SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janeza Janšo ovadili zaradi poslov s podjetjem Imos

1

termometer

 | Foto:
Policija je na tožilstvo poslala ovadbo zoper prvaka SDS Janeza Janšo zaradi spornih nepremičninskih poslov s podjetjem Imos leta 2005. Imos naj bi preplačal vrednost Janševih zemljišč v Trenti.

Po informacijah virov televizije POP TV bo tožilstvo zaradi suma, da je Imos preplačal vrednost Janševih zemljišč v Trenti in mu omogočil premoženjsko korist, verjetno zahtevalo sodno preiskavo.

Osumljeni kaznivih dejanj, oškodovano podjetje Imos Po poročanju televizije naj bi bili Janez Janša, nekdanji direktor Imosa Branko Kastelic in nekdanji direktor Eurogradenj Klemen Gantar osumljeni kaznivih dejanj, oškodovano pa podjetje Imos. Nacionalni preiskovalni urad je ovadbo zoper tri osebe za televizijo potrdil, tožilstvo pa odgovora še ni poslalo.

Po poročanju televizije je Janša 20. julija 2005 prodal zemljišča v Trenti podjetju Eurogradnje. Denar je prejel dva meseca pred prodajo, protikorupcijski komisiji pa to pojasnil kot pomoto. Denar je nato vrnil in ga znova prejel.

Za zemljišče v Trenti dobil desetkrat preveč denarja? Za zemljišče je prejel 130.000 evrov, čeprav naj bi bilo po informacijah Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) vredno desetkrat manj. Janša je s 130.000 evri sofinanciral nakup Imosovega stanovanja v Ljubljani, Imos pa je od Eurogradenj nato odkupil zemljišče v Trenti. Zoper Janšo trenutno v zvezi z Imosovimi posli potekajo trije postopki, je poročal POP TV.

Poslovanje Janše z Imosom je KPK problematizirala tudi v poročilu o premoženjskem stanju predsednikov parlamentarnih strank. Komisija je po informacijah televizije dala naznanilo kaznivega dejanja policiji.

Janša ni pravočasno prijavil prodaje posestva Po ugotovitvah KPK naj bi podjetje Imos leta 2005 prek povezanega podjetja Eurogradnje z odkupom in večkratnim preplačilom vrednosti zavezančevih nepremičnin do skoraj polovice sofinanciralo nakup Janševega stanovanja v Ljubljani. To po oceni komisije "utemeljuje sklep, da je s tem zavezanec pridobil premoženjsko korist od gospodarske družbe Imos v okvirni višini najmanj 100.000 evrov". Posel je po ugotovitvah komisije obremenjen z izrazitimi korupcijskimi tveganji in sumi zlorabe položaja.

Glede prodaje kmetijskih zemljišč v Trenti je KPK ugotovila tudi, da te prodaje ni prijavil v zakonskem roku. Kmalu po objavi poročila KPK je Janša pojasnil, da je posestvo v Trenti kupil že leta 1992, zanj pa je plačal več, kot komisija trdi, da je bilo vredno leta 2005, čeprav so se cene nepremičnin v teh letih dvignile za nekajkrat.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin