Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 10. 2024,
19.13

Osveženo pred

3 ure, 31 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 7,80

Natisni članek

Natisni članek

opozicija SDS NSi Matej Tonin Janez Janša Janez Janša

Nedelja, 20. 10. 2024, 19.13

3 ure, 31 minut

Janša Toninu: Bojim se, da ste nepovratno zamočili. Tonin: Srečno še en mandat v opoziciji.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 7,80
Janez Janša | Janša je Toninu med drugim očital, da je iz NSi pregnal Lojzeta Peterleta. | Foto STA

Janša je Toninu med drugim očital, da je iz NSi pregnal Lojzeta Peterleta.

Foto: STA

Prvak SDS Janez Janša se je danes odzval na sobotne besede predsednika NSi Mateja Tonina o povezovanju razdrobljenih sil na desni, ki bi skupaj s SDS lahko v prihodnjih letih oblikovale novo vlado. Na omrežju X se je Janša vprašal, ali ni to račun brez krčmarja, in dodal, da se boji, da je NSi nepovratno zamočila. Tonin Janši ni ostal dolžan. Na omrežju X se mu je zahvalil, da je jasno povedal, da gre SDS v samoizolacijo. Zaželel mu je "srečno še en mandat v opoziciji". Ob tem pa mu je sporočil, naj pazi na stranko, ki so jo zapustili kar trije poslanci. Oglasil se je tudi ustanovitelj NSi Lojze Peterle, ki je dejal, da mu dogajanje na desnici ni všeč.

Matej Tonin, ki mu je kongres stranke NSi v soboto podelil še en dvoletni mandat na čelu stranke, je v nagovoru na kongresu dejal, da lahko iz razdrobljenih sil na desni oblikujejo močno politično silo, ki bo lahko skupaj s SDS v prihodnjih letih oblikovala novo vlado. "In ta vlada bo končno imela priložnost, da bo odpravila vse tiste neumnosti, ki jih je zdaj naredila Golobova vlada," je v soboto dejal Tonin.

"Hm? Da ni tole račun brez krčmarjev," pa se je v današnjem zapisu na družbenem omrežju odzval prvak SDS Janša. Ob tem se je obregnil ob nekatere napovedi zdaj že nekdanjega člana SDS Anžeta Logarja, ki ustanavlja novo stranko, češ da bi v primeru zmage delal koalicijo z levosredinskimi strankami, pa tudi sodelovanje v koaliciji, ki bi jo vodila SDS, "pogojuje z vabilom levim strankam in ne NSi".

Logar z Janšo v koalicijo le, če bo v vladi tudi leva stranka

Logar je namreč za Televizijo Slovenija pred dnevi na vprašanje, ali se bo pridružil koaliciji, če bo relativna zmagovalka volitev SDS z Janšo, odgovoril: "Če bo sestavil vlado z največjo stranko na levi, na levem polu."

Zato se Janša sprašuje, kje v tej formuli vidijo NSi. Pa tudi, ali da bo SDS "delala koalicijo s stranko Pogorelcev in Ljudmil". Očital jim je namreč, da so iz stranke pregnali njenega ustanovitelja Lojzeta Peterleta. Ta se sobotnega kongresa ni udeležil, potem ko je bil v javnih izjavah kritičen do aktualnega vodstva.

Ob Toninovih kritikah vlade Roberta Goloba pa je Janša prst uperil nazaj v NSi: "Jokate nad Golobom, dve leti pa ste mu držali štango in omogočili, da še vedno dela škodo ljudem in državi. Sorry, zamočili ste. Bojim se, da nepovratno".

Tonin odgovarja Janši: Pazi na stranko

"Hvala, da si jasno povedal, da gre stranka SDS v dokončno samoizolacijo. Srečno še en mandat v opoziciji," je Tonin zapisal po  ostri objavi Janše. Na njegove očitke, da so v NSi nepovratno zamočili, ker da so "držali štango" Golobovi vladi, je Tonin Janši očital, da s premierjem Robertom Golobom v zadnjem obdobju dobro sodelujeta. "Od tu najbrž izhaja tvoja skrb zaradi naše ostrine do Golobove vlade," je dodal.

"Žal si nepovratno zamočil 2012. Izgubili smo vlado in še liberalno stranko, ki je bila pripravljena sodelovati z nami. Slovenija je plačala visoko ceno. Morda nepovratno," je dodal Tonin.

Ponovil je, da bo NSi še naprej delala za desnosredinsko vlado, Janši pa sporočil: "Pazi na stranko. Zapustili so jo kar trije poslanci v zadnjem mesecu." SDS so v zadnjih desetih dneh namreč zapustili poslanci Anže Logar, Eva Irgl in Dejan Kaloh.

Peterle: Na desnici je preveč petelinov na premajhnem gnoju

Ustanovitelj NSi Lojze Peterle je zvečer v oddaji Politično na TV Slovenija dogajanje na desnem polu komentiral izjemno slikovito. "Na desnem polu se dogaja preveč petelinov na premajhnem gnoju. Jaz sem doživel en drugačen čas pred 35 leti, ko smo drug drugemu pomagali ustanavljati odbore, da bi naredili širino in s tem dosegli večino za največji projekt v naši zgodovini. In smo s tem projektom tudi uspeli. Zdaj pa gledam tekmo, kdo bo koga bolj ozmerjal, bolj označil, bolj potopil. V tem ne uživam, ker me zanima, kaj bo s Slovenijo," je odgovoril na vprašanje voditeljice Tanje Gobec.

Matej Tonin
Novice Tonin: V NSi nismo ne naprodaj ne na klic #video
Viktor Orban in Janez Janša
Novice Zakaj Janša ne bo šel k Orbanu?
Ne spreglejte