SiolNET. Novice Svet
0,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Psi v 94 odstotkih primerov odkrili novi koronavirus

0,34

termometer

pes vohljač
Foto: LSHTM

Psi, ki so jih na fakulteti za veterino v Hannovru v Nemčiji izurili za odkrivanje novega koronavirusa, so se pri tem izkazali za uspešne v kar 94 odstotkih primerov. Posebej izurjeni psi, ki virus zavohajo, sicer tovrstno delo že opravljajo na nekaterih letališčih in drugih prizoriščih na različnih koncih sveta.

Psi so izurjeni tako, da prepoznajo poseben vonj, ki ga oddajajo celice v okuženih ljudeh, je pojasnila veterinarka Esther Schalke na šoli nemške vojske za službene pse, ki je v raziskavi sodelovala s hannovrsko fakulteto, poroča STA.

Kot so ugotovili, so se ti psi izkazali za izjemno učinkovite. Po besedah Holgerja Volka, vodje pristojne klinike na fakulteti, so psi zaznali virus v 94 odstotkih pri več kot tisoč primerih.

"Psi lahko resnično zavohajo ljudi z okužbo in brez okužbe, pa tudi tako tiste s simptomi kot tiste brez," je po poročanju nemškega portala Deutsche Welle dejal Volk.

pes vohljač, nemška vojska Digisvet Ni prispodoba – naučeni psi res lahko izvohajo okužene s koronavirusom

Premier zvezne dežele Spodnja Saška Stephan Weil je nad ugotovitvami raziskave navdušen, je pa pozval k dodatnim testiranjem, preden bi pse dejansko poslali na delo med ljudi.

Tovrstne pse sicer za odkrivanje okuženih že uporabljajo na letališčih v Helsinkih, Santiagu de Chile in Dubaju. Z njimi so si na primer pomagali tudi pri odkrivanju morebitnih okužb med obiskovalci tekem košarkarske ekipe Miami Heat, pisanje Deutsche Welle še povzema STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin