Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 2. 2024,
12.21

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,57

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Dominika Švarc Pipan korupcija

Sreda, 21. 2. 2024, 12.21

2 meseca

Janša kritičen do Švarc Pipanove. Ta mu odgovarja.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,57
Janez Janša | DZ na izredni seji na zahtevo SDS razpravlja o boju proti korupciji. | Foto STA

DZ na izredni seji na zahtevo SDS razpravlja o boju proti korupciji.

Foto: STA

DZ je začel izredno sejo na temo boja proti korupciji, ki jo je zahtevala SDS. A je predsednik SDS Janez Janša v obrazložitvi dejal, da je dal povod za sejo kar sam predsednik vlade Robert Golob, ko je nedavno slovenski in mednarodni javnosti razkril, da imajo v koaliciji krizo zaradi korupcije. Obregnil se je zlasti ob nakup stavbe na Litijski. Ministrica za pravosodje v odstopu Dominika Švarc Pipan pa je ob tem spomnila na sporne prakse prejšnje, torej Janševe vlade. Ocenila je, da seja ni bila sklicana z namenom boja proti korupciji, pač pa je vanjo vključena interpelacija zoper pravosodno ministrico.

Janez Janša je opozoril, da je premier Robert Golob ob srečanju z generalno direktorico Unesca Audrey Azoulay med drugim priznal, da imajo v koaliciji krizo zaradi korupcije, "nekaj dni pozneje pa je predsednica druge največje koalicijske stranke, ko je govorila o tem, priznala, da ljudje v Sloveniji živijo vse slabše". "Potem najbrž ni treba obtoževati opozicije, zakaj je sklicala to sejo," je dejal prvak največje opozicijske stranke.

V zahtevi za sklic izredne seje DZ o korupciji so poslanci SDS sicer popisali že znane očitke. Na koruptivno in klientelistično ravnanje vlade po njihovem mnenju kaže nakup 13.000 prenosnih računalnikov ministrstva za digitalno preobrazbo in lastništvo predsednika vlade Roberta Goloba v podjetju Star Solar.

Ključni očitek, ki mu je danes pozornost namenil tudi Janša, pa je sporni večmilijonski nakup stavbe na Litijski cesti v Ljubljani za potrebe sodišč, zaradi katerega je odstopila ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan.

Janša: Koliko takšnih okostnjakov je še v omari te vlade? 

V SDS namreč ne verjamejo razlagi, po kateri naj bi bili za sporni nakup krivi zgolj uradniki na ministrstvu ali generalni sekretar ene od koalicijskih strank. "Vi trdite, da od vrat ministra za pravosodje naprej nihče ni odgovoren. Če kupimo to razlago, potem se postavi vprašanje, koliko takšnih okostnjakov je še v omari te vlade, če lahko neke službe 'naštrikajo' neko zadevo, za katero gre denar iz državne proračunske rezerve namesto v sklad za obnovo po poplavah za nakup propadajoče stavbe," je bil kritičen Janša.

"Če javnosti in pristojnim organom prodajate to razlago, potem je treba opraviti forenzično preiskavo vseh podobnih prerazporeditev sredstev, vseh takšnih nakupov, ker ni nobene garancije, da je pri ostalih zadevah to preverjanje delovalo," je pozval Janša. "Predlagam, da sama koalicija resno razmisli o tem, kakšno razlago korupcijske afere prodaja javnosti in pristojnim organom," je dodal.

Prepričan je, da bi nekomu morali zazvoniti alarmi tudi zato, ker saga o nakupu ali izgradnji sodne palače poteka že 20 let. Zadeve za gradnjo sodne palače so pripravljene, imamo projekte, zemljišča, gradbeno jamo. "In potem pridejo predlogi, da se kupi propadajoča stavba brez parkirišč. In vi trdite, da je možno, da se je zgodilo, da je nekdo to podtaknil, ne da bi komurkoli v verigi do kabineta predsednika vlade zazvonili zvončki," je bil slikovit.

Obregnil se je tudi ob delo policije, saj da po njegovem vedenju še noben kriminalist ni obiskal ministrstva. "Depolitizirana policija je zelo hitra, ko gre za stvari, ki vladajoče motijo, ko gre pa za prvovrsten korupcijski škandal, ki ga priznava sam predsednik vlade, pa glejte, nobenega kriminalista na kraju," je dejal. V zadevi sicer poteka predkazenski postopek.

