SiolNET. Novice Slovenija
3,96

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janković zaradi odlaganja pepela razkuril Balažica

3,96

termometer

Milan Balažic | Moravški župan Milan Balažic protestira proti brezsramnemu Jankovićevemu načrtu. | Foto: STA
Moravški župan Milan Balažic protestira proti brezsramnemu Jankovićevemu načrtu. Foto: STA

Župan občine Moravče Milan Balažic protestira proti včerajšnjim izjavam ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ko je Ljubljančane pomiril, da jih pozimi ne bo zeblo. Balažic je Ljubljančane opozoril, da se grejejo na račun uničevanja Moravške doline in zdravja njenih ljudi. Elektrofiltrski pepel, ki ostane od gorenja premoga, se namreč odvaža v Moravče na deponijo podjetja Termit. Na Balažiceve izjave se je že odzval Janković.

Ljubljanski župan Zoran Janković je na včerajšnji novinarski konferenci pred ogrevalno sezono prebivalce prestolnice miril, da bo Ljubljana na toplem. Med drugim so za to namenjene zadostne zaloge premoga, iz Indonezije je na poti ladja s 145 tisoč tonami premoga, januarja pa prihaja nova ladja z enako količino, je pojasnil.

Na njegove izjave se je odzval moravški župan Milan Balažic, ki najostreje protestira proti temu brezsramnemu Jankovićevemu načrtu. Kot je zapisal v današnjem sporočilu za javnost, morajo prebivalci Ljubljane vedeti, da se pozimi grejejo na račun uničevanja Moravške doline in zdravja njenih ljudi.

Zoran Janković Novice Janković miri Ljubljančane: V ogrevalni sezoni boste na toplem

"Elektrofiltrski pepel, ki ostane od gorenja premoga, se namreč iz Ljubljane odvaža v Moravče na deponijo podjetja Termit. Vsako leto se tako zakoplje vsaj 6.500 ton tega pepela, ki je rakotvoren in nizko radioaktiven, predvsem pa ga tvorijo strupene težke kovine. Te snovi se skupaj z dežjem izcejajo v površinske vode, izpirajo v podtalnico, zastrupljajo tla, se v obliki nanodelcev širijo po zračnem prostoru. Zaradi vsega tega se vsako leto bolj uničuje ena najlepših predalpskih dolin, njena narava in tudi živali. Predvsem pa za rakom zbolevajo ljudje, ki živijo v neposredni bližini deponije," opozarja Balažic.

"Naj sramota zadene župana, ki se hvali s svojo zeleno podobo"

Po njegovih navedbah so tako "državljani prvega reda, Ljubljančani, na toplem, ljubljanski župan se znebi nevarnega odpadka, država pa ne stori prav ničesar, da bi enkrat dokončno preprečila zastrupljanje moravških ljudi, saj so to državljani drugega reda. Ker so inšpekcije neučinkovite, zastrupljanje očitno v skladu z zakonom, slovenska sodišča pa nesposobna soditi v razumnem roku, ljubljanskega župana Jankovića obveščam, da imamo njegovega neodgovornega delovanja Moravčani dovolj. Ker ne gre drugače, bomo primer prenesli na ustrezna evropska sodišča. Naj sramota zadene župana prestolnice države, ki se hvali s svojo zeleno podobo, izza katere se skrivajo strupene rane, ki jih je s soglasjem prav te politike ustvaril umazani kapital," je ogorčen Balažic.

Janković zatrjuje, da pepel ni strupen odpadek

Prošnjo za komentar Balažičevih očitkov smo poslali tudi na Mestno občino Ljubljana. Posredovali so nam odgovor Energetike Ljubljana s katerim župan Janković v celoti soglaša.

Zapisali so, da trditve moravškega župana Balažica ne odražajo resničnih dejstev, zato so škodljive tako za Energetiko Ljubljana, predvsem pa za vse bralce in prebivalce Občine Moravče, ki jih s svojimi navedbami zavaja. Njegove izjave o pepelu iz "ljubljanske toplarne" sicer niso nove in na njihovo škodljivost župana Moravč dosledno opozarjajo.

"Pepel iz Energetike Ljubljana, konkretno iz enote TE-TOL, kjer za proizvodnjo toplote in električne energije uporabljamo tudi premog, ni strupen odpadek," so poudarili.

Pojasnjujejo, da sta pepel in žlindra stranski proizvod zgorevanja premoga pri proizvodnji toplotne in električne energije. Analize pepela in žlindre, ki jih morajo izvajati tudi skladno z zahtevami zakonodaje, že vrsto let dokazujejo, da se njihov stranski proizvod uvršča med nenevarne odpadke. Torej nikakor ne gre za strupen odpadek. Že sama št. odpadka 10 01 01- Pepel, žlindra in kotlovski prah (razen kotlovskega prahu, ki je naveden v 10 01 04) ima zakonsko določeno oznako nenevarnega odpadka.

Dodajajo, da se pepel in žlindra po mednarodnih smernicah o odpadkih in predelanih snoveh (ECHA, maj 2010) uporabljata za različne namene, gradbene kompozite, in sicer za proizvodnjo cementa, cementnega klinkerja in malte, za nasipe in konstrukcijsko polnilo, stabilizacijo mehkih tal, spodnji cestni ustroj in kot mineralno polnilo v asfaltnem betonu.

Energetika Ljubljana je pepel in žlindro v februarju 2020 registrirala tudi po uredbi REACH. Registracija je vključevala različne analize odpadka, na osnovi katerih je bilo ugotovljeno, da pepel in žlindra nista nevarna in se ju lahko uporablja za izdelavo različnih gradbenih kompozitov.

"Za oddajo pepela Energetika Ljubljana objavlja razpise in pepel odda le družbam, ki izkazujejo vsa zakonsko zahtevana dovoljenja oz. soglasja za prevzem tega nenevarnega odpadka. Družbi Termit iz Moravč smo npr. v lanskem letu tako predali 6.481,66 ton pepela kot stranskega produkta, v letošnjem letu (do danes) pa okoli 3000 ton pepela ko stranskega produkta. Okvirni sporazum z družbo Termit imamo sklenjen do konca januarja 2023," so pojasnili iz Energetike Ljubljana.

Ljubljana vsako leto sprejme tisoč ton moravških smeti

V Energetiki Ljubljana so še spomnili, da Balažic zelo rad poudarja, da se vsako leto več kot 6.000 ton ljubljanskega pepela iz Energetike Ljubljana odvaža v Občino Moravče, "zato naj ne bo odveč, če za konec še mi pripišemo en podatek, in sicer da se v Mestno občino Ljubljana, konkretno v Regijski center za ravnanje z odpadki, na leto pripelje okoli 1.000 ton moravških smeti. Slednjega župan Janković županu Občine Moravče ni nikoli očital - bi mu jih pa zaradi njegovih zadnjih izjav lahko očitali prebivalci Ljubljane -, a dejstvo je, da se v Mestni občini Ljubljana zavedamo, da so odpadki pereč problem celotne naše družbe, regije in države, zato k njegovemu reševanju pristopamo celostno in z miselnostjo, da za svoje, slovenske, odpadke poskrbimo sami, znotraj naših meja, pa čeprav se zdi, da gre kdaj v smeri "vi za naše, mi za vaše"."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin