Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 12. 2020,
13.57

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,91

77

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus ukrepi cepivo Janez Janša Janez Janša

Petek, 11. 12. 2020, 13.57

3 leta, 4 mesece

Janša: Edina možnost je sproščanje ukrepov v določenih regijah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,91

77

Janez Janša | Premier Janez Janša je pojasnil, da Slovenija ne bo ustavljala industrije. | Foto STA

Premier Janez Janša je pojasnil, da Slovenija ne bo ustavljala industrije.

Foto: STA

Predsednik vlade Janez Janša je danes v Bruslju pred sobotnimi pogovori s predstavniki gospodarstva in zdravstva glede koronskih ukrepov poudaril, da Slovenija industrije ne bo ustavljala. Poudaril je tudi, da se bodo držali načrta v petih stopnjah, pri čemer je edina niša za manevrski prostor možnost sproščanja v posameznih statističnih regijah.

Če bodo koraki sproščanja sprejeti v prihodnjih dneh, bodo ti omejeni na regije, kjer je okužb manj in so trendi padajoči, ni pa mogoče vnaprej ničesar reči, je na virtualni novinarski konferenci po dvodnevnem vrhu EU v Bruslju dejal premier Janez Janša. "Z veliko verjetnostjo lahko napovem, da industrije, kot so bili nekateri predlogi, Slovenija ne bo ustavljala," je poudaril predsednik vlade.

Robert Polnar
Novice Polnar proti Erjavcu: Če se to ne bo končalo, gremo po svoje #video

Janša: Ne bomo ustavljali industrije

Po njegovih besedah bodo poostrili nadzor nad upoštevanjem ukrepov pri gospodarskih subjektih, kjer je bilo ugotovljenih več okužb ali se nakazujejo nevarni trendi. To je utemeljil z dejstvom, da ima Slovenija izvozno gospodarstvo in da zelo veliko slovenskih podjetij sodeluje v večji proizvodni verigi, v kateri pogodb ni mogoče začasno prekiniti: "Če jih prekineš, jih prekineš za stalno."

To je po njegovih besedah tudi eden glavnih razlogov za tehtanje. Ob tem je poudaril, da v Evropi ni nobene države, ki bi se odločila za zaustavitev industrijske proizvodnje ali celotnega gospodarstva. Nekatere so se za to odločile spomladi, kar pa po njegovih besedah ni bistveno vplivalo na zajezitev okužb, poroča STA.

Po navedbah Janše bo prvo cepivo proti covid-19 v EU na voljo najpozneje do 27. decembra. | Foto: Bojan Puhek Po navedbah Janše bo prvo cepivo proti covid-19 v EU na voljo najpozneje do 27. decembra. Foto: Bojan Puhek

Opozoril je, da je treba najprej počakati na današnje podatke po regijah, saj so nadaljnji koraki odvisni od tega in od morebitnih dodatnih rezerv zmogljivosti v bolnišnicah, pri čemer pa se Janša boji, da ne bo velikih prijetnih presenečenj. Če bi imela Slovenija v rezervi deset tisoč postelj, bi lahko tvegali nekaj več okužb čez praznike, dokler so rezerve takšne, kot so, pa bi bilo to igranje z življenji, je opozoril predsednik vlade.

Voditelji držav članic EU so si v četrtek v Bruslju izmenjali izkušnje glede pandemije. Slika je optimistična, ker zaradi cepiv, ki prihajajo, obstaja luč na koncu predora, obenem pa bosta prihodnja dva meseca zaradi vremenskih razmer zelo zahtevna. Veliko tveganje so tudi božični in novoletni prazniki, zato se večina držav odloča za zaostrovanje ukrepov v tem času, je povzel Janša.

Bojana Beović
Novice Beovićeva razmišljala o odstopu: Verjemite, da sem v stiski

Prvo cepivo konec decembra, drugo cepivo do sredine januarja

Prvo, Pfizerjevo cepivo proti covid-19 bo po Janševih besedah na voljo najpozneje 27. decembra, verjetno pa že prej. Glavni razlog, da so cepivo v Veliki Britaniji že odobrili, v EU pa ne, je po njegovih navedbah zapleten postopek verifikacije, saj v širšem okviru Evropske agencije za zdravila (Ema) sodelujejo nacionalne agencije, ki potrebujejo strokovno soglasje, in trenutno manjka še soglasje dveh držav. Poudaril je, da bo Evropa tako dobila stoodstotno preverjeno cepivo, kar pomeni, da bo varnost praktično stoodstotna.

Države članice so se dogovorile, da bodo cepivo vse dobile v istem času, da bodo cepljenje začele v istem dnevu oziroma tednu ter da se bo razdelilo sorazmerno glede na število prebivalcev. Najpozneje do sredine januarja bo po Janševih besedah na voljo tudi drugo cepivo, tako da lahko v prvi polovici januarja računamo na začetek cepljenja najbolj rizičnih skupin v vseh državah EU z dvema preverjenima cepivoma.

Ker cepiva na začetku ne bo dovolj, bo verjetno treba vsaj nekatere ukrepe obdržati do sredine prihodnjega leta. Premier je izpostavil še neznanke glede imunosti, nujnost uporabe hitrih testov v zdravstvu, pri negi starejših, kritični infrastrukturi in zelo verjetno tudi v šolstvu ter podatek, da je za odpravo nevarnosti virusa potrebna 70-odstotna precepljenost po vseh članicah Unije.

Spomnil je tudi, da v Sloveniji od ponedeljka deluje aplikacija, na podlagi katere se lahko vsak prijavi k cepljenju. Ta prijava bo upoštevana kot vrstni red, torej prej ko se nekdo prijavi, prej bo na vrsti za cepljenje, če ne spada v rizično skupino, je po poročanju STA dejal Janša.

Evropska unija
Novice Velik dosežek v Bruslju, ki ga je vesel tudi Janez Janša
Ne spreglejte