Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 2. 2024,
18.18

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša interpelacija Robert Golob vlada Mediana anketa

Sobota, 10. 2. 2024, 18.18

2 meseca, 2 tedna

Je napovedana interpelacija vlade upravičena?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06
Robert Golob | Interpelacijo vlade je napovedal Janša v luči afere ob spornem nakupu sodne stavke, zaradi katerega je ministrica za pravosodje ponudila odstop, premier pa je napovedal, da ga bo sprejel. | Foto Žan Kolman/ KPV

Interpelacijo vlade je napovedal Janša v luči afere ob spornem nakupu sodne stavke, zaradi katerega je ministrica za pravosodje ponudila odstop, premier pa je napovedal, da ga bo sprejel.

Foto: Žan Kolman/ KPV

Interpelacija vlade Roberta Goloba, ki jo je v zadnjih dneh kot eno od možnosti omenil prvak SDS Janez Janše, je upravičena, meni 44,3 odstotka vprašanih v anketi, ki jo je za časnik Delo izvedla Mediana. Takšno mnenje deli tudi 32 odstotkov podpornikov SD. Napoved interpelacije celotne vlade medtem kot neupravičeno vidi 38,5 odstotka vprašanih.

Med razlogi za upravičenost interpelacije, pri čemer so vprašani lahko izbrali več možnih odgovor, je najvišji delež tistih, ki so navedli slabo vodenje vlade. Tako meni 36 odstotkov vprašanih. Sledijo neučinkovitost pri prekinitvi stavkovnega vala (30,9 odstotka vprašanih), očitki o korupciji pri nakupu stavbe za potrebe sodišč (28,6 odstotka) in odsotnost reform (26 odstotkov).

Janša: Čas je za interpelacijo celotne vlade

Predsednik SDS Janez Janša je sicer oceno, da je "po vsem videnem čas tudi za interpelacijo celotne vlade", podal v luči afere ob spornem nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti, zaradi katerega je ministrica za pravosodje iz vrst SD Dominika Švarc Pipan ponudila odstop, premier pa je napovedal, da ga bo sprejel. A želi najprej dobiti njene končne ugotovitve glede okoliščin nakupa, saj ministrica trdi, da je bila zavedena, prst pa je uperila v nekatere uslužbence ministrstva in člane stranke, med drugim generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta, ki je s te funkcije tudi odstopil. Zadevo preiskujeta tudi nacionalni preiskovalni urad in Komisija za preprečevanje korupcije.

Sodelujoče v anketi Dela so ob aktualnem političnem dogajanju odgovarjali tudi na vprašanje, kdo bi moral odločiti, da naj minister, ki kljub pozivu k odstopu vztraja na položaju, odide. Večina oz. 60,4 odstotka vprašanih meni, da bi moral to storiti predsednik vlade, 17,1 odstotka vprašanih pa meni, da bi o tem morala odločiti stranka, ki je ministra predlagala na ta položaj. 12 odstotkov vprašanih meni, da bi moral o tem odločiti minister sam.

Javnomnenjsko raziskavo je med 5. in 8. februarjem za časnik Delo opravila agencija Mediana na vzorcu 720 anketirancev.

Tanja Fajon, Varnostni svet ZN
Novice Fajonova: Upam, da se bomo iskreno pogovorili in nadaljevali pot #video
Podpis koalicijske pogodbe. Robert Golob, Tanja Fajon, Luka Mesec.
Novice Luka Mesec: Koalicija ne bo več dajala obljub #video
Janez Janša in Urška Bačovnik Janša
Trendi Cene do kar 24.500 evrov: koliko je zakonca Janša stal obisk Dunaja?
Ne spreglejte