Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 11. 2018,
14.45

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04

Natisni članek

Državni zbor SMC SDS Jani Möderndorfer

Sreda, 21. 11. 2018, 14.45

5 let, 5 mesecev

Jože Tanko zahteval odstranitev poslanca Möderndorferja. Sejo prekinili.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04
Jani Möderndorfer | "Gospod Grims, gospod Princ teme in vsi ostali, res je, ni osnove, ker sploh ne vem, o čem odločamo tukaj," je izjavil poslanec SMC Jani Mödenrdorfer. | Foto Bor Slana/STA

"Gospod Grims, gospod Princ teme in vsi ostali, res je, ni osnove, ker sploh ne vem, o čem odločamo tukaj," je izjavil poslanec SMC Jani Mödenrdorfer.

Foto: Bor Slana/STA

Izredna seja državnega zbora o dogovoru Združenih narodov o migracijah je bila danes prekinjena za dve uri. Prekinil jo je podpredsednik državnega zbora iz vrst SDS Jože Tanko, ker službe državnega zbora poslanca SMC Janija Möderndorferja kljub njegovi zahtevi niso odvedle s seje. Seja se je ob 16. uri nato nadaljevala.

Poslanec SMC Jani Möderndorfer, ki je bil kritičen do izjav opozicije glede dogovora Združenih narodov (ZN) o migracijah, je dejal, da je predlagatelj seje iz vrst SDS Janez Janša govoril o tem, da ni osnove za odločanje. "Gospod Grims, gospod Princ teme in vsi ostali, res je, ni osnove, ker sploh ne vem, o čem odločamo tukaj," je povedal Möderndorfer.

Poslanec SDS Jože Tanko, ki je vodil sejo, je nato dejal, da je poslanec SMC v postopkovnem predlogu pred tem zahteval, da se o nikomer ne govori zaničujoče, in ga prosil, da to upošteva. Möderndorfer je to zahteval zaradi po njegovem mnenju zaničujočih izjav poslanca SNS Zmaga Jelinčiča.

Novice Dogovor o migracijah: SDS vložila predlog za posvetovalni referendum #foto #video

Tanko je od Möderndorferja zahteval, da se opraviči

Tanko je napovedal, da bo Möderndorferju v nasprotnem primeru odvzel besedo. Zaničujoč je po Tankovem mnenju izraz Princ teme. Zahteval je tudi, da se Möderndorfer poslancu, ki ga je tako poimenoval, opraviči.

Ker ga poslanec SMC ni upošteval, mu je podpredsednik državnega zbora izrekel dva opomina in mu nato odvzel besedo. Od služb državnega zbora je zahteval, da Möderndorferja odvedejo s seje. Ker pristojne službe tega niso storile, je Tanko sejo sprva prekinil za pet minut, nato pa še za pet minut. Nazadnje je sejo prekinil še za pol ure in sklical srečanje predsednikov poslanskih skupin.

Okoli 14.50 so sejo prekinili še za nadaljnje pol ure, je sporočila podpredsednica državnega zbora Tina Heferle. Heferletova je nato okoli 15.20 sporočila, da je seja prekinjena do 16. ure. Seja se je nato nadaljevala, na njej pa je bil navzoč tudi Möderndorfer.

Prebežniki
Novice Dogovor o migracijah "ni zavezujoč in pravno nima nobenih učinkov"

SMC: Ukrep zoper Möderndorferja je bil nesorazmeren in prehiter

Iz poslanske skupine SMC so medtem sporočili, da je ukrep, ki ga je Möderndorferju na današnji seji izrekel Tanko, nesorazmeren in prehiter. "Najprej je bil izrečen prvi in nato drugi opomin, medtem ko poslanec vmes ni imel besede. To je poseg v svobodo govora in v pravico poslanca," je pojasnila namestnica vodje poslanske skupine SMC Janja Sluga.

Napovedala je, da se bo SMC pritožila na komisijo državnega zbora za poslovnik ter zahtevala ukrepanje zaradi odvzema besede poslancu in zaradi ukrepa odstranitve s seje. Med možnostmi je omenila tudi razmislek o predlogu za razrešitev Tanka z mesta podpredsednika državnega zbora.

Po Tankovem mnenju je politično nesprejemljivo in nekorektno, da koalicija predlaga razrešitev podpredsednika državnega zbora iz vrst največje opozicijske stranke. "Menim, da nisem naredil nič neetičnega, neposlovniškega ali neustavnega. Uporabil sem instrumente, ki so v takih primerih predvideni. Če legalno vodenje seje državnega zbora ocenjujejo kot neprimerno, se sprašujem, zakaj imamo sploh pravila v državnem zboru," je dejal Tanko.

Angela Merkel
Novice Nemčija podpira dogovor ZN o migracijah

Tanko: Kot predsedujoči sem bil dolžan ukrepati

Dodal je, da predsedujoči med sejo razlaga poslovnik, če se kdo z odločitvijo ne strinja, pa se lahko obrne na komisijo za poslovnik. "Žaljive, ponižujoče in omalovažujoče navedbe, ki diskreditirajo integriteto poslanca, sodijo v kategorijo neprimernega govora. Kot predsedujoči sem dolžan ukrepati," je poudaril Tanko. Medtem Sluga meni, da poimenovanje "Princ teme" ni nikakršna žalitev. Spomnila je, da je izraz uporabljal že pokojni predsednik države Janez Drnovšek.

Med daljšo prekinitvijo seje so glede tega razpravljali vodje poslanskih skupin. Zatem je vodenje seje prevzel predsednik državnega zbora Dejan Židan, ki je preklical ukrep odstranitve poslanca s seje. Dogovorili so se, da bo Möderndorfer besedo dobil kot zadnji razpravljavec.

Ne spreglejte