Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 3. 2013,
6.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

vlada Alenka Bratušek Planet TV

Četrtek, 21. 3. 2013, 6.40

8 let

Janša je poklical Jankovića in mu čestital, da je po enem letu le sestavil vlado (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednica vlade Alenka Bratušek je že prevzela večino poslov od svojega predhodnika Janeza Janše. Janša je v izjavi za javnost ocenil, da je z mandatom, ki ga je končal, zadovoljen.

Janez Janša je na primopredaji dejal, da je s preteklim letom zadovoljen, in poudaril, da je njegova vlada izvedla nekatere reforme v soglasju s socialnimi partnerji, za katere niso računali, da jih bodo lahko. Še posebej je izpostavil znižanje proračunskega primanjkljaja in izboljšanje javnofinančnega položaja ter sprejetje zakonov o slabi banki in upravljanju državnega premoženja, kot večje dosežke svoje vlade pa je omenil tudi uskladitev memoranduma arbitražnega sporazuma in rešitev vprašanja, ki je oviralo pristopno pogodbo Hrvaške z EU-jem. Bratuškovi je čestital za zaupnico in izglasovano vlado, povedal pa je tudi, da je poklical Zorana Jankovića in mu čestital za vlado, ki mu je ni uspelo sestaviti pred letom dni. "Dejal mi je, da imam smisel za humor," je povedal.

Predsednica vlade Alenka Bratušek je poudarila, da njeno vlado zanima prihodnost in da želi, da ključne strukturne projekte podpre tudi opozicija. "Zavedamo pa se, da samo z menjavo ekipe ni še nič rešeno," je povedala Bratuškova ter dodala, da je novoizvoljena vlada mlada in da je to glede na stanje ugleda politike v Sloveniji lahko tudi velika prednost.

Bratuškova verjame, da bo lahko ekipo vodila po poti pozitivnih sprememb in napredka Prva seja nove vlade bo opoldne. Državni zbor je enajsto slovensko vlado z 52 glasovi za in 35 proti izvolil v sredo zvečer. Po izvolitvi ministrske ekipe je Bratuškova dejala, da verjame, da bo lahko ekipo vodila po poti pozitivnih sprememb in napredka. Ob tem je izrazila upanje, da ji bo Janša ob primopredaji poslov v konkretnih številkah podal stanje glede finančne situacije oziroma državnega proračuna.

Pahor se je Janši zahvalil za sodelovanje in nekatere dosežke njegove vlade Predsednik republike Borut Pahor je na poslovilni obisk sprejel dosedanjega predsednika vlade Janeza Janšo ter se mu zahvalil za sodelovanje in nekatere pomembne dosežke njegove vlade v domači in zunanji politiki, so sporočili iz urada predsednika republike. Pahor se je Janši kot voditelju največje opozicijske stranke priporočil za sodelovanje glede tistih vprašanj, ki terjajo širše politično soglasje. Podrobneje mu je predstavil tudi zamisel projekta Slovenija 2030 in "pomen čim večjega angažiranja vseh razpoložljivih slovenskih intelektualnih in drugih potencialov za oblikovanje nove vizije prihodnosti".

V ponedeljek bo predsednik republike sprejel tudi novoizvoljeno vlado na čelu s predsednico Alenko Bratušek in njenimi najožjimi sodelavci, so v sporočilu za javnost še zapisali v uradu predsednika republike.

Bratuškovi čestitke tudi iz cerkvenih krogov Novi predsednici vlade so ob imenovanju za premierko in imenovanju nove vlade čestitali tudi iz cerkvenih krogov. Ob tem je ljubljanski nadškof Anton Stres poudaril, da slovenska Katoliška cerkev pričakuje, da se bo nova vlada zavzela tudi za okrepljeno sodelovanje s cerkvami in verskimi skupnostmi v skupno dobro vseh. Ljubljanski nadškof je izrazil pričakovanje, da bo nova vlada v svojem odnosu do Cerkve ter drugih verskih skupnosti spoštovala obstoječo zakonodajo "v duhu" zadnjih odločb ustavnega sodišča, ki da podpirajo kooperativni model odnosov med državo in verskimi skupnostmi.

"Glede na to, da je po eni strani v zadnjem času opazen zaskrbljujoči razmah sovražnega govora do Cerkve, po drugi strani pa v Evropi poteka razprava o tem, kako preprečevati nestrpnost in kristjanofobijo, pričakujemo, da se bo tudi naša vlada dejavno vključila v ta prizadevanja," je poudaril Stres in dodal, da je slovenska Cerkev pripravljena po svojim močeh pomagati pri premagovanju sedanjih težav.

V imenu Evangeličanske cerkve v Sloveniji je Bratuškovi ob izvolitvi za predsednico vlade čestital tudi škof Geza Erniša. "Vam in vaši ministrski ekipi želim veliko uspeha pri odgovornem delu, za katero sem prepričan, da bo zastavljeno tako, da bo služilo vsesplošnemu materialnemu in duhovnemu napredku ter blagostanju državljanov Slovenije," je v čestitki Bratuškovi zapisal Erniša.

Ne spreglejte