Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 9. 2020,
12.36

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

122

Natisni članek

merjenje temperature informacijski pooblaščenec Mojca Prelesnik Janez Janša Janez Janša

Torek, 29. 9. 2020, 12.36

3 leta, 6 mesecev

Janša ostro nad Prelesnikovo zaradi merjenja temperature

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

122

Janez Janša in Mojca Prelesnik | Predsednik vlade Janez Janša je na Twitterju kritiziral informacijsko pooblaščenko Mojco Prelesnik. | Foto STA

Predsednik vlade Janez Janša je na Twitterju kritiziral informacijsko pooblaščenko Mojco Prelesnik.

Foto: STA

Premier Janez Janša je na družbenem omrežju Twitter kritiziral informacijsko pooblaščenko Mojco Prelesnik. Ta je opozorila, da glede na veljavne predpise merjenje telesne temperature zaradi zajezitve okužb z novim koronavirusom nikakor ni nujen in smiseln ukrep vedno in povsod, sploh ker lahko vodi v nezakonito zbiranje osebnih podatkov. Janša je na Twitterju poudaril, da gre za popolnoma napačno in skrajno škodljivo mnenje Prelesnikove, ki je zrelo za kazensko in odškodninsko odgovornost.

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je danes poudarila, da se v javnosti širijo napačne in zavajajoče informacije ter ponudbe glede uvedbe merjenja temperature zaposlenih, obiskovalcev in drugih, kar po njenih besedah povzroča stisko delodajalcev in drugih predstojnikov, ko odločajo o tem, ali je merjenje temperature resnično potrebno in nujno ter v katerih primerih.

Janez Janša
Novice Janša: Razmere so obvladljive, dodatnih ukrepov za zdaj ne bo

Janša: Zrelo za kazensko in odškodninsko odgovornost

"Merjenje temperature nikakor ni nujen in smiseln ukrep vedno in povsod. Gre za ukrep, ki ob neustreznem izvajanju lahko vodi v množično in nezakonito zbiranje osebnih podatkov, zato posplošenja in odločanje o uvedbi merjenja brez konkretnih utemeljitev in upoštevanja vseh mogočih drugih milejših ukrepov niso na mestu," je danes opozorila Prelesnikova in dodala, da je merjenje temperature mogoče izvesti brez trajne obdelave osebnih podatkov, kar da je bolj prijazno do posameznikove zasebnosti.

Na njene navedbe, da vsesplošno merjenje temperature ni niti obvezno niti smiselno povsod, se je na družbenem omrežju Twitter že odzval predsednik vlade Janez Janša. "Popolnoma napačno, nestrokovno in skrajno škodljivo. Zrelo za kazensko in odškodninsko odgovornost," je besede Prelesnikove komentiral Janša.

Prelesnikova: Delodajalec nima pravne podlage za obdelavo zdravstvenih podatkov

Prelesnikova je danes med drugim vnovič opozorila, da za obvezno in vsesplošno merjenje temperature na način, da pride do obdelave osebnih podatkov, ni ustrezne pravne podlage. Delodajalci ali druge organizacije, ki niso izvajalci zdravstvene dejavnosti, glede na določbe veljavne delovnopravne in druge zakonodaje, v običajnih razmerah niso upravičeni do obdelave zdravstvenih podatkov zaposlenih, otrok ali drugih ljudi, med katere sodijo tudi podatki o telesni temperaturi, je dejala Prelesnikova.

Prelesnikova je danes vnovič opozorila, da za obvezno in vsesplošno merjenje temperature na način, da pride do obdelave osebnih podatkov, ni ustrezne pravne podlage. | Foto: STA , Prelesnikova je danes vnovič opozorila, da za obvezno in vsesplošno merjenje temperature na način, da pride do obdelave osebnih podatkov, ni ustrezne pravne podlage. Foto: STA ,

"Za vsako takšno obdelavo mora namreč imeti delodajalec ali druga organizacija pravno podlago, veljajo pa tudi vse druge določbe splošne uredbe o varstvu podatkov," je pojasnila Prelesnikova in dodala, da mora o potrebnosti in smiselnosti tega ukrepa vedno presojati medicinska stroka, ki mora pri presoji upoštevati veljavne predpise in zasledovati načelo sorazmernosti.

Ukrepa po besedah Prelesnikove torej ne bi smeli odrejati, če je mogoče primerljiv učinek doseči z milejšimi ukrepi, na primer s podpisom izjave. "Če se na ravni posameznih organizacij tak ukrep opredeli kot nujen, potreben in učinkovit, potem ga je treba izvajati na način, ki najmanj posega v telo in zasebnost posameznika in brez prekomerne obdelave osebnih podatkov," je dodala informacijska pooblaščenka.

Ne spreglejte