. Njegove pristojnosti seli na ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Vlada hkrati predlaga preložitev začetka izvajanja zakona o dolgotrajni oskrbi na april 2024, v vmesnem času pa bo pripravila nujne spremembe zakona.

Urad za demografijo je oktobra 2020 ustanovila vlada Janeza Janše, delovati pa je začel jeseni 2021. Urad se ukine 30 dni po objavi odloka v uradnem listu, so sporočili po seji vlade.

Ukinitev urada so predlagali zaradi prekrivanja delovnega področja z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Ministrstvo bo prevzelo tudi zaposlene na uradu materialna sredstva, dokumentacijo urada in neporabljeni del sredstev, ki so v letu 2022 zagotovljena v veljavnem finančnem načrtu urada.

Vlada predlaga tudi preložitev začetka izvajanja zakona o dolgotrajni oskrbi z začetka leta 2023 na april 2024. V vmesnem času bodo pripravili nujne spremembe zakona in podzakonskih aktov, so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Urad za demografijo je vodil Aleš Primc.  | Foto: Matej Leskovšek Urad za demografijo je vodil Aleš Primc. Foto: Matej Leskovšek

Zakon o dolgotrajni oskrbi je sistemski zakon, ki ima velike finančne posledice in naslavlja velik del populacije, poudarjajo na ministrstvu. Uvedba dolgotrajne oskrbe je obsežen in pomemben nacionalni projekt na področju socialne varnosti, s prekratkimi zakonskimi roki za uvedbo, ki ne omogočajo pravočasne izvedbe aktivnosti za vzpostavitev sistema in enostaven prehod obstoječih izvajalcev v sistem dolgotrajne oskrbe, so dodali.

Opredelitev primerne časovnice je za vse deležnike ključnega pomena za zagotovitev materialnih pogojev dela, kadrov in potrebne sistemske, podporne ter informacijske rešitve za izvajanje dolgotrajne oskrbe, menijo. Predvsem pa je za vse deležnike pomembno, da so pravočasno, ustrezno in usklajeno izvedene vse aktivnosti ostalih subjektov, vključno z vprašanjem financiranja zavarovanja za dolgotrajno oskrbo.

"Ker je trenutna zakonska vsebina in vsebina podzakonskih aktov pomanjkljiva in zato ne omogoča izvajanja zakona v praksi, je nujno in neodložljivo, da se datum izvajanja zakona zamakne," so zapisali.

Vlada je pripravila predlog novele zakona o dolgotrajni oskrbi, s katerim bo zamaknila začetek izvajanja, DZ pa bo predlagala obravnavo po nujnem postopku.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin