Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 2. 2023,
13.36

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,02

104

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša

Torek, 21. 2. 2023, 13.36

1 leto, 1 mesec

Fajonova o predlogu SDS: To je prilivanje olja na ogenj #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,02

104

"Ne verjamem, da lahko to ustavi Vladimirja Putina v tej agresiji, da bo to ustavilo vojno, nasprotno, gre za prilivanje olja na ogenj," se je na predlog poslancev SDS za sprejem resolucije, s katero bi Slovenija Rusijo uvrstila na seznam držav podpornic terorizma, v izjavi odzvala ministrica Fajon in poudaril, da vsaka pobuda za uvrstitev Rusije na seznam držav, ki podpirajo terorizem, pomeni kaznovanje celotnega ruskega naroda. Na predlog SDS se je odzval tudi predsednik vlade Robert Golob. Meni, da je bilo obsodb ruske agresije s strani Slovenije veliko, zato "ne potrebujemo vedno novih političnih deklaracij".

Skupina 27 poslancev SDS s prvopodpisano poslanko Jelko Godec je v ponedeljek v parlamentarno proceduro vložila predlog resolucije o uvrstitvi Rusije med države, ki podpirajo terorizem. 

Predsednik stranke SDS Janez Janša je na današnji novinarski konferenci predstavil vsebino predloga resolucije, uvodoma pa je nekaj besed namenil današnjemu govoru ruskega predsednika Vladimirja Putina. Dejal je, da ga je današnji nagovor ruskega predsednika dodatno utrdil v prepričanju o pravilnosti predloga resolucije SDS. 

"Ko sem spremljal govor in izraze na obrazih ljudi v dvorani, sem se spomnil govora Sadama Huseina pred drugo zalivsko vojno. Ni šlo toliko za podobno vsebino samega govora, ampak bolj za izraze na obrazih iraške politične elite, ki je takrat poslušala Sadama Huseina, in za izraze na obrazih ruske politične elite. Mogoče držijo javnomnenjske raziskave, da večina ruskega prebivalstva zaradi popolnega nadzora nad mediji podpira to, kar Putinov režim počne v Ukrajini, in verjame, da se bo vse to dobro izšlo za Rusijo. Zagotovo pa tega občutka ni med rusko politično elito. Tam so bili ljudje, ki so bolje obveščeni in ki vedo, da kljub vsem bombastičnim besedam Rusija v Ukrajini vojno izgublja. Ruski predsednik je imel velike težave razložiti, kako je mogoče, da po enem letu od začetka agresije na Ukrajino 'posebna vojaška operacija', za katero je trdil, da bo končana po dveh tednih, še vedno traja. Tudi dve uri časa nista bili dovolj, da bi mu to uspelo," je povedal Janša. 

"Resolucijo o uvrstitvi Ruske federacije med države, ki podpirajo terorizem, je naša poslanska skupina predlagala zato, ker tega ni storila vladna koalicija. Mi smo na to potezo vladne koalicije čakali od oktobra lani. Takrat je namreč parlamentarna skupščina Sveta Evrope sprejela podobno resolucijo, in kolikor vem, je Slovenija to resolucijo podprla. Novembra lani je podobno resolucijo sprejel tudi Evropski parlament. Čakali smo, da tudi Slovenija sledi drugim evropskim državam, ki so sledile pozivom EP, da sprejmejo podobno resolucijo, pa se to ni zgodilo. S to resolucijo tudi pomagamo vladni koaliciji, da ne zatava še bolj v teh svojih zmedenih izjavah," je še pojasnil Janša. 

Po njegovih besedah bi s sprejetjem resolucije dali podporo ukrajinskemu narodu, ki kaže neverjeten pogum, ko brani svojo domovino in se obenem bori za univerzalne vrednote svobode in demokracije, ter obsodili rusko invazijo na ukrajinsko ozemlje in ukrajinski narod.

