SiolNET. Novice Slovenija
7,14

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ključni dogodki

 • 13:40

  34 prekrškovnih sankcij

V sredo potrdili 1.516 novih okužb #video

7,14

termometer

V sredo so v Sloveniji potrdili skupno 1.516 novih okužb z novim koronavirusom, kažejo podatki Covid-19 Sledilnika. Opravljenih je bilo 4.958 PCR-testov, s katerimi so potrdili 1.144 novih okužb, in 8.639 hitrih testov, s katerimi so potrdili 372 okužb. Umrlo je še 23 covidnih bolnikov, skupaj že 3.448.  

Delež pozitivnih PCR-testov je znašal 23,1 odstotka, pri hitrih testih pa je bilo pozitivnih 4,3 odstotka testiranih. Število aktivno okuženih se je zmanjšalo in zdaj znaša 17.618. 

V bolnišnicah se zdravi 1.106 covidnih bolnikov (38 manj kot včeraj zjutraj), intenzivno terapijo jih potrebuje 171 (en manj kot včeraj). Včeraj je bilo v bolnišnice sprejetih 76 oseb, odpuščenih pa je bilo 91 oseb.

Pet regij v črni fazi

Goriška, obalno-kraška, jugovzhodna, posavska in zasavka regija so po trenutni epidemiološki sliki v črni fazi, je povedala govornica za covid Maja Bratuša

zameljevid

Nekaj več okužb kot pred tednom dni

Včeraj so pri nas potrdili 61 okužb več kot v sredo pred tednom dni (1.455). V zadnjih dneh se je umirjanje epidemije upočasnilo oziroma zaustavilo. 

V dveh regijah se ukrepi zaostrujejo

Zaradi poslabšanja epidemioloških razmer je vlada sprejela odločitev, da zaostri ukrepe v obalno-kraški in zasavski regiji, ki sta prešli iz rdeče v črno fazo. Tu se s prihodnjim tednom zapirajo galerije, muzeji, knjižnice pa bodo prešle na brezstično izposojo.

Prav tako se zapirajo specializirane prodajalne z otroškim programom, vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice ter delavnice za popravilo koles, ki so odprte v preostalih sedmih statističnih regijah. V črni fazi so poleg omenjenih dveh regij še jugovzhodna, goriška in posavska regija. 

 

Live
 • Messenger
 • Messenger
Komentiraj Komentarji
 • 13:40 28.01.2021

  34 prekrškovnih sankcij

  Zdravstveni inšpektorat je minuli teden z drugimi inšpekcijskimi organi opravil 3740 nadzorov ukrepov za obvladovanje epidemije, izrekel je 34 prekrškovnih sankcij. Policija je med 19. in 25. januarjem uvedla 473 prekrškovnih postopkov. Na zdravstvenem inšpektoratu in policiji pa ob ponovnem odprtju šol in vrtcev opažajo druženje skupin staršev.         

  Zdravstveni inšpektorat je poleg tega izrekel 335 opozoril po zakonu o prekrških in 126 upravnih ukrepov, so zapisali v sporočilu po sredini seji vlade. Podatke je na današnji novinarski predstavila Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata, ki je ob tem navedla še, da so na področju gostinstva opravili 149 nadzorov, izrekli pa pet prekrškovnih sankcij in devet opozoril. Na področju drugih storitvenih dejavnosti so ob 387 nadzorih izrekli štiri prekrškovne sankcije, 22 opozoril in dve prepovedi dejavnosti. Na zunanjih javnih površinah so opravili 316 nadzorov in izrekli 30 opozoril, v večstanovanjskih stavbah pa opravili 195 nadzorov in izrekli 16 opozoril.

  Potza je glede izvajanja nadzora cepljenja proti covidu-19 pojasnila, da je zdravstveni inšpektorat med 20. in 22. januarjem začel nadzor na dodatnih 52 cepilnih mestih, kjer so pridobivali podatke o številu zaprošenih odmerkov cepiva, prejetih odmerkov in izvedenih cepljenj ter strukturi cepljenih oseb in vnosu opravljenih cepljenj v elektronski register.

  Pri 51 izvajalcih je po besedah Potze cepljenje potekalo v skladu z nacionalno strategijo, v Zdravstvenem domu Nova Gorica pa so cepili tudi osebe, ki niso v prednostnih skupinah strategije, tudi sorodnike in prijatelje. Izdali so jim ureditveno odločbo, s katero so jim naložili odpravo nepravilnosti, globe pa zaenkrat niso izrekli, je dejala Potza.

  Skupno so sicer inšpektorji pri nadzoru cepljenja po njenih navedbah izdali sedem ureditvenih odločb, poleg novogoriškega zdravstvenega doma še zdravstvenim domovom Domžale, Velenje in Grosuplje ter bolnišnicam v Novi Gorici, Novem mestu in Jesenicah.

  Inšpektorji so bili po besedah Potze tudi obveščeni, da pred šolami in vrtci po odprtju pogosto prihaja do druženja skupin staršev oz. skrbnikov. "Potreba po druženju in izmenjavi informacij po dolgotrajni odsotnosti je razumljiva, kljub temu pa naj spomnimo na veljavne omejitve, ki zbiranja ne dopuščajo," je dejala Potza in pozvala k spoštovanju ukrepov.

  Tudi namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je pozval k spoštovanju ukrepov in omenil, da so v zadnjem tednu dni pogosto opazili, da se ne uporabljajo maske pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih pred šolami oziroma prostorih, ko ni mogoče zagotoviti medsebojne razdalje najmanj dva metra.

  Poročilo o ukrepih policije za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, ki ga je vlada prav tako obravnavala v sredo, sicer kaže, da je policija od 19. do 25. januarja prejela 73 prijav o kršitvah odloka, lastnih ugotovitev o kršitvah je bilo 1043. Izrekla je 693 opozoril ali ukazov po zakonu o nalogah in pooblastilih policije ali zakonu o nalezljivih boleznih, uvedla pa je 473 prekrškovnih postopkov.

  Pečjak je danes predstavil tudi podatke o nadzorih v obdobju od 21. do 27. januarja - v povprečju so opravili 2250 nadzorov dnevno, in sicer skupaj na 15.573 krajih. Izrekli so 1315 ukrepov, od tega 757 opozoril, izdali pa 521 plačilnih nalogov ter hitrih postopkov. V večini primerov gre za kršitve pogojev prehajanja meja ali omejitev gibanja in združevanja ter tudi nošenje mask, na območju Ljubljane pa se več primerov nanaša na neprijavljen protestni shod proti rušenju stavb Roga, je pojasnil Pečjak.

  V primerjavi s tednom dni prej so policisti po njegovih navedbah izvedli za 1,8 odstotka manj nadzorov in sprejeli za okoli 28 odstotkov manj klicev občanov. Pri tem so izrekli za 5,5 odstotka več ukrepov, število opozoril se je zmanjšalo za 16 odstotkov, število glob pa se je povečalo za 56 odstotkov.

  Na meji so policisti od 21. do 27. januarja izdali 6818 potrdil o napotitvi v karanteno na domu, kar je za slabih 60 odstotkov več kot v tednu prej. Največ potrdil so izdali na meji s Hrvaško, in sicer na cestnih in železniških prehodih skupaj 6287. Osebe, ki so jih napotili v karanteno, so sicer prihajale iz 39 različnih držav, največ pa jih je bilo iz Bosne in Hercegovine, in sicer 4297, je še predstavil Pečjak. (STA)

  Preveri več

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin