Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 12. 2020,
13.10

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,57

145

Natisni članek

Koalicija ustavnega loka Janez Janša Janez Janša Robert Polnar Karl Erjavec

Petek, 11. 12. 2020, 13.10

3 leta, 4 mesece

Polnar proti Erjavcu: Če se to ne bo končalo, gremo po svoje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,57

145

Poslanec DeSUS Robert Polnar je po srečanju poslancev z vodstvom stranke oster do prvaka DeSUS Karla Erjavca, ki ga omenjajo kot mandatarja nove vlade. Kot je pojasnil, imajo štirje poslanci DeSUS pripravljene izjave za izstop iz poslanske skupine: "Če se te stvari ne bodo umirile, imamo namen ustanoviti poslansko skupino nepovezanih poslancev."

V poslanski skupini nepovezanih poslancev bi bili po Polnarjevih navedbah poleg njega še sedanji vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša, Ivan Hršak in Branko Simonovič. Kot je po poročanju STA pojasnil Polnar, bodo podpirali aktualno vlado do konca mandata. Poslanec DeSUS Jurij Lep pa je naklonjen odhodu iz Janševe koalicije.

Robert Polnar
Novice Polnar: Poslanci DeSUS ne bomo zapustili Janše

Polnar: Erjavec čuti hudo frustracijo do Janše

Po Polnarjevih besedah so namreč na četrtkovem sestanku poslanske skupine z vodstvom stranke izvedeli, da je Erjavec po svojem in po prepričanju voditeljev KUL edini politik v Sloveniji, "ki lahko Slovenijo odreši Janeza Janše". Kot je dogajanje danes opisal Polnar, je imel občutek, kot da bi gledal kakšen nemški nadrealistični film, "v katerem pri glavnem junaku nikoli ne veš, ali se mu tisto, kar se dogaja na filmskem platnu, sanja ali pa je to resnično".

Kot ugotavlja, očitno ni pomembno, da Erjavec ni bil izvoljen v DZ, in da je predsednik stranke, ki ima zdaj v DZ samo pet mandatov. "Svoje ambicije je Erjavec utemeljil predvsem z izjemno hudo frustracijo glede mandata 2004-2008, ki jo čuti do Janše. Zdi se mi, da je njegov osnovni motiv, da se je lotil te fantazije, ki se ji reče KUL," je pojasnil Polnar.

Dodal je, da je osebno proti takim eksperimentom, zato kaj takega ne bo podprl in ostaja podpornik aktualne vladne koalicije. Kolikor je razumel tri druge poslanske kolege, torej Juršo, Simonoviča in Hršaka, precej podobno delijo njegovo mnenje. Kot je pojasnil Polnar, je že v četrtek predlagal, naj se ne obotavljajo in sprejmejo odločitev. 

Karl Erjavec poslancev DeSUS očitno še ni uspel prepričati za odhod iz Janševe vlade. | Foto: STA , Karl Erjavec poslancev DeSUS očitno še ni uspel prepričati za odhod iz Janševe vlade. Foto: STA ,

"Kolegi se s tem niso strinjali in so celo zgodbo prestavili. Računam, da na sredino prihodnjega tedna ali na začetek tedna po 25. decembru," je povedal. Upa pa, da bodo štirje poslanci, ki "smo se odločili, da tovrstnih političnih norosti ne bomo podpirali", ostali v enotni poslanski skupini in podpirali aktualno vlado, ali pa ustanovili poslansko skupino nepovezanih poslancev.

Polnar je glede nadaljnjih dogodkov v DeSUS po poročanju STA še povedal, da trenutno velja dogovor, da ministra iz vrst DeSUS ne odstopita. Kako bosta ravnala v prihodnje, pa je po njegovih besedah nepredvidljivo. Na poslance DeSUS sicer v zadnjih dneh letijo očitki, da želijo ostati v aktualni koaliciji zaradi bojazni pred predčasnimi volitvami. "Materialno sem relativno solidno situiran in se mi zdi izpod nivoja mojega dostojanstva sploh razpravljati o tem," je danes na to vprašanje odgovoril Polnar. Sicer pa je napovedal, da ne bo več kandidiral za poslanca.

Prav danes je Erjavec sestankoval z vodji opozicijskih LMŠ, SD, Levice in SAB, ki so vključene v KUL in v svoje vrste vabijo tudi DeSUS in SMC. Za konstruktivno nezaupnico imajo namreč same vsaj sedem glasov premalo. Kot možnega mandatarja omenjajo Jožeta P. Damijana in Erjavca. Ta je stranki DeSUS le dva dni po vnovični izvolitvi za predsednika DeSUS v ponedeljek predlagal izhod iz Janševe koalicije, a so poslanci stopili na zavoro. V četrtek je Jurša sporočil, da vsaj za zdaj ostajajo v koaliciji. Je pa napovedal pogovore za tesnejše povezovanje s poslansko skupino SMC.