Janša: Podpora takšni resoluciji je samoumevna

Na vprašanje glede dogovarjanja o podpori predlogu resolucije v DZ je predsednik SDS odgovoril, da se mu zdi podpora takšni resoluciji samoumevna, "razen če tisti, ki predstavljajo slovensko oblast in hodijo v Bruselj na sestanke EU in Nata, tam govorijo nekaj, tukaj pa bodo ravnali drugače".

"V tej resoluciji ni ničesar, kar bi odstopalo od uradnih stališč slovenske politike, močno pa odstopa seveda od izjave skupine rusofilov, ki smo jo pred časom prebrali, med katero so tudi neposredni podporniki sedanje oblasti," je dejal.

Fajonova: Z uvrstitvijo Rusije na seznam podpornic terorizma bi kaznovali celoten ruski narod

Vsaka pobuda za uvrstitev Rusije na seznam držav, ki podpirajo terorizem, pomeni kaznovanje celotnega ruskega naroda, se je danes na pobudo poslancev SDS za sprejem resolucije odzvala zunanja ministrica Tanja Fajon. Kot je dodala, je treba najti pot za začetek pogajanj za vzpostavitev trajnostnega in pravičnega miru v Ukrajini.

"Ne verjamem, da lahko to ustavi Vladimirja Putina v tej agresiji, da bo to ustavilo vojno, nasprotno, gre za prilivanje olja na ogenj," se je na predlog poslancev SDS za sprejem resolucije, s katero bi Slovenija Rusijo uvrstila na seznam držav podpornic terorizma, v izjavi odzvala ministrica Fajon.

Kot je dodala, "moramo delati vse, da najdemo kanale za začetek pogajanj za trajnosten in pravičen mir", ki pomeni tudi, da ne s silo in ne z orožjem ne spreminjamo meja ukrajinske meje.

Pri tem je Fajon še poudarila, da Slovenija od vsega začetka ostro obsoja rusko brutalno agresijo v Ukrajini.

Ruska federacija je začela vojno na ukrajinskem ozemlju, je spomnila Fajon in opozorila, da gre za protipravno vojno, v kateri se Ukrajina, kot bi se tudi Slovenija, brani in prosi za pomoč. Znova je zatrdila, da bo Slovenija pomagala Ukrajini, dokler bo treba.

Golob: Obsodb ruske agresije že veliko, ne potrebujemo novih deklaracij

Vsako neusklajeno politično dejanje je nepotrebno in neumestno, je danes v odzivu na pobudo poslancev SDS za sprejetje resolucije o uvrstitvi Rusije med države, ki podpirajo terorizem, sporočil premier Robert Golob. Kot je dodal, je bilo obsodb ruske agresije s strani Slovenije veliko, zato "ne potrebujemo vedno novih političnih deklaracij".

Premier Golob je v izjavi zapisal, da ob prvi obletnici ruske agresije na Ukrajino potrebujemo politično enotnost tako doma kot na evropski ravni.

"Zdaj gre za to, da storimo vse za zaustavitev ruske agresije, za dosego premirja in za to, da bo končno dana priložnost diplomaciji," je sporočil. Ob tem je potrdil zavezanost Slovenije odločni podpori Ukrajini, "ker dejanja štejejo več kot besede in ker je to naša mednarodnopravna in predvsem moralna dolžnost".

Evropski parlament je resolucijo, s katero so Rusijo označili za državo, ki sponzorira terorizem in uporablja teroristična sredstva, sprejel 23. novembra lani. Resolucija ni pravno zavezujoča, temveč je šlo predvsem za močno politično sporočilo. V evropski zakonodaji namreč za zdaj ni kategorije ali seznama držav, ki podpirajo terorizem, temveč ima EU le seznam terorističnih organizacij.

Resolucija Evropskega parlamenta poziva države članice EU, naj tudi same razmislijo o sprejetju takšne oznake za Rusijo, in predlaga vzpostavitev mednarodnega sistema, ki bi omogočil kazenski pregon ruskih vojnih zločinov, kar je eden od ciljev resolucije.
Franc Kangler
Novice Kanglerjeva NLS se združuje z Janševo SDS
Ne spreglejte