Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 1. 2014,
14.05

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
živalski vrt

Natisni članek

Ponedeljek, 20. 1. 2014, 14.05

8 let, 3 mesece

Je kriza udarila tudi v ljubljanskem živalskem vrtu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Živalski vrt v zadnjem času nima nikakršnih neobičajnih težav, kvečjemu nasprotno. Lansko leto je bilo eno najuspešnejših, zatrjuje direktorica Zdenka Ban Fischinger.

"Pogini živali so bili v letu 2013 na najnižji ravni, začeli pa so se tektonski premiki tudi na področjih, ki so za živalski vrt zelo pomembna in do zdaj zanje ni bilo posluha ali možnosti," namige o težavah Živalskega vrta v Ljubljani, ki jih lahko v zadnjem času zasledimo v medijih, zavrača njegova direktorica Zdenka Ban Fischinger.

Med ljubljanskim živalskim vrtom in državo so se po besedah direktorice namreč začeli pogovori o sofinanciranju, začelo se je preurejanje odloka o ustanovitvi krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Do živalskega vrta bo uvedena nova redna linija mestnega avtobusa, namestili bodo postaje Bicikelj, zgrajena pa bodo tudi nova parkirišča.

V načrtu oziroma tik pred uresničitvijo pa je tudi gradnja največjega zavetišča za zapuščene živali v Sloveniji.

Živali večinoma poginjajo v visoki starosti V živalskem vrtu zatrjujejo, da imajo njihove živali optimalno oskrbo in visoko strokovno veterinarsko zaščito, posledično pa večinoma poginejo v za svojo vrsto zelo visoki starosti. Ne izključujejo pa nepričakovanih poškodb in bolezni, ki prav tako lahko povzročijo njihov pogin.

Sicer pa sama številka poginov ne pove dosti, saj je, če so živali kratkožive in so gojene v velikem številu, posledično pričakovano tudi visoko število smrti. Kot poudarjajo v živalskem vrtu, je pomembneje, da živali ne poginjajo zaradi napačne oziroma nevestne oskrbe ali zaradi neugotovljenih vzrokov.

Veterinarka izboljšuje jedilnike Ravno zato za prehrano skrbi veterinarka, ki izboljšuje jedilnike in način ponujanja hrane živali. Dodatno pa je zaposlena tudi biologinja in specialistka za terapevtsko jahanje, ki se ukvarja zgolj s treningi živali.

Zaradi teh se živali počutijo bolje, se zaposlijo, hkrati pa se pripravijo na veterinarske preglede, pojasnjujejo v živalskem vrtu.

ZOO: Finančno stanje je pozitivno Finančno poslovanje Živalskega vrta v Ljubljani je po besedah direktorice zadnjih deset let stabilno in pozitivno. Kot ugodno izpostavlja prav lansko leto, ko so uspešno izvedli enega največjih investicijskih projektov – novo ogrado za sibirske tigre in pridobili vrhunski vzrejni par teh zaščitenih živali. Pred tem pa so postavili tudi ogrado za geparde in par teh živali tudi pridobili.

Živalski vrt Ljubljana je javni zavod, 85 odstotkov tekočih sredstev si zagotavlja z vstopninami, z razvojem in izvajanjem različnih dejavnosti in programov. Preostalih 15 odstotkov ter sredstva za nove investicije pa pridobiva iz drugih virov, ki jih prispevajo sponzorji, lastnik (MOL) ali jih pridobi na razpisih.

Gmajnice bodo dobile novo zavetišče Po več letih se je začel premikati tudi projekt izgradnje novega zavetišča za živali na Gmajnicah.

Lani so od Mestne občine Ljubljana pridobili dodatna okoliška zemljišča. Razpadajoče objekte, ki so tam stali, so porušili, prostor pa je pripravljen na začetek gradnje.

Ne spreglejte