Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 12. 2020,
13.43

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

143

Natisni članek

vlada DeSUS Karl Erjavec Janez Janša Janez Janša

Četrtek, 17. 12. 2020, 13.43

3 leta, 4 mesece

Janša kritičen do Gantarja: Ukvarja se z rušenjem vlade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

143

Janez Janša | Premier Janez Janša si želi, da bi se zdravstveni minister Tomaž Gantar posvetil pripravam na cepljenje proti covid-19, "ne pa da se ukvarja z rušenjem vlade". | Foto STA

Premier Janez Janša si želi, da bi se zdravstveni minister Tomaž Gantar posvetil pripravam na cepljenje proti covid-19, "ne pa da se ukvarja z rušenjem vlade".

Foto: STA

Premier Janez Janša si želi, da bi se minister za zdravje Tomaž Gantar posvetil pripravam na cepljenje proti covid-19, "ne pa da se ukvarja z rušenjem vlade". Pri cepljenju gre namreč za zahtevno logistično operacijo in najbolj zahteven del spopada z epidemijo, zato politična nestabilnost ne bo koristila nikomur, je prepričan predsednik vlade. "Kakršnakoli izključevalna politika je v tem času katastrofa za ljudi," je še poudaril Janša.

Cepivo proti koronavirusu, ki ga bo zagotovila EU, je po besedah premierja Janeza Janše velika stvar, "luč na koncu tunela". Žal pa je to zahtevna logistična operacija in vsi bi si želeli, da politične turbulence ne vplivajo na to in da bo ta uspešno izpeljana, je ob robu slovesnosti ob 30. obletnici prvega javnega postroja brigade Moris v Kočevski Reki dejal Janša.

Zato bi si predsednik vlade želel, da bi minister, ki je za to pristojen, svoj čas posvetil temu, da bomo na ta veliki korak pripravljeni, ne pa da se ukvarja z rušenjem vlade. "Tudi številne druge stvari morajo teči, ne glede na to, ali je neki stranki bolj všeč ena ali druga barva," je dodal Janša.

Karl Erjavec
Novice Svet stranke DeSUS potrdil izstop iz koalicije. Za mandatarja podpira Erjavca. #video

Janša na Twitterju: Kadri DeSUS-a naj se odločijo, ali so v koaliciji ali v opoziciji

Premier Janša se je zvečer oglasil tudi na družbenem omrežju Twitter. Na zadnje dogodke v zvezi z izstopom stranke DeSUS iz koalicije je zapisal, da je težko sodelovati z nekom, ki se ne drži lastnega statuta. Ob zapisu je prilepil zapis statuta stranke DeSUS, kjer je zapisano, da morajo njihovi ministri v primeru izstopa stranke iz koalicije odstopiti, sicer jim preneha članstvo v stranki.

Zapis je posledica izjave Erjavca, ki je dejal, da je usoda ministrov DeSUS-a v rokah premierja.

Janša: Če bo kdo majal to vlado, bodo pred nami kmalu predčasne volitve

Po njegovi oceni v tej sestavi državnega zbora bolj stabilne vlade od trenutne ni mogoče sestaviti. "Če bo kdo majal to strukturo, bodo nove predčasne volitve slej kot prej pred nami," je poskuse oblikovanja nove vlade komentiral Janša. Predvolilna kampanja ali tedni politične nestabilnosti v času, ko pričakujemo najbolj zahteven del spopada z epidemijo, pa nikomur ne koristijo, je poudaril premier.

"Če bo kdo majal to strukturo, bodo nove predčasne volitve slej kot prej pred nami," je ocenil Janša. | Foto: Bojan Puhek "Če bo kdo majal to strukturo, bodo nove predčasne volitve slej kot prej pred nami," je ocenil Janša. Foto: Bojan Puhek

Po njegovih besedah so štiri koalicijske stranke oblikovale aktualno vlado v želji, da bi "preprečile ravno to, s čimer zdaj nekateri grozijo, se pravi politični spopad sredi izjemno zahtevnega časa". V aktualni vladi po njegovih besedah sodelujejo programsko različne stranke, ki pa so, "kljub temu da različno mislimo o preteklosti, sposobne sodelovati glede izzivov sedanjosti in prihodnosti". Kakršnakoli izključevalna politika pa je v tem času katastrofa za ljudi, je še poudaril Janša.

Glede cepljenja proti covid-19 je še opozoril, da gre za velik zalogaj, ki ga bodo izvedli nekje do začetka poletja. Preden bo cepivo začelo delovati, namreč potrebujemo precepljenost do 70 odstotkov prebivalstva. Do takrat bo potrebno po njegovih besedah kombinirati pametno uporabo cepiva pri najbolj rizičnih skupinah z veljavnostjo nekaterih omejevalnih ukrepov, poroča STA.

Gantar: Minister bom, dokler bo takšna odločitev predsednika vlade

Minister za zdravje Tomaž Gantar ocenjuje, da je odločitev sveta DeSUS za izstop iz vladne koalicije logična glede na dogajanje na političnem področju. Sam bo minister, dokler bo premier ocenjeval, da lahko še kaj naredi oz. dokler ne bo druge rešitve. Situacija je tako resna, da resor ne sme ostati brez nekoga, ki bo to delo delal naprej, pravi.

Na besede predsednika vlade Janeza Janše, da si želi, da bi se minister Gantar posvetil pripravam na cepljenje proti covidu-19, ne pa da se ukvarja z rušenjem vlade, Gantar odgovarja, da je sam in njegova ekipa v teh mesecih vložila v tej epidemiji toliko dela, da se mu takšnih izjav ne zdi smiselno niti komentirati, "ker niso na mestu".

Bojana Beović
Novice Beovićeva: Kot razumem, nisem več vodja skupine za boj proti koronavirusu
Ne spreglejte