SiolNET. Novice Slovenija
5,27

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Jasnič v pismu Golobu: Upokojenci bodo spet prikrajšani. Predlagamo izredno uskladitev pokojnin.

5,27

termometer

Ljubo Jasnič | Predsednik DeSUS Ljubo Jasnič je v pismu poudaril, da upokojenci živijo še težje, zato predlagajo tako redno kot tudi izredno uskladitev pokojnin.  | Foto: Jure Makovec/STA
Predsednik DeSUS Ljubo Jasnič je v pismu poudaril, da upokojenci živijo še težje, zato predlagajo tako redno kot tudi izredno uskladitev pokojnin. Foto: Jure Makovec/STA

"Zaradi enormnega povišanja cen življenjskih potrebščin v Sloveniji so slovenski upokojenci z vsakim dnem v slabšem materialno-socialnem položaju, zato na vse odgovorne naslavljamo predlog za redno in izredno uskladitev pokojnin v letu 2023, s čimer bi vsaj nekoliko izboljšali stanje državljanov v tretjem življenjskem obdobju," je predsednik stranke DeSUS Ljubo Jasnič zapisal v pismu, naslovljenem na predsednika vlade Roberta Goloba. 

Stranka DeSUS s predsednikom Ljubom Jasničem na čelu predlaga, da se februarja 2023 izvede redna uskladitev pokojnin po 106. členu zakona ZPIZ in da se čim prej izvede tudi izredna uskladitev po 8. odstavku 430. člena zakona ZPIZ-2. 

"Redna uskladitev bo temeljila na izračunu, v katerem bo občuten dvig cen osnovnih življenjskih potrebščin zajet le v zadnjih mesecih leta 2022, ko se je zgodil in ne bo pomembno vplival na povišanje odstotka uskladitve pokojnin. Iz istega razloga bo tudi povečanje plač leta 2022 zanemarljivo vplivalo na končni izračunani odstotek uskladitve pokojnin. Posledica bo še nadaljnje povečevanje razmerja med povprečno plačo in povprečno pokojnino v škodo pokojnin," je v dopisu vladi pojasnil Jasnič. 

Jasnič: Po redni uskladitvi bodo pokojnine pokrile lanske dvige cen, ne pa letošnjih

V nadaljevanju je Jasnič zapisal, da bodo upokojenci spet močno prikrajšani, saj se bodo v redni uskladitvi povečanja zgodila na podlagi povprečij iz leta 2022: "To pomeni, da bodo valorizirane pokojnine porasle približno toliko, da bodo pokrile lanske dvige cen, nikakor pa ne letošnjih."

V stranki DeSUS od vlade zato pričakujejo, da bo razumela stanje v družbi, v kateri čedalje težje živijo prav starejši državljani, in da bo izvedla tudi ustrezno izredno uskladitev pokojnin. 

Gotovinsko poslovanje. Gotovina. denar Novice Dobra novica: danes izplačane pokojnine bodo za 4,5 odstotka višje Upokojenci Novice Ljudska iniciativa: Upokojence so pustili na cedilu, zato bomo protestirali

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin