SiolNET. Novice Slovenija
1,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Je ministrica Milojka Kolar Celarc pojedla besedo, ki jo je dala Tomažu Gantarju?

1,13

termometer

Milojka Kolar Celarc Tomaž Gantar
Foto: Matej Leskovšek

Poslanec DeSUS in nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar ne bo šel v Ženevo na Svetovno zdravstveno organizacijo (SZO). Čeprav je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc Gantarju obljubila mesto predstavnika Slovenije v SZO, pa to delovno mesto v organizaciji SZO sploh ne obstaja.

Na začetku pomladi je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc nekdanjemu zdravstvenemu ministru Tomažu Gantarju predstavila ponudbo za mesto slovenskega predstavnika pri SZO v Ženevi. Gantar je bil v svoji karieri direktor Splošne bolnišnice Izola, piranski župan in minister. Poudarja, da mu je možnost za zaposlitev v Ženevi samoiniciativno ponudila zdajšnja ministrica.

Tomaž Gantar se je junija odpravil na SZO v Ženevo. Po hladnem tušu, ko je ugotovil, da je ministrica pojedla dano besedo, se je odločil, da ostaja v Ljubljani. Tomaž Gantar se je junija odpravil na SZO v Ženevo. Po hladnem tušu, ko je ugotovil, da je ministrica pojedla dano besedo, se je odločil, da ostaja v Ljubljani. Foto: Bor Slana

Gantar v Ženevi ugotovil, da ga je ministrica peljala žejnega čez vodo

Gantar je junija želel v Ženevi preveriti, kaj se dogaja z obljubljeno zaposlitvijo. Po obisku SZO se je odločil, da svoje kariere ne bo nadaljeval v tej mednarodni ustanovi.

Po naših informacijah Gantar v Ženevi ne bi zasedel funkcije predstavnika Slovenije, temveč le uradniško mesto sekundanta. Zaposlenega na mestu, ki mu je bilo v Ljubljani obljubljeno, naša država že ima.

Če bi Gantar šel v Ženevo kot predstavnik Slovenije, bi ga tja napotilo ministrstvo za zunanje zadeve, ki bi mu v ta namen podelilo funkcijo pooblaščenega ministra. To pomeni plačilo med 45. in 51. plačnim razredom in dobre tri tisočake mesečne plače neto. K temu je treba prišteti še dodatke za delo v tujini, nadomestilo za družinske člane ter akontacijo dohodnine in prispevkov. Njegova plača bi bila tako primerljiva s plačo vodje stalnega predstavništva pri ZN v Ženevi Vojislava Šuca. Ta je po podatkih zunanjega ministrstva znašala 8.261 evrov bruto. 

Po objavi članka nas je poklical Tomaž Gantar, ki sprva o tej zgodbi ni želel govoriti. Poudaril je, da denar pri njegovi odločitvi ni igral odločilne vloge, saj razlike med plačo ne bi bilo. "Če bi šel kot sekundant, bi razvrednotil vse moje dosedanje reference," pravi Gantar. 

Ministrica Milojka Kolar Celarc bi morala vedeti, da Slovenija svojega predstavnika pri SZO že ima. Ministrica Milojka Kolar Celarc bi morala vedeti, da Slovenija svojega predstavnika pri SZO že ima. Foto: Ana Kovač

Se je Kolarjeva želela Gantarja le znebiti?

Se je ministrica Kolar Celarčeva le želela znebiti svojega predhodnika, ki je do nje zaradi neizvajanja potrebnih reform precej kritičen?

Ministrstvo za zdravje je že dlje časa zainteresirano, da bi v tej najpomembnejši mednarodni organizaciji na področju zdravstva imelo svojega strokovnjaka in si tako na določenem področju zagotovilo še tesnejše sodelovanje, so nam sporočili z ministrstva. "Kot strokovnjak z odličnimi kompetencami in referencami na tem področju je bil zainteresirani kandidat za sodelovanje s to mednarodno organizacijo tudi Tomaž Gantar, vendar se je po začetnih pogovorih in iskanju možnosti imenovanja v tujino izkazalo, da ob upoštevanju predpisov o zunanjih zadevah v konkretnem primeru obstaja samo možnost sekundiranja v to mednarodno organizacijo na podlagi predhodno izvedenega javnega natečaja," so še zapisali.

WHO Foto: Reuters Kaj je Svetovna zdravstvena organizacija?

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je specializirana agencija Združenih narodov. Ima vodilno vlogo pri globalnih vprašanjih s področja zdravja, določa smeri zdravstvenih raziskav, postavlja norme in standarde (npr. onesnaženje okolja, generična poimenovanja zdravil), sooblikuje zdravstvene politike, zagotavlja tehnično podporo državam ter spremlja in ocenjuje zdravstvene trende. SZO ima v vsaki državi članici ZN svoja predstavništva. Vodja slovenskega je Marijan Ivanuša.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin