Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 2. 2022,
11.22

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,95

150

Rusija Ukrajina Janez Janša Janez Janša

Natisni članek

Sreda, 23. 2. 2022, 11.22

2 leti, 5 mesecev

Janša jutri v Ukrajino, danes sestankoval o varnostnih razmerah v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,95

150

Janša | Foto Twitter

Foto: Twitter

Predsednik vlade Janez Janša bo jutri odpotoval na delovni obisk v Ukrajino. Namen obiska je izkazati podporo Slovenije evropski in evroatlantski perspektivi Ukrajine ter potrditi zavezanost Slovenije politiki ozemeljske celovitosti in suverenosti Ukrajine v okviru njenih mednarodno priznanih meja. Obisk bo hkrati priložnost za krepitev dialoga in poglobitev dvostranskih odnosov med državama.  

Predsednik slovenske vlade Janez Janša se bo v okviru obiska srečal s predsednikom vlade Ukrajine Denisom Šmihalom ter opravil pogovor s predsednikom Ukrajine Volodimirjem Zelenskim. Slovenija bo ob robu obiska dostavila tudi materialno pomoč Ukrajini.  

"Slovenija podpira ozemeljsko celovitost in neodvisnost Ukrajine ter se zavzema za deeskalacijo in mirno reševanje konflikta na vzhodu države, prav tako pa podpira tudi prizadevanja Ukrajine pri približevanju standardom evroatlantskih integracij in poziva k napredku zlasti na področju boja proti korupciji, vladavine prava in neodvisnosti sodstva," so ob najavi obiska sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Gospodarsko sodelovanje

Gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Ukrajino se je v zadnjih letih krepilo, blagovna menjava pa je kljub pandemiji ohranila pozitivno dinamiko. Perspektivna področja za krepitev gospodarskega sodelovanja so farmacija, kmetijstvo, digitalizacija, energetska učinkovitost in okoljske rešitve. "Obisk bo tako hkrati tudi priložnost za pregled sodelovanja v okviru razvojne in humanitarne pomoči ter sektorskega povezovanja," so še zapisali v kabinetu predsednika vlade.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg
Novice Šef Nata: Vse kaže, da Rusija načrtuje obsežen napad na Ukrajino #video

Danes v Ljubljani delovni pogovor o varnostnih razmerah v Sloveniji

Premier Janša se je danes na delovnem pogovoru sestal s predstojniki pristojnih institucij, s katerimi so ocenili zunanjepolitična, varnostna in kibernetska tveganja za Slovenijo v luči zadnjega ravnanja Rusije do Ukrajine, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Dodali so, da je delovni pogovor potekal pred četrtkovim izrednim vrhom EU o Ukrajini, ki je bil sklican tudi na slovensko pobudo, in pred obiskom predsednika vlade v Ukrajini. V tej državi se krepijo bojazni pred morebitno rusko invazijo.

Po napovedih bodo voditelji EU na četrtkovem izrednem zasedanju razpravljali o razvoju dogodkov po ruskem priznanju neodvisnosti republik Lugansk in Doneck na vzhodu Ukrajine.

Po vrhu bo premier Janša odpotoval v Ukrajino.

evro denar
Novice Energija, delnice, kruh: kakšen bo vpliv ruske invazije na trge?
Ne spreglejte