Švarc Pipanova se je odzvala na očitke prvaka SDS

Medtem je v predstavitvi stališča vlade Dominika Švarc Pipan poudarila, da je objektivno odgovornost za nakup stavbe na Litijski cesti v Ljubljani že sprejela in predsedniku vlade ponudila odstop, ki ga je ta sprejel in poslal v DZ. Ob tem je spomnila na primer ministra za notranje zadeve v prejšnji vladi Aleša Hojsa, ki da je nepreklicno odstopil, a je takratni premier Janez Janša odstop kljub drugačnim pravilom poslovnika DZ do konca mandata vlade "držal v predalu".

Dejala je, da je glede nakupa stavbe na Litijski cesti razkrila vse ključne dimenzije, sprejela politično odgovornost in odstopila, predvsem pa za razliko od številnih drugih afer ni dopustila, da se ta pomete pod preprogo.

Na očitke predsednika SDS Janeza Janše, ki jih je nanizal ob začetku izredne seje, da je za nakup stavbe odgovorna celotna vlada, pa je znova zatrdila, da so njene odločitve in odločitve vlade temeljile na prirejeni dokumentaciji in prikrivanju informacij.

Sklic izredne seje kot instrument odvračanja pozornosti od spornih praks prejšnje vlade

Sklic izredne seje je po njenih besedah v tem času gotovo prikladen, namen pa je odvračanje pozornosti od dejstva, da je prejšnja Janševa vlada "storila vse, kar bi se dalo storiti, da uniči ali pa vsaj paralizira učinkovitost delovanja sistema organov, odgovornih za odkrivanje, preiskovanje in pregon korupcijskih praks".

Ob tem je spomnila ne nekatere, po njenih besedah sporne prakse prejšnje vlade, med drugim na neustavno znižanje tožilskih plač, pa tudi na blokiranje imenovanja evropskih delegiranih tožilcev. SDS je tudi edina stranka, ki kategorično nasprotuje krepitvi neodvisnosti sodstva, je dodala.

Vlada, pa tudi sama kot ministrica v odstopu, upa, da bo današnja razprava osredotočena na potrebne sistemske spremembe. "Kajti če kdaj, je zdaj pravi čas, da se tega resnično lotimo pogumno, neomajno in sistemsko. In če kaj, afera na Litijski, ki sicer poskuša biti danes fokus te debate, pa ne bi smela biti, zgolj kaže na to potrebo in zgolj daje upanje, da prav zaradi tega, kar se dogaja pred očmi javnosti, te zgodbe ne bo konec in ne bo šlo vse naprej tako, kot je šlo do sedaj," je sklenila.

DZ na izredni seji na zahtevo SDS razpravlja o boju proti korupciji. V zahtevi za sklic seje so poslanci največje opozicijske stranke popisali že znane očitke in izpostavili afero spornega milijonskega nakupa stavbe na Litijski cesti v Ljubljani za potrebe sodišč. Pristojni odbor DZ sicer priporočil vladi za boj proti korupciji, ki so jih pripravili v največji opozicijski stranki, v torek po večurni razpravi ni podprl in DZ danes o njih ne bo glasoval.

NSi: Nedopustno je, da ostanejo sumi koruptivnih dejanj neraziskani 

Po mnenju NSi imamo v Sloveniji vse instrumente za pregon korupcije, kljub temu pa se korupcija še vedno preganja premalo učinkovito in prepočasi. Temu pritrjuje tudi indeks zaznave korupcije Transparency International, ki za Slovenijo v zadnjih letih ne beleži napredka pri pregonu koruptivnih dejanj, je v imenu poslanske skupine NSi izpostavil Janez Žakelj.

Ob tem se je obregnil ob organe pregona. Ti so v prvi vrsti zadolženi za pregon korupcije, vendar so pri svojem delu pogosto neučinkoviti. "Nedopustno je, da ostanejo sumi koruptivnih ravnanj neraziskani, da zadeve zastarajo in da padejo zaradi postopkovnih napak," je izpostavil Žakelj. Kritičen je bil tudi do predsednika vlade Roberta Goloba. Ta se vmešava v delo policije in se izogiba pričanju pred preiskovalno komisijo in pred komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, zato po mnenju NSi ni čudno, da korupcija v Sloveniji cveti.

Za preganjanje korupcije potrebujemo odgovorno politiko, a je očitno tudi, da se do sedaj nobena vlada ni lotila sistematičnega zatiranja korupcije. "Politika raje kaže s prstom eden na drugega, namesto da bi ustvarila pogoje za neodvisno delovanje organov pregona in sodstva, ki so lahko edini učinkoviti pri kaznovanju koruptivnih dejanj," je bil kritičen Žakelj.

