Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 4. 2011,
9.33

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

premoženje evroposlanci

Torek, 5. 4. 2011, 9.33

5 let

Jordan Cizljeva z več deset tisoč evri prihrankov in delnic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Romana Jordan Cizelj je vztrajala, da nam podatkov o dohodkih in premoženju ne bo posredovala niti po elektronski pošti niti po telefonu. Med osebnim srečanjem nam jih je nekaj vendarle razkrila.

Poslanka v Evropskem parlamentu Romana Jordan Cizelj (SDS/EPP) je bila ob zdaj že nekdanjem evroposlancu Zoranu Thalerju edina, ki nam podatkov najprej ni želela posredovati. Po vnovični prošnji je med drugim zapisala, da jih je pripravljena pokazati le, če bi se z njo sestali. Argumentirala je, da nam jih "zaradi osebne zaščite in integritete takšnih osebnih podatkov" ne more poslati prek elektronske pošte. Zavrnila je tudi naš predlog, da bi podatke posredovala prek telefona. Se lahko evroposlanka res sklicuje na zasebnost? Jordan Cizljeva je tudi na "sestanku v živo" vztrajala pri argumentih, o katerih smo že pisali, in sicer da politiki vseh osebnih podatkov niso dolžni posredovati. In to kljub dejstvu, da v zahodnih demokracijah in tudi v Sloveniji velja, da se morajo politiki odpovedati delu svoje zasebnosti in da visoki slovenski funkcionarji v zadnjih letih medijem posredujejo podatke o premoženju in zaslužkih.

Delnice, prihranki, krediti in passat Evroposlanka SDS nam je bila pripravljena povedati, da je solastnica družinske hiše (deleža nam ni zaupala) in da vozi volkswagen passat. Izvedeli nismo niti natančno koliko premoženja ima Jordan Cizljeva v vrednostnih papirjih niti koliko denarja ima na bančnih računih, povedala nam je le, da tako vrednost delnic kot vrednost prihrankov presegata deset tisoč evrov.

Tudi višina posojila, ki ga je evroposlanka najela pri banki SKB, presega deset tisoč evrov, natančnejših številk pa nismo dobili. O delnicah, posojilih, denarju na računih in premičninah, ki presegajo vrednost deset tisoč evrov, smo sicer evroposlance spraševali zato, ker lani sprejeti zakon o integriteti in preprečevanju korupcije določa, da morajo funkcionarji protikorupcijski komisiji prijaviti omenjeno premoženje, če presega deset tisoč evrov.

Spremembe premoženja med mandatom bodo javne Evroposlanci so sicer funkcije nastopili leta 2009, ko je veljal še zakon o preprečevanju korupcije in ko so glede prijave premoženja veljala podobna določila. Novost lani sprejetega zakona je, da bodo podatki o dohodkih in premoženju funkcionarjev, ki so nastali v obdobju opravljanja javne funkcije, javno dostopni.

Povečanje premoženja bo prijavila tudi evroposlanka SDS Jordan Cizljeva nam je povedala, da bo prijavila spremembo premoženja glede na podatke, ki jih je prijavila leta 2009, ni pa nam želela povedati, za kakšno spremembo gre.

Ne spreglejte