Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 3. 2018,
20.36

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,69

16

Natisni članek

Ministrstvo za okolje in prostor embalaža ARSO podjetnik

Petek, 23. 3. 2018, 20.36

6 let, 1 mesec

Je to največji nesmisel v zgodovini okoljskega ministrstva? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,69

16

Vsi podjetniki, ki prodajajo izdelke, pakirane v embalaži, bodo morali na podlagi nove uredbe ministrstva za okolje in prostor škatle, plastiko ali steklo po novem stehtati ter o njihovi teži poročati agenciji za okolje (Arso). Zavezanci za omenjene podatke bodo vsi podjetniki, ki na primer v steklenice točijo sok, vino, marmelado in med, pa četudi nekateri prodajo izjemno majhno količino izdelkov.

Novinarka: Veronika Lavrenčič/Video: Planet TV


Marjana Lovrec na leto proda od štiri do pet tisoč kozarcev medu. Za novo novelo uredbe o odpadni embalaži danes še ni vedela, so poročali v oddaji Planet Danes na Planet TV. "Jaz prvič slišim to, da bomo morali tehtati kozarce," je pojasnila Lovrečeva.

Po novem mora vsak stekleni kozarec, v katerega bo nato natočila med, najprej stehtati in o teži poročati agenciji za okolje. "Na marsikaj smo se morali navaditi in enako bo pri tem," je spremembe komentirala Lovrečeva.

"To je eden od največjih nesmislov okoljskega ministrstva"

Medtem na Obrtnici zbornici Slovenije nad novo uredbo okoljskega ministrstva niso navdušeni. Še več, predsednik zbornice Branko Meh je bil naravnost zgrožen: "To je pa res eden od največjih nesmislov in največji produkt tega ministrstva za okolje in prostor."

Do zdaj so namreč morali o embalaži poročati le tisti podjetniki, ki so na leto dajali v promet več kot pet ton embalaže, zdaj pa morajo to storiti vsi, ki kakršnokoli embalažo prvič dajejo v promet.

"Če frizerka iz tujine naroči sušilnik za lase in je ta zapakiran v kartonski škatli in seveda ovit s folijo, mora potem voditi evidenco, koliko gramov ima folija, koliko gramov tehta karton. To je res čisti nesmisel," je prepričan Meh.

Meh: Nepotrebna birokracija za male obrtnike

Kot še pravi Meh, je to nepotrebna birokracija za male obrtnike, zato si bodo prizadevali, da se novo uredbo umakne: "Te evidence so zgolj birokratski ukrep, ta pa verjetno, to bom rekel zelo grdo, zagotavlja delovno mesto tudi nekomu na tem ministrstvu."

In kdo bo to sploh nadziral, ali bodo podjetniki po novem poročali o embalaži? Na ministrstvu pravijo, da bo to delo opravljal inšpektorat za okolje in prostor, na kakšen način pa bodo to preverjali, niso odgovorili, so še poročali v oddaji Planet Danes.

Ne spreglejte