Prednik: Socialni demokrati z bojem proti korupciji mislimo resno

Jani Prednik je v predstavitvi stališč poslanske skupine SD izpostavil nakup sporne stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, ki je sicer dodobra zatresla prav stranko SD. Zagotovil je, da Socialni demokrati z bojem proti korupciji mislijo resno, to pa podkrepil tudi z dejstvom, da je zaradi spornega milijonskega nakupa prišlo do odhoda več akterjev, povezanih s stranko.

"Zato je vodstvo stranke napovedalo tudi kolektivni odstop. Pozor, pa ne iz krivdnih razlogov, temveč iz razlogov ohranjanja najvišjih standardov integritete ne glede na ceno, ki jih visoki standardi terjajo, in ne glede na to, v kateri valuti je njihova cena izražena," je poudaril Prednik.

V stranki so po njegovih besedah sprožili tudi "proces", katerega rezultat bodo konkretni predlogi za okrepitev neodvisnosti organov pregona, večja opolnomočenost policije, tožilstva in Komisije za preprečevanje korupcije. V tem kontekstu je izpostavil tudi spremembo zakona o kazenskem postopku, saj se "vse prevečkrat zgodi, da zaradi uspešnih procesnih manevrov obrambe primeri pred sodišči zastarajo," je poudaril Prednik.

Sukićeva spomnila na številne primere koruptivnih praks 

Poslanka Levice Nataša Sukić ne deli optimizma ministrice za pravosodje, ki opravlja tekoče posle, Dominike Švarc Pipan, da je namen stranke SDS pri sklicu današnje izredne seje sistematično in sistemsko zatreti korupcijo. Ob tem je spomnila na številne primere spornih in koruptivnih praks, ki smo jim bili priča v času vlad Janeza Janše.

Med drugim je izpostavila afero glupi davki, nakup spornih medicinskih ventilatorjev in zaščitnih mask v času zadnje Janševe vlade, sporno financiranje medijev v lasti SDS ter še nekatere druge. Tovrstnim praksam je treba porezati krila in narediti konec, je poudarila Sukić. "Nobena korupcija in klientelizem ni opravičljiv, ne glede na politični predznak akterjev," je dodala.

Gibanje Svoboda: Moramo spremeniti vrednostni sistem in zakonodajo 

V Gibanju Svoboda pa ugotavljajo, da moramo v Sloveniji spremeniti vrednostni sistem in zakonodajo, če želimo izkoreniniti korupcijo. V stranki so s tem namenom že "opredelili več pomembnih spornih zakonskih ureditev, ki onemogočajo učinkovit pregon korupcije in korupcijskih kaznivih dejanj. Začeli smo pripravljati in sprejemati ustrezno zakonodajo," je med drugim poudarila Lena Grgurevič.

Opozorila je tudi na številne sporne in koruptivne prakse stranke SDS, ob čemer je med drugim izpostavila afero Patria, glupi davki, Teš 6, nakupe medicinskih ventilatorjev, afero brskanja po bančnih računih, kadrovanja nekompetentnih kadrov in druge.

Mahnič: Premier je nedavno priznal, da imajo v koaliciji krizo zaradi korupcije 

V stranki SDS pa so bili kritični predvsem do ravnanj aktualne vlade in njenega predsednika. Poslanec Žan Mahnič je spomnil, da se je aktualna vlada zavihtela na oblast z obljubami o ničelni toleranci do korupcije, danes pa "lahko iz dneva v dan gledamo, kako se korupcija pod vlado Roberta Goloba bohoti," je izpostavil in dodal, da je tudi premier nedavno med drugim priznal, da imajo v koaliciji krizo zaradi korupcije.

Dokaz o "tej razbohoteni korupciji" je po Mahničevem mnenju tudi sporni nakup stavbe na Litijski cesti, pri katerem se je obregnil tudi ob dejstvo, da premier in ministrica preiskujeta ta sporni posel. "Oprostite, ampak minister, ki ve, kaj se mu dogaja v njegovem resorju, ki je kompetenten, da resor vodi, takšnemu ministru se takšna zgodba ne more narediti," je bil kritičen Mahnič.

Naštel je številne znane očitke o spornih praksah v času aktualne vlade, med drugim lastništvo Goloba v podjetju Star Solar, sporno ravnanje premierja pri poslih v povezavi z družbo Gen-I, netransparenten nakup 13.000 računalnikov za 6,5 milijona evrov, kot tudi očitke premierju glede kadrovanja in vpletanja v delo policije, je našteval Mahnič, ki meni, da je Golobova vlada sinonim za korupcijo.

Andreja Katič
Novice Poleg Katičeve v SD predlagali še druge ministrske kandidate
Švarc Pipan
Novice Odbor DZ za pravosodje zavrnil vsa predlagana priporočila SDS o stanju na področju korupcije

 

 

Ne spreglejte