SiolNET. Novice Slovenija
2,52

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janković miri Ljubljančane: V ogrevalni sezoni boste na toplem

2,52

termometer

Zoran Janković |  | Foto: Ana Kovač
Foto: Ana Kovač

Pred ogrevalno sezono ljubljanski župan Zoran Janković miri, da bo Ljubljana na toplem. Skoraj polovica stanovanj se namreč ogreva prek sistema daljinskega ogrevanja, zaloge premoga so zadostne, tudi zaloge plina, vprašanje ostajajo cene.

Župan Zoran Janković je na redni tedenski tiskovni konferenci dejal, da se 48 odstotkov stanovanj v Ljubljani ogreva prek vročevoda in zanje pri ogrevanju ne bo težav. "Za vso ogrevalno sezono, pa je lahko mrzlo od oktobra do maja, imamo dovolj virov za vročevod," je dejal. To pomeni ogrevanje okoli 61 tisoč stanovanj.

Napovedal je tudi, da bodo uporabo biomase za ogrevanje povečali na 20 odstotkov. Za nekaj več kot mesec dni je tudi obstoječih zalog premoga, na poti je še ladja s 145 tisoč tonami premoga iz Indonezije, januarja pa prihaja nova ladja z enako količino, je dejal.

Za pomoč pri manjšanju finančnega bremena kuponov za emisije toplogrednih plinov pri uporabi premoga in pri določitvi energentov za ogrevanje z vročevodom se bo se konec meseca sestal z ministrom za okolje in prostor Urošem Brežanom, pravi. Sicer pa Janković zelo pozdravlja vladno omejitev cen energentov, poleg elektrike in plina je napovedana tudi regulacija cen daljinskega ogrevanja.

Če bo potrebno, bodo s plinom varčevali v industriji

Težava je še vedno s plinom, s katerim se ogreva 33 odstotkov stanovanj. "Absolutno imamo zagotovljeno potrebno količino plina," je ponovil Janković. Če bo potreba, bodo uporabo plina zmanjševali v industriji, ne pri gospodinjstvih. "Danes imamo informacijo, da plina za Ljubljano ne bo zmanjkalo, o cenah pa je prezgodaj govoriti, ker ne vemo, kaj se bo dogajalo," je dejal.

Minister za energetiko Bojan Kumer na zasedanju v Bruslju Posel danes Minister Kumer: V Sloveniji to zimo ne bo redukcij pri oskrbi gospodinjstev s plinom

Konec septembra bo končana gradnja nove plinsko-parne enote v Termoelektrarni-toplarni Ljubljana v Mostah, na poskusni zagon Janković računa v oktobru, ko bo tudi znano, kaj bo z dobavo plina. "Za Ljubljano potrebujemo 170 milijonov kubičnih metrov plina, kar pomeni, da smo glede na evropsko porabo v tej količini drobiž," pravi. V tem trenutku se dogovarjajo s tremi dobavitelji. Ima pa Ljubljana tudi še možnost ogrevanja na kurilno olje, je dodal.

Bojan Kumer Novice Vlada bo za leto dni omejila maloprodajne cene plina #video

Znova je opozoril na pomen sežigalnice. Če bo zgrajena v petih letih, bo Ljubljana v 70 odstotkih samozadostna, uvozili bi le še 30 odstotkov plina, je menil. "Trdim, da bo naša sežigalnica, če dobimo koncesijo, najsodobnejša, skoraj z minimalnimi izpusti in tudi dimnik bo nad območjem temperaturne inverzije," je dejal. Dejal je, da bo za končne uporabnike cena ogrevanja 20 odstotkov nižja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin