Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 8. 2015,
8.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Patria zastaranje

Ponedeljek, 10. 8. 2015, 8.56

8 let

Janša na Twiterju: To pa je pravna država!!! Niti tega sodniki ne vedo, kdaj kak postopek zastara.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tako se je na dejstvo, da sodišče še ni odločilo, kdaj zadeva Patria zastara, na Twiterju odzval predsednik SDS Janez Janša. Današnji dan nekateri omenjajo kot rok za zastaranje v zadevi Patria.

Potem ko je ustavno sodišče aprila razveljavilo obsodilne sodbe Janeza Janše, Toneta Krkoviča in Ivana Črnkoviča v zadevi Patria, mora okrajna sodnica Tanja Lombar Jenko najprej sprejeti odločitev o tem, ali bo zadeva Patria zastarala. Lombar Jenkova je spis v reševanje dobila po tem, ko je ustavno sodišče sodbo nižjih sodišč razveljavilo in jo vrnilo v ponovno presojo na okrajno sodišče. Sodnica lahko obtožni predlog v zadevi Patria tudi zavrže.

Različni zastaralni roki Ker naj bi bilo očitano dejanje storjeno v obdobju, ko je veljal še stari kazenski zakonik, torej leta 2005, bi moralo sodišče upoštevati stari kazenski zakonik, ki določa, da zadeva zastara po desetih letih, torej v teh dneh. Če bo zadeva zastarala letos, bo to za obdolžene v različnih obdobjih, saj naj bi tudi po obtožnem predlogu kazniva dejanja storili časovno različno. Janši bi zadeva zastarala med današnjim dnem in 22. avgustom, ko naj bi v tem času pred desetimi leti od Jožeta Zagožna za SDS sprejel obljubo plačila provizije od posla z osemkolesniki.

Črnkovič naj bi kazniva dejanja storil 3. septembra, ko naj bi Zagožnu, Tonetu Krkoviču in za stranko SDS obljubil delež dobička, ki bi ga njegovo podjetje Rotis ustvarilo v poslu z oklepniki.

Krkovič pa naj bi kaznivo dejanje storil neugotovljenega dne po 3. septembru, ko naj bi bil seznanjen in s tem sprejel obljubo o deležu dobička Rotisa.

Novi zakon, ki je začel veljati novembra 2008, pa določa, da zastaralni rok začne teči dve leti po pravnomočnosti sodbe, tako da bi primer zastaral aprila 2017.

Ne spreglejte