Karl Erjavec se je svojim poslancem opravičil
Novice Karl Erjavec se je svojim poslancem opravičil #video

Sluga: Podpora Erjavcu je trenutno račun brez krčmarja

V poslanski skupini SMC se medtem o scenariju, po katerem bi del njihovih poslancev podprl morebitno konstruktivno nezaupnico in za mandatarja podprl Erjavca, še niso pogovarjali, zato je po besedah vodje poslanske skupine Janje Sluga to trenutno "račun brez krčmarja". Sluga je ob tem zagotovila, da je njihova poslanska skupina enotna.

V poslanski skupini SMC se o scenariju, po katerem bi del njihovih poslancev podprl morebitno konstruktivno nezaupnico in za mandatarja Erjavca, še niso pogovarjali. Na fotografiji vodja poslancev SMC Janja Sluga. | Foto: STA , V poslanski skupini SMC se o scenariju, po katerem bi del njihovih poslancev podprl morebitno konstruktivno nezaupnico in za mandatarja Erjavca, še niso pogovarjali. Na fotografiji vodja poslancev SMC Janja Sluga. Foto: STA ,

V četrtek je vodja poslancev SMC pozdravila pobudo DeSUS po tesnejšem sodelovanju med strankama in poudarila, da se veselijo sodelovanja. Tudi predsednik SMC Zdravko Počivalšek je dejal, da je močan center za ravnotežje in povezovanje nujen in da je sodelovanje prvi korak na tej poti.

V DeSUS so se za pobudo SMC dogovorili na četrtkovem srečanju poslanske skupine z vodstvom stranke. Na njem so govorili tudi o predlogu Erjavca, ki je v ponedeljek, le dva dneva po vnovični izvolitvi za predsednika stranke, med drugim predlagal odhod DeSUS iz koalicije. Kot že rečeno temu za zdaj nasprotujejo poslanci DeSUS.

Janez Janša
Novice Janša: Edina možnost je sproščanje ukrepov v določenih regijah

Fajonova: Podporo KUL bo prejel tisti, ki bo zbral dovolj glasov

Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB, ki so že vključene v koalicijo KUL, so Erjavcu danes predstavile svoj program. Na vprašanje, ali ga podpirajo za mandatarja morebitne nove vlade, je predsednica SD Tanja Fajon odgovorila, da bo imel podporo koalicije KUL tisti, ki bo zbral več oziroma potrebnih 46 poslanskih glasov. Stranke KUL so se po srečanju z Erjavcem sestale tudi z Jožetom P. Damijanom, ki se prav tako omenja za možnega mandatarja morebitne nove vlade.

Po srečanju z Damijanom izjav ni bilo. Fajonova je po srečanju z Erjavcem povedala, da tudi on podpira program KUL in deli ambicijo za zamenjavo vlade Janeza Janše. "Imeli smo zelo dober sestanek. Atmosfera je bila dobra, nov predsednik DeSUS pa bo pokazal, ali bo uspel zbrati potrebne glasove za mandatarja," je povedala Fajonova. Predsednica SD je dejala, da težko govori o tem, ali bodo vložili konstruktivno nezaupnico tudi v primeru, če ne bodo imeli vnaprej zagotovljenih 46 poslanskih glasov.

Predsednica SD Tanja Fajon je dejala, da ima Karl Erjavec v tem trenutku več možnosti od Jožeta P. Damijana, da postane kandidat za mandatarja. | Foto: STA , Predsednica SD Tanja Fajon je dejala, da ima Karl Erjavec v tem trenutku več možnosti od Jožeta P. Damijana, da postane kandidat za mandatarja. Foto: STA ,

"Želja je, da imamo dovolj glasov, ker je tudi želja, da projekt uspe. Vsak drugačen poskus bi nam mogoče škodil. Časa imamo še nekaj. Če to ne bo december, je to lahko začetek januarja, si pa želimo, da to izpeljemo čim prej, kot je mogoče," je pojasnila predsednica SD. Za morebitno mandatarstvo se pogovarjajo tako z Damijanom kot Erjavcem. Tisti, ki bo imel več glasov, bo dobil njihovo podporo.

Po ocenah Fajonove je bolj verjetno, da bi imel več možnosti Erjavec. Pri Erjavčevem predlogu za izstop iz koalicije so sicer na zavoro stopili poslanci DeSUS, a Fajonova meni, da projekt oblikovanja nove vlade ni pokopan. Ravnanje poslancev DeSUS je po njenih besedah predvsem vprašanje za prvaka DeSUS. "On se bo moral pogovoriti s svojimi poslanci. Bi me pa presenetilo, če poslanci nazadnje, ko bi prišlo do glasovanja, ne bi izrekli podpore svojemu predsedniku," je še dodala Fajonova.

Ne spreglejte