Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 5. 2017,
18.03

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,35

1

Natisni članek

London Velika Britanija prenova nepremičnine oblikovalka ZDA tujci v Sloveniji

Sobota, 27. 5. 2017, 18.03

6 let, 7 mesecev

Tujka v Sloveniji

Jade, ki je delala v Silicijevi dolini in Londonu, zdaj pa uživa v "Slowveniji"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,35

1

Jade van Baaren | Foto Osebni arhiv

Foto: Osebni arhiv

Jade van Baaren je živela in delala marsikje po svetu, ustalila pa se je v Sloveniji, ker je navdušena nad tukajšnjo kakovostjo življenja. "V Londonu zaslužiš več, a življenje je veliko dražje. Enako v ZDA. Drugje bi zaslužila več, tu pa imam kakovostno življenje. Imamo odlično šolo, povsod je varno," ugotavlja oblikovalka in kuharica.

Pred 12 leti sta Jade in njen mož Justin v novih državah članicah Evropske unije iskala možnosti za naložbe. Takrat sta živela v Londonu, odločila pa sta se za nakup kmetije na Goričkem. To je bil njun prvi stik s Slovenijo, pozneje pa ju je navdušila tudi Ljubljana.

V Londonu sta ogromno delala, v Ljubljani pa jima je bila všeč kakovost življenja, okolje, primerno za družino. Odločila sta se za selitev. "Ni bilo preprosto. Dolgo traja, preden se ustališ. Bil je izziv ustanoviti podjetje in se preživljati. Življenjski slog je odličen, težko pa se je preživljati," glede na izkušnje pravi Jade.

V Sloveniji sta videla potencial

Največji podjetniški izziv je birokracija, ugotavljata z možem. A tudi to so skupaj s slovenskimi sodelavci v njunem podjetju premagali. Morala sta najti poslovni načrt, ki bo deloval v Sloveniji. "Vidimo prijatelje, ki pridejo, ne uspe jim in se morajo vrniti."

Jade, Justin in njuna hčerka. Z bratcem sta dvojezična. | Foto: Osebni arhiv Jade, Justin in njuna hčerka. Z bratcem sta dvojezična. Foto: Osebni arhiv Ko so kupovali hišo na Goričkem, je bila ta nepremičnina edini primer v Sloveniji, ko se je prodajalec odzval in jima pomagal. Vsi so ju nezaupljivo spraševali, kako to, da sta prišla v Slovenijo, kaj tu počneta, se spominja Jade. Do danes se je ta odnos spremenil. Zdaj tudi njuni prijatelji ne mislijo več, da živi na Slovaškem.

V Sloveniji sta videla potencial za mednarodne vlagatelje. Zato se je Justin lotil nepremičninskih poslov, Jade pa prenove stavb in notranjega oblikovanja. Prenovljene hiše in stanovanja oddajajo, večina njunih strank pa so tujci.

Raje obnovi kot poruši

"Moj slog, ki je drugačen od slovenskega, je nekakšna zmes ameriškega in angleškega, a zelo pomembno se mi zdi, da vpletem tudi slovensko kulturo." Njene stvaritve niso moderne. Zelo rada uporablja stare predmete, a jim doda barve in svežino.

"Vsi mi pravijo, naj stare zgradbe porušim in zgradim nove 'škatle'. Ceneje je!" A tega noče. "Rada oživljam staro in mu vrnem sijaj. V ta stanovanja se zaljubim, postanejo moji otroci. Obožujem svoje delo!"

Pravi, da se v vsako staro hišo ali stanovanje poglobi, vse izve o njem. Ravno na primer prenavlja stanovanje, v katerem je živel zadnji človek, ki je bil v Sloveniji zaradi zločina obešen.

Zanimanja tujcev je vedno več

Veliko hiš, ki jih prenavlja, je težje dostopnih, veliko recimo dela v Soški dolini. "Ljudje jih imajo radi." Zelo dobro se oddaja hiša nad Dovjim, ki je napol v divjini. Zdaj so jo že opremili z vodo in solarnimi celicami. Če jo želiš opremiti ekološko, precej stane, a ljudje imajo to radi, ugotavlja. Tuji gostje pridejo za dva tedna – poleti, saj pozimi hiša ni dostopna.

Pred 12 leti so v Slovenijo ogromno vlagali Angleži, danes je drugače, pravi Jade, saj vlagatelji prihajajo z vsega sveta. Tu je zelo varno, ena od največjih priložnosti za Slovenijo pa je gotovo turizem, meni Jade. Pričakuje, da se bo Slovenija na tem področju še zelo razvila.

Jade uživa v starinskih stvareh in jim vliva življenje. | Foto: Osebni arhiv Jade uživa v starinskih stvareh in jim vliva življenje. Foto: Osebni arhiv

Nomadsko otroštvo

Jade se je rodila v Singapurju mami Škotinji in očetu Nizozemcu. Odraščala je na Daljnem vzhodu in v ZDA. Oče je delal za globalno podjetje, zato se je družina veliko selila. Starši so govorili med seboj angleško, jezikov svojih staršev se ni nikoli naučila.

