SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Joško Joras z rubežem do Mesićeve odškodnine

3

termometer

Nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić je Jošku Jorasu pred kratkim plačal odškodnino z obrestmi zaradi razžalitve.

Kot je potrdil Joras, je zagrebško sodišče junija potrdilo izvršitev sodbe okrožnega sodišča v Kopru, ki je postala pravnomočna že leta 2012, in izvedlo rubež na Mesićevo pokojnino. Joras je povedal, da je poleg 2000 evrov odškodnine, ki jo je določilo slovensko sodišče, prejel še 2080 evrov obresti.

Joras: Zagrebško sodišče manipulira Ob tem je izpostavil, da tudi zagrebško sodišče manipulira z zadevo, saj je o odločitvi sodišča izvedel posredno, ko je prejel zahtevo za plačilo sodne takse v višini 275 kun. Hrvaško pravosodje tako še vedno "dela vse mogoče", da le ne bi formalno priznali, da "vse to, kar počnejo, počnejo na ozemlju Republike Slovenije", je povedal.

Joras bo od sodišča tako zahteval tudi formalni sklep, na podlagi česa je sprejelo odločitev, da mu mora Mesić plačati odškodnino.

V Mesićevem uradu niso bili dosegljivi za odziv.

Mesić: Joras je norček v funkciji nekoga drugega Mesić je avgusta 2004 izjavil, da je Joras "norček v funkciji nekoga drugega". Dejal je tudi, da je nedopustno, "da nekdo zapira ceste in prenaša del ozemlja v drugo državo". Če želi Joras "živeti v drugi državi", pa ga je pozval, "naj proda svojo hišo in jo kupi tam, kjer želi živeti".

Joras je novembra 2004 na okrožnem sodišču v Kopru proti Mesiću vložil tožbo, v kateri je zaradi posega v dostojanstvo ter kršitve časti in dobrega imena zahteval plačilo odškodnine v višini današnjih 20.864,63 evra. Sodišče je nato presodilo, da mu mora Mesić plačati odškodnino v višini 2000 evrov.

Sodba je postala pravnomočna maja 2012, Mesić pa je takrat napovedal, da se bo pritožil na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin