SiolNET. Novice Slovenija
7,81

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janša: Vrtci in prva triada se odpirajo po vsej državi #video

7,81

termometer

Premier Janez Janša je dejal, da ukrepov sproščanja ne bodo več vezali na regije, vsa država je tako v rdeči fazi, kar pomeni, da bodo šole za prvo triletje in vrtci naslednji teden odprti po vsej Sloveniji. V petek se v celotni državi odpirajo knjižnice, muzeji in galerije, smučišča pa v soboto.

Kot je povedal Janša, so se za tak ukrep odločili, ker se je razlika med epidemiološkimi slikami posameznih regij v zadnjem obdobju zelo zmanjšala. Prav tako se je vsa država bolj približala oranžni kot pa črni fazi. Po njegovih besedah je stanje še vedno resno, saj je Slovenija po številu okužb v zadnjem tednu v Evropi še vedno v vrhu, a so trendi pozitivni.

Kaj je odprto v rdeči fazi

V rdeči fazi, v kateri je trenutno Slovenija, so odprti vrtci in prvo triletje OŠ po programu C, sproščene so nujne laboratorijske vaje za študente, odprti so muzeji, knjižnice, galerije, dovoljene so brezkontaktne športne aktivnosti na prostem, individualna vadba in vadba družin, odprte so avtomehanične in podobne servisne dejavnosti, smučišča in nekatere trgovine.

Smučišča bodo lahko smučarje sprejela od sobote, muzeji v petek

Vlada je v uradnem listu objavila odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Slovenije, ki v skladu z današnjo vladno odločitvijo dovoljuje odprtje smučišč po celotni državi. Odlok bo v veljavo stopil v soboto, kar pomeni, da bodo smučarji ob predložitvi negativnega testa lahko uživali že konec tedna, piše STA.

Vlada je podaljšala veljavnost odloka o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev ter sklenila, da se zaradi izboljšanja epidemioloških razmer v celotni državi odpirajo knjižnice, muzeji in galerije. Spremenjeni odlok začne veljati v petek.

Izpolnjen prvi pogoj za oranžno fazo

Danes je sicer število hospitaliziranih upadlo pod tisoč (979), kar pomeni, da je dosežen že prvi pogoj za oranžno fazo. Za prehod v to mora pod tisoč pasti tudi sedemdnevno povprečje potrjenih koronavirusnih okužb. Po podatkih NIJZ je to v sredo znašalo 1.179.

Vsi ukrepi ostajajo isti, le da ne bo šlo več za sproščanje po regijah, ampak na ravni celotne države. Vsi ukrepi ostajajo isti, le da ne bo šlo več za sproščanje po regijah, ampak na ravni celotne države. Foto: Vlada RS

Epidemiologi: Odprejo naj se vse šole do 5. razreda, ukine naj se omejitev gibanja

Prvi epidemiolog v državi Mario Fafangel je danes dejal, da so zaradi majhnosti države epidemiologi odločevalcem predlagali, da se šole do petega razreda odprejo v vseh regijah. Prav tako so vladi predlagali, da se ukine omejitev gibanja med občinami in med regijami. To je utemeljil s tem, da je Slovenija majhna država in majhna nihanja v številu primerov na Koroškem lahko pomenijo ogromna nihanja v vladnem semaforju.

Janša je dejal, da bo vlada o predlogih epidemiologov odločala naslednji teden. Več v spodnjem posnetku:

Janša pravi, da "si ne želimo najdaljše epidemije v Evropi". Kot je še povedal, se mu zdi pomembno, da vlada kljub vsem pritiskom, ki se pojavljajo, ne odstopa od načrta sproščanja, ki ga je sprejela, in da pri načrtu vztraja, kar pripomore k predvidljivosti in jasnosti.

Glede očitkov na račun hitrih testiranj, predvsem zaradi zadnjih zapletov z več lažno pozitivnimi testi med šolniki, je dejal, da so se zavedali, da podatki s hitrih testiranj niso v celoti relevantni, a da zaradi teh primerov ni prišlo do nobenega drugačnega ukrepanja vlade, kot bi prišlo sicer.

Predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin pa je pristavil, da se v zadnjem času poskuša diskreditirati hitro testiranje. "Ampak le ti lahko bistveno zamejijo širjenje virusa," je še dodal.

Preberite še:

Mario Fafangel Novice Epidemiologi vladi predlagajo, da odpravi omejitve gibanja med občinami #video pes vohljač Novice Psi v 94 odstotkih primerov odkrili novi koronavirus Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19 Novice V sredo potrdili 1.516 novih okužb #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 22
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin