Jezni Vrhničani po požaru v Kemisu pripravljajo protest

Prebivalce Vrhnike, kjer je v ponedeljek požar uničil tovarno Kemis, jezi, ker imajo po požaru premalo informacij o dejanskem stanju in tveganjih za zdravje. Zato za soboto pripravljajo protest.

Iniciativa prebivalcev Vrhnike zato za soboto pripravlja miren shod v obliki enournega sprehajanja čez prehod za pešce brez semaforja.

1 / 2

Iniciativa prebivalcev Vrhnike zato za soboto pripravlja miren shod v obliki enournega sprehajanja čez prehod za pešce brez semaforja. Foto: STA

2 / 2

Foto: STA

Vrhniški občinski svetnik Viktor Sladič je opozoril, da so prebivalci zaskrbljeni: "Ljudje so vznemirjeni, ker nimajo informacij." 

Po požaru je na tleh, rastlinju in objektih še vedno videti drobne delce, ljudi pa skrbijo tudi koncentracije živega srebra v zraku. Od pristojnih niso dobili nobenih pravih informacij o tem, kaj takšne koncentracije živega srebra pomenijo.

Prebivalci zahtevajo odstop župana

Iniciativa prebivalcev Vrhnike zato za soboto pripravlja miren shod v obliki enournega sprehajanja čez prehod za pešce brez semaforja. Zahtevajo umik nevarnih dejavnosti iz naseljenih območij občine.

Kemis je družba, ki se ukvarja z zbiranjem, predelavo, odstranjevanjem ter posredovanjem različnih vrst nevarnih odpadkov, kot so odpadna olja, laki, topila, barve in zdravil.

Poleg Kemisa so za mnoge lokalne prebivalce sporna tudi podjetja Unichem, Silico in Hamex. Poleg tega zahtevajo odstop župana Stojana Jakina. Po besedah občinskega svetnika na Vrhniki kroži tudi peticija za zaprtje Kemisa.

Požar je izbruhnil v ponedeljek zvečer. Zajel je del objekta, kjer so skladiščili manj nevarne odpadke. Gašenje je trajalo vse do torka dopoldne. Ob gašenju so odpadne vode, pomešane s kemikalijami, delno odtekale tudi v bližnji potok Tojnica, zaradi česar naj bi pomrl živelj v njem. Čiščenje objekta in potoka se je začelo v sredo. Požar je izbruhnil v ponedeljek zvečer. Zajel je del objekta, kjer so skladiščili manj nevarne odpadke. Gašenje je trajalo vse do torka dopoldne. Ob gašenju so odpadne vode, pomešane s kemikalijami, delno odtekale tudi v bližnji potok Tojnica, zaradi česar naj bi pomrl živelj v njem. Čiščenje objekta in potoka se je začelo v sredo. Foto: Facebook

O požaru danes tudi občinski svet

Že danes pa bo o posledicah predvidoma razpravljal vrhniški občinski svet. Sladič je napovedal, da bodo na današnji seji občinskega sveta od župana zahtevali pojasnila glede tega, kaj pomeni izpostavljenost več kot tisočkrat preseženi vrednosti koncentracije živega srebra za zdravje Vrhničanov.

Vzrok požara v Kemisu še ni potrjen, sanacija brežin potoka Tojnica ne bo hitra

Ljubljanski kriminalisti so v sredo opravili ogled kraja požara v vrhniškem Kemisu in okvirno določili mesto, kjer bi lahko pričelo goreti. Preiskava sicer še ni zaključena in tudi vzroka požara še ne morejo potrditi, so pojasnili na Policijski upravi Ljubljana.

Sanacija brežin bližnjega potoka Tojnica pa bo po navedbah pristojnih dolgotrajnejša.

Ob gašenju požara so odpadne vode, pomešane s kemikalijami, delno odtekale tudi v bližnji potok Tojnica. Čiščenje objekta in potoka se je začelo v sredo. Medtem ko poteka čiščenje objekta, gasilci še vedno izvajajo požarno stražo, na lokaciji so tudi delavci podjetja VGP Drava, ki čistijo Tojnico.

V vodstvu Kemisa za zdaj še niso razkrili, kolikšno škodo je povzročil požar.

Sorodne vsebine

Komentarji

2
  • TTbow / 18.05.2017. ob 14:19

    Edino prav, namesto da postajamo odpadna država za težke predelovalne obrate, da se izkorišča bolj poceni del. silo in nikakve okoljevarstvene standarde ter švicarski sir zakone. In ali nismo leta 2017, kaj zaboga še delamo s takimi obrati,saj imamo alternative, ki so bolj čiste. Morda bolj drage ampak a bomo čez 50 let,ko bo vse posvinjano lahko rekli "no splačalo se je,da smo bolj poceni čez pršli takrat,četudi je bolezni za 40% več tu in podtalnica zastrupljena, samo da smo prišparali!!".

  • Maksimvs / 18.05.2017. ob 11:55

    Ja, super. Vse zaprimo, danbodi po celi Sloveniji uspevale cvetlice in zajčki. Saj se lahko navadimo jesti travo. Bio seveda...

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano