SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Je še kaj prostora za nove Cerarje, Jankoviće, Virante?

2

termometer

Na politično sceno se vrača Peter Jamnikar, tiha voda, ki je že drla politične bregove na levici. Na desnici je bila v zadnjih dneh dvignjena marsikatera obrv zaradi izjav Aleša Hojsa. Kaj se dogaja?

Dolgoletni visoki politik LDS Peter Jamnikar, ki nikoli ni bil zelo medijsko zgovoren in tudi zato ne preveč znan širši javnosti, začenja delo v poslanski skupini nepovezanih poslancev, ki jo vodi Bojan Dobovšek.

Prva violina in blagovna znamka Če je bil Jamnikar organizacijska prva violina pri ustanovitvi takratne Stranke Mira Cerarja, je bil Dobovšek, v javnosti spoštovan borec proti korupciji, takoj za Cerarjem druga blagovna znamka SMC. Jamnikar se je moral zaradi sporov s Cerarjem posloviti kmalu po volilni zmagi SMC julija lani, le nekaj mesecev pozneje pa je iz stranke izstopil tudi poslanec Dobovšek.

Zdaj bosta odpadnika iz SMC združila moči v parlamentu, kjer bosta sprožila vsaj nekaj nemira v največji poslanski skupini v državnem zboru. Še posebej zato, ker oba v javnih izjavah dvoumno odgovarjata na vprašanja o morebitni ustanovitvi nove stranke.

Slečeni cesar Janša Pestro je tudi dogajanje na desnici v zadnjih tednih, kjer bi v prihodnjih mesecih tudi lahko dobili novo stranko. Morda celo eno, ki se bo postavila še bolj desno od SDS in NSi, ter še eno, ki bo bližje sredini. Stranko modernega desnega centra, kot bi dejal eden od vodilnih intelektualcev na desni sredini Peter Jambrek, ki razglaša, da je cesar na desnici, predsednik SDS Janez Janša, nag.

Zadnjo potrditev o verjetnih političnih premikih je dal tekmec predsednice NSi Ljudmile Novak na lanskem volilnem kongresu Aleš Hojs. Povedal nam je, da ne izključuje možnosti, da bi se pridružil morebitni novi konservativni stranki, ki bi bila bolj desno od Nove Slovenije. Ta naj bi pozabila na svoje krščansko-demokratske korenine. Na to je Ljudmila Novak odgovorila, da Hojs, ki je še vedno član NSi, kot eden od ključnih ljudi nove medijske hiše Nova24TV.si pripravlja teren za konkurenčno politično opcijo.

Kaj pa če je vse res? So na pomolu politične spremembe? Bi Slovenija potrebovala nove stranke? Je v političnem prostoru še kaj prostora za nove politične sile, čeprav je bilo sprva uspešnih, nato pa klavrno propadlih kar nekaj poskusov, resda večinoma ne levici? Kakšna bi morala biti nova stranka na levici, desnici oziroma na sredini, da bi pritegnila volivce? Odgovarjata politična analitika Matej Makarovič in Igor Pribac.

"Koliko je resnično prostora za nove stranke, je odvisno predvsem od delovanja obstoječih strank, katerih domet je včasih večji, včasih manjši. Trenutno tega prostora nekaj je, a verjetno nekoliko več na desni kot levi," pravi sociolog Makarovič, dekan novogoriške Fakultete za uporabne družbene študije.

Stranke iz laboratorija levice Kljub prevladi leve sredine v Sloveniji, ki jo predstavlja predvsem SMC, Makarovič ne izključuje nastanka nove stranke. Prav levica je bila namreč pred vsakimi novimi volitvami "najbolj produktivna pri ustvarjanju novih strank". Tako bi takšna nova stranka glasove odvzemala predvsem SMC.

