Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 10. 2015,
12.31

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Arbitražni sporazum

Četrtek, 1. 10. 2015, 12.31

7 let, 11 mesecev

Juncker pisal Cerarju in Milanoviću: Arbitraža naj se nadaljuje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Hrvaška zaradi prisluškovalne afere vztraja, da ne bo več sodelovala v arbitražnem postopku določanja meje med državama.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans sta v sredo poslala pismo slovenskemu in hrvaškemu premierju, Miru Cerarju in Zoranu Milanoviću, v katerem sta podprla nadaljevanje dela arbitražnega sodišča.

Juncker in Timmermans sta v pismu med drugim izrazila zadovoljstvo, da sta imenovana dva nova arbitra in da je sodišče zdaj spet operativno. Čeprav urejanje vprašanj meje med članicami unije ne sodi neposredno pod pristojnosti EU, Evropska komisija ponavlja, da je treba odprte spore glede meje med članicami rešiti hitro.

Komisija verjame, da bo arbitražni proces zagotovil ustrezne mehanizme za obravnavo vseh nastalih vprašanj, ob popolnem upoštevanju arbitražnega sporazuma, in da bosta strani spoštovali odločitve sodišča.

Predsednik SD in kmetijski minister Dejan Židan je pismo Junckerja in Timmermansa označil kot pričakovano, saj je bilo takšno tudi stališče slovenskih sogovornikov v EU v preteklih mesecih.

Razlog za stališče o nadaljevanju arbitraže Židan vidi v tem, da evropski politki poznajo "balkanski način razmišljanja, ko poskušajo dogovore pogosto doseči z izsiljevanjem, zvijačami in potem dogovorov ni".

Židan dodaja, da s Hrvaško dolgo ni bilo mogoče doseči soglasja, politični odnosi so se slabšali, to je vplivalo tudi na gospodarske odnose, zato je bilo treba odprto vprašanje zapreti. Spomnil je še, da ima Hrvaška odprta mejna vprašanja z vsemi svojimi sosedami.

"Stališče Evropske komisije pozdravljamo. Pričakujemo, da se bo arbitraža čim prej končala. A naši javnosti moramo povedati, da bo posledica arbitraže kompromis, ki bo temeljil tudi na dejstvih in osnovnem poštenju. Takrat bomo morali ta kompromis sprejeti."

Švicar in Norvežan postala nova arbitra Arbitražni tribunal, ki odloča o mejnem sporu med Slovenijo in Hrvaško, je prejšnji teden za nova arbitra imenoval Norvežana Rolfa Fifeja in Švicarja Nicolasa Michela. Z odstopom hrvaškega arbitra Budislava Vukasa ter slovenskih arbitrov Jerneja Sekolca in Ronnyja Abrahama je tribunal obe strani pozval k imenovanju novih arbitrov.

Hrvaška novega arbitra ni imenovala, saj vztraja pri odstopu od arbitraže, Slovenija pa je z namenom ohranitve neodvisnosti in integritete postopka za imenovanje svojega arbitra pooblastila predsednika tribunala. Michel je bil tako imenovan za hrvaškega, Fife pa za slovenskega arbitra.

Tribunal bo preučil položaj obeh držav Tribunal bo zdaj, kot so sporočili, preučil položaj obeh strank, vključno z napovedjo Hrvaške o izstopu iz arbitraže. Prav tako bodo preučili dogodke, ki so pripeljali do te hrvaške napovedi, torej objavo prisluhov pogovorom med slovensko agentko Simono Drenik in arbitrom Jernejem Sekolcem. Po potrebi bodo opravili tudi dodatna zaslišanja obeh strani.

Ne spreglejte