Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 3. 2019,
14.15

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,75

10

Natisni članek

Dejan Židan Miro Cerar Marjan Šarec Luka Mesec Zmago Jelinčič

Četrtek, 14. 3. 2019, 14.15

5 let, 1 mesec

Jelinčič rešuje Šarčevo zagato #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,75

10

Prvak SNS Zmago Jelinčič je danes napovedal, da bodo poslanci njegove stranke podprli novelo zakona o izvrševanju proračuna tudi pri ponovnem glasovanju, ki ga je z včerajšnjim vetom zahteval državni svet in naj bi potekalo prihodnjo sredo. Tako načeloma zagotavljajo potrebnih 46 glasov za ponovno potrditev dokumenta, s tem pa niso več nujni glasovi Levice.

Vladna koalicija ima namreč v DZ 43 glasov in za podporo dokumentom, ki zahtevajo več kot navadno večino, potrebuje tudi glasove iz opozicije.

SD Dejana Židana (desno) in SMC Mira Cerarja (v sredini) sta združili moči v boju proti sporazumu, ki ga je premier Marjan Šarec (levo) sklenil z Levico. | Foto: STA , SD Dejana Židana (desno) in SMC Mira Cerarja (v sredini) sta združili moči v boju proti sporazumu, ki ga je premier Marjan Šarec (levo) sklenil z Levico. Foto: STA ,

SD in SMC blokirata sporazum z Levico

Luka Mesec | Foto: STA , Foto: STA , Pri prvem glasovanju na začetku meseca so rebalans državnega proračuna za letos in novelo zakona o izvrševanju proračuna poleg SNS podprli tudi poslanci Levice, slednji sicer šele po parafiranju sporazuma s koalicijskimi partnerji.

A do podpisa parafiranega sporazuma zaradi pomislekov SD in SMC vse do danes ni prišlo, zato Levica še ne zagotavlja ponovne podpore noveli zakona o izvrševanju proračuna. V SD so napovedali dopolnitev sporazuma, dokončno pa mora o tem odločati konferenca stranke. Ta naj bi bila šele konec meseca. V SMC pa pred potrditvijo na izvršnem odboru pričakujejo zagotovila o javnofinančni vzdržnosti ukrepov, ki jih predvideva sporazum.

A danes so se že pojavila namigovanja, da bi lahko SD vendarle pohitela s konferenco in sporazum podprla. Ali to drži, naj bi bilo znano popoldne. Levica je že včeraj dejala, da so s stanjem nezadovoljni, in pozvala k čim hitrejši sklenitvi sporazuma.

Jelinčič Levici očita izsiljevanje in zanika "trgovino"

Medtem je pričakovati, da bo DZ o noveli zakona o izvrševanju proračuna ponovno odločal že na izredni seji, ki naj bi bila prihodnjo sredo.

Nekateri partnerji so Levici, ki ima v DZ devet poslancev, že večkrat očitali izsiljevanje. Podobno pa je danes dejal tudi Jelinčič: "Levica dejansko izsiljuje državo, kar je zelo slabo. Kar nekaj izsiljenih potez bo državo in državljane udarilo po glavi že letos jeseni." Po njegovih navedbah je "temu izsiljevanju enkrat treba narediti konec in pokazati, da so v DZ še določene politične stranke, ki razmišljajo v korist države, in ne v lastno korist".

Prvak SNS, ki ima v DZ štiri poslance, tako zagotavlja, da proračunski dokumenti z vidika podpore njegove stranke pri ponovnem glasovanju niso ogroženi, saj da jih bodo podprli iz enakih razlogov kot prvič. Kot je pojasnil, je treba prepustiti EU, da pokaže svoje stališče do Slovenije, naj ne dela več razlik "med majhno Slovenijo" in drugimi oziroma velikimi državami, ki da jim vse odpušča. "Slovenija je Evropi vedno dala vse, dobili pa nismo nič," je dejal in spomnil na opozorila Bruslja glede naših proračunskih dokumentov.

Jelinčič je zatrdil, da pri njegovi podpori proračunskim dokumentom ni bilo "trgovine". "Čeprav sem rekel, da bi rad imel letalonosilko ali vsaj podmornico, dali pa so mi samo eno 26 metrov dolgo jahto z imenom Micika," se je pošalil.

Proračun bo "tekel nov krog" zaradi financiranja občin

Državni svet je včeraj izglasoval odložilni veto na novelo zakona o izvrševanju državnega proračuna, predvsem zaradi prenizke povprečnine, ki da občinam ne zadošča za izpolnjevanje zakonsko določenih nalog.

Čeprav imajo občine zaradi dogovora vlade s sindikati javnega sektorja višje stroške, pa jim novela ne zvišuje povprečnine za leto 2019, so opozarjali v razpravi.

Ne spreglejte