"Prostor skrajne levice zaseda Združena levica, tja zadnja leta gravitirajo tudi Socialni demokrati, ki pa ob tem slabijo. Zato kakšnega velikega dodatnega potenciala v tej smeri ne vidim," pravi Makarovič, ki ima tudi neposredno izkušnjo v politiki, saj je bil pred 25 leti predsednik podmladka takratne Socialdemokratske mladine, podmladka SDSS, ene od predhodnic današnje SDS.

Nezasedena sredina, kamor NSi ne more Makarovič meni, da je politično še najmanj zaseden sredinski prostor, ki bi kombiniral ekonomski in kulturni liberalizem. Gre za politiko ekonomsko bolj desne, kulturno pa bolj leve orientacije, ki v Sloveniji sicer nima veliko potenciala. "SDS ta prostor namreč več ne zanima, NSi pa bi ga sicer rada zasedla, a ga nikakor ne more."

S tem Makarovič misli na poudarjanje gospodarskih vprašanj, ki jih odpirajo krščanski demokrati Ljudmile Novak, a je sociolog prepričan, da takšna politika ne bo uspešna.

"Njena prizadevanja v to smer bodo kvečjemu samodestruktivna, saj si bo odtujila obstoječe volivce, težko pa bo prepričala nove. Zelo verjetno je tu prostor za nekaj novega, vendar ga najbrž ne bodo zasedli tisti, ki o tem največ govorijo."

Makarovič opozarja še na nezaseden politični prostor na skrajni desnici, ki bi se lahko krepil na podlagi rastočih ksenofobičnih občutkov ob navalu migrantov.

SMC ne bo šla več v neslutene višave Tudi filozof in sociolog Igor Pribac meni, da je lahko največja žrtev prihodnjih volitev SMC, ki je lani dosegla "nesluten, neponovljiv uspeh". "V projekt SMC je bil osip podpore volivcev vgrajen že od samega začetka. Tudi v zanjo najugodnejšem scenariju bo na prihodnjih volitvah vsaj nekaj izgubila. Poleg tega je nedaleč od njene usmeritve v nerešljive težave zašlo Zavezništvo Alenke Bratušek, ki pomeni drugo skupino glasov, ki se ponuja na politični tržnici," pravi profesor na ljubljanski filozofski fakulteti.

Nove stranke bi lahko nastale, če bi jih uspelo pri volivcih vzbuditi podobno visoka pričakovanja, kot so jih leta 2014 Miro Cerar, leta 2011 pa Zoran Janković s Pozitivno Slovenijo in Gregor Virant z Državljansko listo, meni Pribac.

Kdo jim lahko ogreje srce? "Bojan Dobovšek ima nekaj adutov za vlogo katalizatorja takšnega novega projekta, saj ima neomadeževan profil borca proti korupciji, ki ljudem lahko ogreje srce."

Na desnici je veliko odvisno predvsem od Janeza Janše. "Če bo SDS res vstopila v proces zamenjave vodje, bo težko ohranila širok razpon podpore, od razmeroma zmerno mislečih do radikalno mislečih, ki ga uspe pritegovati Janši. Verjetneje je, da bo po Janši stranka krenila bolj v sredino, kar bi odprlo prostor skrajnejši stranki."

Zmerni Janez Janša Tudi če bo predsednik SDS ostal na čelu stranke, ostaja nekaj nezasedenega političnega prostora. "Janša bo namreč moral vztrajno kazati zmeren obraz in konstruktivno držo, če bo hotel upati na mesto bodočega premierja, edino, ki ga zanima," pravi Pribac, ki je leta 2012 politične izkušnje nabiral kot namestnik vodje volilne pisarne Danila Türka. Temu v boju z Borutom Pahorjem ni uspelo dobiti drugega predsedniškega mandata.

Tako kot Makarovič tudi Pribac meni, da ima ob množičnem prihodu beguncev in migrantov možnost tudi skrajno nacionalistična stranka. "Ta lahko sploh pomembno premeša razmerja sil v naši politični areni."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin