SiolNET. Novice Slovenija
1,44

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janković in soobtoženi zavrnili krivdo glede strojnice v Stožicah #video

1,44

termometer

Ljubljanski župan Zoran Janković in soobtoženi so na današnjem predobravnavnem naroku zavrnili krivdo v primeru domnevnih nepravilnosti glede hladilne strojnice v kompleksu Stožice. Zagovorniki obtoženih so bili med drugim kritični do dokaznega gradiva tožilstva, ki da je nepregledno in nejasno. Večina jih je predlagala izločitev dokazov.

Obtožnica bremeni Zorana Jankovića, njegovega sina in šefa družbe Electa Damjana Jankovića, nekdanjega direktorja Energetike Ljubljana Hrvoja Draškovića, danes upokojenega Zlatka Srako iz Energoplana, Uroša Ogrina, nekdaj zaposlenega v Gradisu, Boštjana Stamejčiča iz Baze Dante ter Electo Inženiring.

Tožilstvo omenjenim očita, da naj bi Energetika Ljubljana po Jankovićevem posredovanju za tri milijone evrov kupila prostore za hladilno strojnico v Stožicah od graditelja omenjenega kompleksa, družbe Grep, čeprav ta sploh ni bil lastnik, ampak je imel le stavbno pravico. Ob tem naj bi bilo v že prej podpisani pogodbi določeno, da bo Energetika prostore dobila brezplačno.

Zoran Janković, Janez Koščak Novice Tožilstvo Jankoviću v zadevi Stožice očita zlorabo položaja

Cena za prostor je sprva znašala 1,2 milijona evrov (brez davka), nato pa so sklenili, da Energetiki dodatno zaračunajo že plačani prostor za strojnico, tokrat so prostor zaračunali v kubičnih metrih. Pripravljen je bil aneks k prvotni kupoprodajni pogodbi, vrednost pa je narasla na več kot tri milijone evrov. V zapletenem krogu finančnih transakcij so se znašla podjetja, povezana z družino Janković, nekaj denarja naj bi se po prepričanju tožilstva steklo neposredno na županov račun.

Na današnjem predobravnavnem naroku so vsi krivdo zavrnili. Jankovićev odvetnik Janez Koščak je tožilstvu očital, da so dokazi nejasni in nepregledni, sodišče pa prosil, naj tožilstvu naloži, naj za posamezni dokaz utemelji, kaj z njim dokazuje. Enako kot večina zagovornikov drugih obtoženih je vložil predlog za izločitev dokazov.

jOC pEČEČNIK zORAN jANKOVIĆ Novice Janković bi od države 15 milijonov evrov za odkup Plečnikovega stadiona od Pečečnika #video

"To so obvezni liki, ki se vedno dogajajo, izločitev dokazov, obramba seveda trdi, da je vse nezakonito, da sodnik ni nič predelal ... Tožilstvo bo na predlog odgovorilo, nato bomo nadaljevali postopek," je po predobravnavnem naroku dejala tožilka Blanka Žgajnar.

Tožilstvo vztraja pri obtožnici zoper Jankovića glede delnic Mercatorja

Za župana Jankovića se je danes na sodišču nadaljevalo tudi sojenje v zadevi prodaje Mercatorjevih delnic podjetju Electa Inženiring. Ta na predobravnavnem naroku v začetku novembra krivde ni priznal, krivde za sodelovanje pri tem dejanju nista priznala niti njegova sinova Jure in Damjan Janković.

Specializirano državno tožilstvo vztraja pri obtožnici zoper Zorana Jankovića in njegova sinova glede domnevne zatajitve finančnih obveznosti pri prodaji delnic Mercatorja tudi potem, ko je obramba predložila odločbo Fursa, po kateri Janković davčnih obveznosti iz tega naslova nima.

Tožilstvo Jankovića obtožuje, da se je izognil plačilu okoli 103.000 evrov davka na dobiček od kapitala pri prodaji 47.000 delnic Mercatorja. Plačilu naj bi se izognil z izvedbo več poslov prek podjetij Electa Holding in Electa Inženiring z denarjem iz posojila Factor banke Electi Holdingu.

Koščak je danes sodišču predložil najnovejšo odločbo Finančne uprave RS (Furs) z 8. novembra, s katero uprava po odvetnikovih besedah ugotavlja, da je bil rubež Jankovića napaka in da se mu znesek z obrestmi vrne. Na podlagi prvotne odločbe takratne davčne uprave glede davčnih obveznosti pri prodaji delnic Mercatorja so namreč Jankoviću, kot je povedal danes po obravnavi, rubili dve tretjini (od okoli 3000 evrov neto) plače, doslej je bilo zarubljeno okoli 54.000 evrov.

Janković o navedbah v obtožnici: Gre za domišljijski spis in nebuloze

Janković je sicer v odgovoru na obravnavi med drugim dejal, da je pričakoval, da bo tožilka obtožnico umaknila, potem ko je finančna uprava po osmih letih ugotovila, da ni bilo nepravilnosti, in je ustavila postopek. Navedbe v obtožnici je označil za "domišljijski spis in nebuloze", postopke proti njemu in sinovoma pa za "uničevanje ljudi". "Tole danes je žaljivo poslušati," je dejal in dodal, da očitno "nekdo dvomi o mojem inteligenčnem kvocientu".

"Davčna odločba ni pogoj za pregon tega kaznivega dejanja," pa je v izjavi medijem po obravnavi dejala Žgajnarjeva in dodala, da so po oceni tožilstva še vedno izpolnjeni znaki očitanega kaznivega dejanja ne glede na to, kaj je odločila davčna uprava in kakšen je bil njen dokončni izkupiček.

"Znaki kaznivega dejanja so nekaj drugega kot davčni prekrški in ugotovitve davčne uprave. Gre za t. i. tiho blanketno normo - določilo kazenskega zakonika se ne sklicuje na davčne postopke, je pa te treba poznati, da se lahko konkretizira način izvršitve kaznivega dejanja," je dodala tožilka.

Janković je v izjavi po obravnavi povedal, da je pričakoval, da bo tožilka obtožnico umaknila v izogib izgubljanju časa. "Kajti postopek je začela na podlagi zahteve Fursa, ki je ugotovil neki davek, ki ga ni. Po osmih letih preganjanja in žaljenja mene in moje družine danes vztraja na postopku, ki nima dejanja," je dejal Janković.

"To je norčevanje ... odvetnik Koščak ji je poslal to odločbo Fursa o ustavitvi postopka ... Tožilka se gre svojo igro. Čas ji ne pomeni nič, stroški ji ne pomenijo nič. Moje mnenje je, da je hotela pred kamere pripeljati vse člane družine Janković," je dodal Janković.

Glavna obravnava se bo nadaljevala 21. decembra.

Praznične luči Novice Janša ob posnetku iz središča Ljubljane kritiziral Jankovića #video Parkiranje Novice Parkiranje v Ljubljani bo občutno dražje

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin