Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 5. 2013,
12.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša SDS Franc Bogovič Zoran Janković

Torek, 7. 5. 2013, 12.43

8 let

Janša o višanju davkov: Kot bi z bencinom gasili požar (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik SDS Janez Janša se je na Twitterju odzval na morebitne ukrepe vlade za izhod iz krize. Kot je zapisal, je zviševanje in uvajanje splošnih davkov namesto nižanja stroškov napačna smer.

Po včerajšnjem razširjenem vrhu koalicije so vsaj okvirno znani ukrepi vlade, ki naj bi Sloveniji omogočili izhod iz krize. V javnost je prišla novica, da vlada želi več denarja v proračun tudi z dvigi nekaterih davkov. Predsednik SDS Janez Janša se je odzval na Twitterju: "Zviševanje in uvajanje novih davkov namesto znižanja stroškov je napačna smer. Kot da bi z bencinom gasili požar."

Andrej Vizjak je medtem v DZ povedal, da predlogov še ne more podrobno komentirati, saj jih v opoziciji uradno še nimajo na mizi. Po tem, kar je slišal in bral, pa je tudi on prepričan, da je pot napačna. Predlagani okrepi v osnutku programa stabilnosti so po njegovih besedah neuravnoteženi. Predlog govori bistveno več o novih davkih in obremenitvah gospodarstva in državljanov, kot o zniževanju neproduktivnih odhodkov in racionalizaciji javnega sektorja, je prepričan Vizjak.

Gospodarstvo bo takšne ukrepe po Vizjakovem prepričanju gotovo zelo negativno občutilo. Slovenija, tako nekdanji minister, potrebuje okrevanje, gospodarsko rast, in ukrepe, ki bodo dvignili povpraševanje, predlogi pa gredo prav v nasprotno smer zadušitve gospodarske dejavnosti in povpraševanja. Opozicija bo vlado na to tudi opozorila, je dejal poslanec SDS, ki verjame, da tudi EU te neuravnoteženosti ne bo spregledala.

Janković nasprotuje dvigu znižane stopnje DDV Ljubljanski župan Zoran Janković je naklonjen dvigu splošne stopnje DDV, nasprotuje pa dvigu znižane stopnje DDV. Med prioritetnimi ukrepi za izhod iz krize izpostavlja pomen delovnih mest, nasprotuje pa vnosu fiskalnega pravila v ustavo. Na današnjem pogovoru z novinarji je Janković tudi zatrdil, da premierka Alenka Bratušek "suvereno vodi vlado".

Ljubljanski župan Janković se je med drugim dotaknil političnega in gospodarskega položaja v državi. Priznal je, da vseh ukrepov, predvidenih v osnutkih programa stabilnosti, še ne pozna, je pa poudaril, pa nasprotuje dvigu znižane stopnje davka na dodano vrednost.

Izpostavil pomen reševanja perspektivnih podjetij in sanacije bank Izpostavil je tudi pomen reševanja perspektivnih podjetij in sanacije bank. Glede prodaje podjetij v državni lasti pa Janković meni, da bo eno moralo biti prodano, a transparentno in tistemu, ki bo zanj ponudil največ. Ob tem je tudi zanikal namige njegovem sodelovanju pri kadrovanju v Slovenski odškodninski družbi.

Na vprašanje o bojazni pred prihodom evropske trojke je odvrnil, da je vprašljivo, kaj bi trojka sploh lahko rešila. Spomnil je na nemire v Grčiji in poudaril, da so tudi takšni dogodki lahko nevarni za mir v EU. Meni, da bo aktualna oblika kapitalizma tudi sicer "doživela svoj konec", kot rešitev za izhod iz krize pa je Janković večkrat izpostavil nova delovna mesta.

Bogovič: Najprej je prišel na vrsto najbolj lahkoten ukrep "Žal je najprej prišel na vrsto najbolj lahkoten ukrep, tisti z nižjimi prejemki pa bi ceno tega ukrepa po njegovem mnenju bolj plačali," je predsednik SLS Franc Bogovič dejal glede predloga za dvig davka na dodano vrednost (DDV). Izkušnje drugih držav po njegovem mnenju tudi kažejo, da je neto izplen tega ukrepa bistveno manjši, kot pa je videti na prvi pogled. Bogovič je prepričan, da ukrepi, ki jih pripravlja vlada, uničujejo slovensko gospodarstvo, slovenskega delavca, obrtnika, podjetnika in kmeta, torej tiste, ki so v preteklosti že plačali najvišjo ceno te krize. Premalo se dotaknejo tistih, ki so v teh časih povečevali porabo, to je javni sektor, je dejal v izjavi medijem v DZ.

Prepričan je, da je program vlade povsem neuravnotežen - zaenkrat vidimo samo to, kar namerava vlada storiti na prihodkovni strani. Dvig DDV je po njegovem mnenju eden zadnjih možnih ukrepov in ne prvi.

NSi dviga DDV ne podpira Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je v izjavi medijem v DZ dejal, da je njihova poslanska skupina uradno dobila vabilo premierke Alenke Bratušek, ki naj bi jim jutri ob 15.30 predstavila protikrizne ukrepe. Glede tega, kar je zasledil v medijih, pa je dejal, da v NSi dviga DDV ne podpirajo.

Podrobnosti načrtovanega kriznega davka na dohodke fizičnih oseb ne pozna, zato ga ni mogel podrobneje komentirati, glede davka na nepremičnine pa si želi, da uvajanje tega davka ne bi povzročilo cel kup težav in administracije.

Braniselj: Krizni davek na plače mogoče še najbolj pravičen in pošten Vodja poslanske skupine DL Rihard Braniselj pa je medijem v DZ povedal, da "davki vsekakor niso nekaj, na kar bi DL pristala kar tako na hitro, ampak zgolj v skrajni sili". Predvsem DDV se jim zdi zelo problematičen, saj da ne bo pripomogel k oživitvi gospodarstva in ustvarjanju novih delovnih mest. Krizni davek na plače se mu zdi od vseh mogoče še najbolj pravičen in pošten.

Han: Težko je govoriti o pravičnosti, če se dvigujejo davki Vodja poslancev SD Matjaž Han je v izjavi medijem v DZ ocenil, da se mu zdi krizni davek na plače bolj pravičen kot dvig DDV, če je že treba dvigniti kak davek. Je pa, kot pravi, težko govoriti o pravičnosti, če se dvigujejo davki. Han se sicer zaveda, da brez gospodarske rasti in novih delovnih mest ne bo šlo. Samo varčevanje ni rešitev, je dejal.

Tudi DeSUS ne podpira dviga znižane stopnje DDV Stranka DeSUS ne podpira predloga, da bi se zvišala znižana stopnja DDV, strinja pa se z zvišanjem osnovne stopnje DDV, je po izredni seji izvršnega odbora stranke povedal predsednik DeSUS Karl Erjavec. Krizni davek se jim zdi pravična rešitev.

Ne spreglejte