Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 5. 2014,
7.52

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Majniška deklaracija JBTZ Janez Janša Janez Janša

Četrtek, 8. 5. 2014, 7.52

7 let, 12 mesecev

Janez Janša: Z Majniško deklaracijo 2014 se bo Slovenija osvobodila (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ob 25. obletnici podpisa Majniške deklaracije in tako zahteve za suvereno državo slovenskega naroda so danes predstavili vsebino Majniške deklaracije 2014.

Prvak SDS Janez Janša je ob tem dejal, da so "se Slovenci na podlagi prejšnje deklaracije osamosvojili, sedaj se bodo z novo tudi osvobodili".

Predsednik SDS je na današnji slovesnosti ob 25. obletnici podpisa Majniške deklaracije v Ljubljani dejal, da je četrt stoletja po podpisu Majniške deklaracije čas za novo, ki jo je že predložil izvršilnemu odboru SDS v potrditev.

Po besedah Janše je novo deklaracijo v zadnjih dneh večinoma spisala in podprla civilna družba, nova politična izjava pa naj bi uresničila tretjo točko prejšnje Majniške deklaracije, ki zahteva Slovenijo, utemeljeno na spoštovanju človekovih pravic in svoboščin, demokraciji, ki vključuje politični pluralizem, ter družbeni ureditvi, ki bo zagotavljala duhovno in gmotno blaginjo državljanom.

Prvak SDS je izrazil prepričanje, da se tretja točka doslej ni dokončno uresničila, saj da so to ovirali isti ljudje, ki so nasprotovali že celotni deklaraciji iz leta 1989, nato pa so "z veliko lopato zajemali dobrobiti, ki jih je deklaracija prinesla". A se je po besedah Janše Majniška deklaracija uveljavila med ljudmi in jo je pred 25. leti podpisalo okrog 200.000 ljudi.

"Kljub temu smo vedeli, da nas čakajo številne preizkušnje, a so bile zahteve deklaracija takrat delno izpolnjene. Niti z agresijo, niti z represijo tega niso uspeli preprečiti. Slovenija se je na podlagi te deklaracijske osamosvojila. Sedaj pa prihaja čas, da se Slovenija še osvobodi," je poudaril Janša in dodal, da tudi tega ne bo mogoče preprečiti z represijo.

Nova Majniška deklaracija sicer zahteva državo slovenskega naroda, ki je suverena, demokratična, gospodarsko uspešna, povezana z EU in zvezo Nato. Prav tako naj bo Slovenija glede na to listino utemeljena na spoštovanju človekovega dostojanstva, pravic, svoboščin in na vladavini prava. Država slovenskega naroda naj bo tudi "odprta za iskanje zgodovinske resnice, očiščena ostankov totalitarnega režima ter zavezana spravi, medsebojnemu razumevanju in sodelovanju".

Ne spreglejte