Ko je bila stara 12 let, so se preselili v Anglijo. Zamenjala je veliko šol po Angliji, študirala pa je v Arizoni in San Franciscu v ZDA.

Jade je tudi izjemna kuharica, kuhala je tudi v restavracijah z Michelinovimi zvezdicami v San Franciscu in pozneje v Londonu. Tam je tudi prenovila in uredila nekaj restavracij, potem pa jo je pot vodila v Slovenijo.

Vse, kar Jade prenovi, oddaja tujcem. | Foto: Osebni arhiv Vse, kar Jade prenovi, oddaja tujcem. Foto: Osebni arhiv Ko sta se z možem preselila v Slovenijo, je bila hčerka Charly stara le štiri mesece, sin Finn je bil rojen v Ljubljani. Oba sta hodila v vrtec, zdaj pa sta v mednarodni šoli. Jade je vesela, da sta otroka dvojezična, čeprav "sva Justin in jaz v slovenščini grozna". Opravila je tečaj slovenščine in imela tudi zasebno učiteljico, a slovenščina ji še vedno povzroča veliko preglavic.

V Sloveniji se vse upočasni

Spominja se, da je po izkušnji dela v San Franciscu in Londonu tudi tukaj vse delala zelo hitro. Poskušala je pospešiti delovne procese v Sloveniji, a ji ni uspelo. "Bilo je, kot bi potiskala slona! V Sloveniji se je preprosto treba upočasniti, sprejeti stvari take, kot so. Večkrat se šalimo, da je tu SLOWvenia. Stvari se iz moje perspektive odvijajo zelo počasi."

Če bi v Silicijevi dolini delala tako, bi ostala nekje zadaj, je prepričana. "Oni so že nekje v letu 2020, tukaj pa smo nekje okoli leta 2000." Ker se ni čisto prilagodila, prizna, da svoje zaposlene večkrat preganja, da bi šlo vse hitreje.

Z ameriško pevko Hannah Mancini, ki prav tako živi v Sloveniji, sta nerazdružljivi prijateljici. | Foto: Osebni arhiv Z ameriško pevko Hannah Mancini, ki prav tako živi v Sloveniji, sta nerazdružljivi prijateljici. Foto: Osebni arhiv Tudi svoje ameriške stranke opozarja, da gredo tu stvari počasneje. Čeprav Slovenci morda z roki zamujajo, je vseeno vedno čas za kavo. "Moramo na kavo, da se pomenimo. In ko se pomenimo, bo čas za še eno kavo," v smehu karikira Jade.

Težek začetek v Sloveniji

Zdržati moraš prvih pet let, da gre potem lažje, opiše svoj začetek v Sloveniji. "Verjetno je bilo še težje, ker sem bila sveža mamica, moja mama pa je bila takrat hudo bolna."

Nikjer še ni živela tako dolgo kot v Sloveniji. Njena mama jo je, preden je umrla, prosila, da se nekje ustali. "Očitno mi je to uspelo. S tega vidika je to moj največji uspeh," se pošali. "Že takoj na začetku sva se želela integrirati, a je bilo težko. Ljudje so naju takrat sumničavo gledali. Niso razumeli, zakaj bi se nekdo preselil v Slovenijo." Z vidika družabnega življenja in dela je bilo zelo težko, a kakovost življenja je družino obdržala tu. Jade trdi, da je Slovenija eden od najboljših krajev na svetu za družine.

Hitrega tempa v tujini se je že odvadila. "Ko grem v ZDA, se mi zdi, da me bombardirajo z oglasi, napisi, hitrim načinom življenja, preveč je. V Londonu zaslužiš več, a življenje je veliko dražje. Enako v ZDA. Drugje bi zaslužila več, tu pa imam kakovostno življenje. Imamo odlično šolo, povsod je varno."

Junaške Slovenke

Slovenske matere označi za prave junakinje. "Vse opravijo – veliko več kot moški. Imajo službo, čistijo, kuhajo, skrbijo za otroke. V ZDA in Veliki Britaniji si pari delijo domača opravila in skrb za otroke. Mislim, da bi slovenske mame morale pripraviti svoje moške, da sodelujejo. Jaz ne bi mogla delati, kar delam, če doma ne bi imela popolne podpore, in obratno."

Načrti za prihodnost? Še naprej graditi podjetje. "Všeč mi je, kar delam, in vidim, kako napredujemo." Dolgoročno bodo zagotovo tu, ni pa nujno, da vse življenje, pravi Jade.

 

Ste se kdaj vprašali, kako se godi tujcem v Sloveniji? V rubriki Tujci v Sloveniji vsako soboto predstavljamo nekoga, ki ga je življenje pripeljalo v našo državo, da nam pove, kako se tu znajde, ali smo Slovenci odprti do prišlekov, čemu se je na začetku najbolj smejal, ali mu je Slovenija všeč, kakšna je država, iz katere prihaja.

Imate tudi vi ženo, soseda, sodelavko, znanca, ki prihaja iz tujine? Vabljeni, da svoje predloge pošljete na urska.makovec@tsmedia.si.
Ne spreglejte